FishEye for Pentax
Moderátor: Moderátoři
Re: FishEye for Pentax
Chtel bych se zeptat na zkusenosti s pouzivanim Samyangu 8/3,5. Kdyz jej nasazuji do bajonetu, tak se mi ho tam nedari nejspis uplne sprvna zandat. Nedojde k takovemu tomu cvaknuti, jako kdyz nasazuji ostatni pentax objektivy. Hlavne ten FE neni poradne za co chytit pri nasazovani. Projevuje se to pak pri foceni, ze obcas ztrati telo kontakt s objektivem a objevi se F--...stava se to hlavne kdyz jej zatizim rukou (bohuzel v zime ho jinak nemam sanci zahrat, aby fungovala stale i clone)
Jeste bych se chtel zeptat, jestli nekdo nemate nejaky figl na zahrivani objektivu a rozmrazeni predni cocky v zime venku...v zime se mi neosvedcilo ani pomale temperovani pri okolni teplote, ani rychle vyndani a zase hned zandani do brasny. Pokud je teplota okolo -15°C, tak predni cocka zamrzne a nedokazu ji rozehrat ani dychanim na ni, slunicko take nepomuze
Jeste me napadl trochu blaznivy napad vyrobit si mezikrouzek pro rybi oko. 30 cm je nekdy moc velka vzdalenost, takze me napadl nejaky mezikrouzek, protoze pred objektiv uz nic nasadit nelze. Podle vypoctu by mel byt maximalne 0,5 mm, takze spis bych to nazval jako redukci nez mezikrouzek. Vychazi mi s tim rozsah zaostreni 113 az 136 mm od roviny cipu, takze prakticky pred predni cocku. Neslo by neco takoveho vyrobit treba z tech levnych manualnich mezikroucku z aukra za par stovek. Vyndal bych z nej jen ty zavity pro bajonet...
Jeste bych se chtel zeptat, jestli nekdo nemate nejaky figl na zahrivani objektivu a rozmrazeni predni cocky v zime venku...v zime se mi neosvedcilo ani pomale temperovani pri okolni teplote, ani rychle vyndani a zase hned zandani do brasny. Pokud je teplota okolo -15°C, tak predni cocka zamrzne a nedokazu ji rozehrat ani dychanim na ni, slunicko take nepomuze
Jeste me napadl trochu blaznivy napad vyrobit si mezikrouzek pro rybi oko. 30 cm je nekdy moc velka vzdalenost, takze me napadl nejaky mezikrouzek, protoze pred objektiv uz nic nasadit nelze. Podle vypoctu by mel byt maximalne 0,5 mm, takze spis bych to nazval jako redukci nez mezikrouzek. Vychazi mi s tim rozsah zaostreni 113 az 136 mm od roviny cipu, takze prakticky pred predni cocku. Neslo by neco takoveho vyrobit treba z tech levnych manualnich mezikroucku z aukra za par stovek. Vyndal bych z nej jen ty zavity pro bajonet...
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Tim ale prijdes o automatickou expozici... Kazdopadne za pokus to stoji, na DA10-17 je to ostreni tesne pred predni cocku to zdaleka nejlepsi. Myslel jsem, ze je to u rybich ok samozrejmost/
Hlavne jsem myslel, ze pri zaostreni na 0,3 m se dokazu kvuli velke hloubce ostrosti dostat zaostreno od predni cocky. Bohuzel to neni ono ani pri maximalnim zacloneni. Takze tu redukci bych spis videl na nejake experimenty, takze bych automatiku ozelel a i trvale zacloneny objektiv bych nejak prezil...ostrit bych prakticky nemusel...vychazi mi z toho prakticky fix focus.
Jinak objektiv pouzivam prakticky na krajinu a sport, takze z 90% nejsem limitovan minimalni zaostritelnou vzdalenosti. Spis se me jedna o nejake prilezitostne hrani s perspektivou a "makro" rybinou, takze proto hledam spise levnejsi reseni.
Jinak objektiv pouzivam prakticky na krajinu a sport, takze z 90% nejsem limitovan minimalni zaostritelnou vzdalenosti. Spis se me jedna o nejake prilezitostne hrani s perspektivou a "makro" rybinou, takze proto hledam spise levnejsi reseni.
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
.....Pokud je teplota okolo -15°C, tak predni cocka zamrzne a nedokazu ji rozehrat ani dychanim na ni, slunicko take nepomuze...
Myslíš, že zamrzne predný člen a nedá sa ním točiť?, alebo, že sa predná šošovka orosí a primrzne? Asi to prvé, lebo pokiaľ vyberieš teplý objektív na mráz, tak tam nieje dôvod, aby sa rosil....naopak áno, na chladnom objektíve sa pri izbovej teplote kondenzuje vzdušná vlhkosť, preto najlepšie pred príchodom domov aparát so sklom zabaliť do igelitu, aby to bolo uzavreté s minimom vzduchu a takto sa najskôr oteplí na izbovú teplotu, bez rosenia.
V tom prvom prípade, nepomôže asi nič, je to tak konštrukčne a mazivá stuhnú....možno je nejaké do extrémov... 0W40
Myslíš, že zamrzne predný člen a nedá sa ním točiť?, alebo, že sa predná šošovka orosí a primrzne? Asi to prvé, lebo pokiaľ vyberieš teplý objektív na mráz, tak tam nieje dôvod, aby sa rosil....naopak áno, na chladnom objektíve sa pri izbovej teplote kondenzuje vzdušná vlhkosť, preto najlepšie pred príchodom domov aparát so sklom zabaliť do igelitu, aby to bolo uzavreté s minimom vzduchu a takto sa najskôr oteplí na izbovú teplotu, bez rosenia.
V tom prvom prípade, nepomôže asi nič, je to tak konštrukčne a mazivá stuhnú....možno je nejaké do extrémov... 0W40
Jestli se chceš zaobírat přemazáním objektivu nízkoteplotními mazivy, tož bych zvážil použití něčeho takového:
K NATE NLGI 1
Víceúčelové plastické mazivo na bázi sulfonátu vápenatého,
NLGI 1, teplotní rozsah od -30°C do +180°C a krátkodobě až +200°C
Výborný pro silně zatěžovaná nízko i vysoko rychlostní ložiska
Vynikající ochrana proti korozi, dokonalá odolnost proti vodě, velmi dobrá teplotní stabilita, výjimečné vysokotlaké vlastnosti, vysoká odolnost proti vytloukání a stírání.
K NATE NLGI 2
Unikátní mazivo na bázi sulfonátu vápenatého,
NLGI 2, teplotní rozsah -28°C až +200°C, krátkodobě až 260°C
Výborný pro silně zatěžovaná ložiska, dokonalá odolnost proti vodě, velmi dobrá teplotní stabilita
Výjimečné vysokotlaké vlastnosti, extrémní odolnost proti vytloukání a stírání a vynikající ochrana proti korozi.
K NATE NLGI 1
Víceúčelové plastické mazivo na bázi sulfonátu vápenatého,
NLGI 1, teplotní rozsah od -30°C do +180°C a krátkodobě až +200°C
Výborný pro silně zatěžovaná nízko i vysoko rychlostní ložiska
Vynikající ochrana proti korozi, dokonalá odolnost proti vodě, velmi dobrá teplotní stabilita, výjimečné vysokotlaké vlastnosti, vysoká odolnost proti vytloukání a stírání.
K NATE NLGI 2
Unikátní mazivo na bázi sulfonátu vápenatého,
NLGI 2, teplotní rozsah -28°C až +200°C, krátkodobě až 260°C
Výborný pro silně zatěžovaná ložiska, dokonalá odolnost proti vodě, velmi dobrá teplotní stabilita
Výjimečné vysokotlaké vlastnosti, extrémní odolnost proti vytloukání a stírání a vynikající ochrana proti korozi.
K20D
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Prave ze problem je v tom druhem. Tento objektiv ma zvlastni vlastnost. V zime se orosi pod predni cockou a vznikne tak zamlzena skvrna o prumeru od 5 do 10 mm. Bohuzel v mrazu to oroseni navic okamzite zamrzne, takze uz s tim nelze prakticky nic delat...jen se snazit rozmrazit zahrivanim v ruce. Chtel jsem prave zjistit, jestli na to nema nekdo nejaky figl...trpi tim vsechna tata rybi oka, takze to neni jen vada meho kusu.yoli píše:.....Pokud je teplota okolo -15°C, tak predni cocka zamrzne a nedokazu ji rozehrat ani dychanim na ni, slunicko take nepomuze...
Jinak dekuji za uvedeni tech maziv...urcite by to vyresilo problem se zpomalenou clonou. Jenze trochu se bojim, ze bych svym zasahem napachal vice skody nez uzitku. Asi radeji v dobe digitalu udelam par zaberu "na prazdno" a tim rozpohybuju clonu...myslim ze vysledku to bude pro me jednodussi reseni
Ahaaa, čiže pod. Princíp orosenia spočíva, že vzdušná vlhkosť sa kondenzuje na studenšom predmete, ako je teplota vzduchu, aký rozdiel teplôt musí byť, to neviem, ale čím väčšia teplota vzduchu a chladnejší predmet, tým sa kondenzuje viac. Preto je mi čudné, že z tepla do zimy sa Ti orosí sklo, je to zvláštne. Určite by som ten objektív nechal v priestore s nizkou vzdušnou vlhkosťou, aby sa tá jeho z vnútra aspoň znížila. Ešte najskôr to bude tým, že tá vlhosť sa tam musela vyzrážať, keď si ho chladný nechal v izbovej teplote a teraz stačí aj to minimum, aby ti v silných mrazoch mrzol....
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
V principu orosení zevnitř asi vznikne, když "pokojově teplý" foťák rychle přejde do studeného prostředí - přední čočka se ochladí výrazně rychleji než vzduch uvnitř objektivu a jsme u stejného problému jako když studený foťák přejde do pokojové teploty.. takže nejspíš by mělo pomoct jen nespěchat s vytahováním foťáku z brašny, aby se tam pozvolna přizpůsobil venkovní teplotě
Pentax K10D; DA 18-55/3.5-5.6 WR; Sigma 70-300/4-5,6; A100/4 Macro; A50/1,4; A50/1,7; A28/2,8; M40/2,8; Helios 44K-4 (58/2); Vivitar 2x Macro Teleconverter PKA; Mezikroužky PK; Metz 48 AF-1; brašna Lowepro Inverse 200AW; stativ Fancier; Pentax ME Super
Najviac pravdepodobné. Musíš tam mať riadne veľkú vzduchovú medzeru za prvou šošovkou. Keby to bolo tele, že zoomovaním pumpuješ vzduch dnu a von, tak by som hneď ako vyjdem von pumpoval, nech sa čím skôr do objektívu dostane vonkajší v mraze oveľa oveľa "suchší" vzduch, ako ten izbový......tento príklad zase nemusí fungovať na jeseň a jar, keď je hmla a vysoká vzdušná vlhkosť....
Nepovedlo se mi dosáhnout kondenzace na vnitřní ploše čočky, ale zkoušel jsem to jen při -8°, míň tady v noci nebylo. Ani loňskou zimu, kdy jsem vyrážel i při nižších teplotách jsem si vnitřní kondenzace nevšiml. Ale vzhledem k uspořádání čoček je to asi to možné. Za frontální čočkou je dost velký prázdný prostor a čočka je nejslabší uprostřed. Tím pádem tam prochladne nejdříve a může v tom místě kondenzovat voda.
Skoro bych si myslel, že u tvého kusu je v tom prostoru "nadstandardní" množství vlhkosti a že by to mělo vysušení spravit.
Skoro bych si myslel, že u tvého kusu je v tom prostoru "nadstandardní" množství vlhkosti a že by to mělo vysušení spravit.
K20D
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Tak tak. A potom, až bude zbavený vlhkosti, nezabudnúť pred príchodom domov z mrznúcej prechádzky hermeticky zabaliť a tak nechať aspoň hodinu v izbe. Ešte keď som nerozumel prečo a kedy vlhkosť kondenzuje sme boli ubytovaní v januáry na Kamienke v 2003m n.m. pár metrov od Chopku. Do tmy sa dívali raz na sever, raz na juh, ako sa Tatry prefarbovali, samozrejme som fotil a pri návrate do chaty sa z K10 lialo a lialo, nestihal som utierať, ani Sigmu, ani telo.....už viem, že som spravil kravinu a mal nechať v batohu pomaly zohriať...
Fintu s uzavrenim fotaku do pytliku a vytlaceni vzduchu znam...bohuzel jen funguje pri prechodu ze zimy do tepla. Opacne ma jeste horsi nasledky. Osobne nechavam pri prichodu domu fotak stale v brasne az do dalsiho dne pomalu temperovat (pouze vyndam kartu z fotaku) a druhy den az vyndavam fotak ven.
Jinak jsem zkousel nechat fotak pri prichodu do zimy i nekolik hodin v brasne, aby pomalu promrzl a nedoslo k zamrznuti pod predni cockou. Nepoznal jsem ale rozdil...vzdy behem par minut cocka zamrzla (vzdy jen kdyz jsem sundal krytku)...pak jsem jej ale zandal do brasny a napriklad po hodine znova vyndal...cocka byla rozmrzla a znovu se opakovalo zamrznuti (brasna byla ale jiz v tu dobu vytemperovana na okolni teplotu)
Takze moje nejvetsi zjisteni bylo, ze na vliv zamrznuti cocky melo nejvetsi vliv nasazeni te velke krytky. Umisteni v brasne nemelo az tak velky vliv. Ale stale mi to nedava smysl a nechapu cim to muze byt....
Jinak tento jev se stava hlavne pri foceni snowkitingu, takze velky vliv na to ma extremni pocasi....nizke teploty spolu se silnym vetrem...misty 10 az 15 m/s....vse zmrzne behem okamziku
Jinak jsem zkousel nechat fotak pri prichodu do zimy i nekolik hodin v brasne, aby pomalu promrzl a nedoslo k zamrznuti pod predni cockou. Nepoznal jsem ale rozdil...vzdy behem par minut cocka zamrzla (vzdy jen kdyz jsem sundal krytku)...pak jsem jej ale zandal do brasny a napriklad po hodine znova vyndal...cocka byla rozmrzla a znovu se opakovalo zamrznuti (brasna byla ale jiz v tu dobu vytemperovana na okolni teplotu)
Takze moje nejvetsi zjisteni bylo, ze na vliv zamrznuti cocky melo nejvetsi vliv nasazeni te velke krytky. Umisteni v brasne nemelo az tak velky vliv. Ale stale mi to nedava smysl a nechapu cim to muze byt....
Jinak tento jev se stava hlavne pri foceni snowkitingu, takze velky vliv na to ma extremni pocasi....nizke teploty spolu se silnym vetrem...misty 10 az 15 m/s....vse zmrzne behem okamziku
Veľká vlhkosť v objektíve.
Ještě by byla možnost reklamovat objektiv. Na kondenzaci to nejspíš neuhraješ, ale na bajonet by to mohlo vyjít. Nekupujeme si přeci nové věci proto, abychom s nimi měli potíže.
A pokud je obchod solidní, tak ví, že nejspokojenější zákazník je ten, kterému dobře vyřídili reklamaci.
Jinak pokud můžu srovnat Falcon-Samyang, vůči PX 10-17 FE, tak ten můj je ostřejší a kontrastnější , ale na hraní mu chybí kratší zaostřovací vzdálenost .
A pokud je obchod solidní, tak ví, že nejspokojenější zákazník je ten, kterému dobře vyřídili reklamaci.
Jinak pokud můžu srovnat Falcon-Samyang, vůči PX 10-17 FE, tak ten můj je ostřejší a kontrastnější , ale na hraní mu chybí kratší zaostřovací vzdálenost .
K20D
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Falcon 8/3,5
DA* 16-50/2,8
FA 43/1,9 Ltd
DA 70/2,4 Ltd
Má tu někdo Zenitar 16mm? docela mě láká vzhledek k ceně, ani tak mi nejde o šířku záběru jako spíš o to rybí zkreslení. Jak to je s clonou? je to jako A nebo M?
Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25