Nefunkční autofocus Pentax SMC 300/4
Moderátor: Moderátoři
Re: Nefunkční autofocus Pentax SMC 300/4
Pentax by měl udělat jen jedno - opravit všem SDM zdarma.
Řešení s hřídelkou je nouzové a pro Pentax ostudné.
Řešení s hřídelkou je nouzové a pro Pentax ostudné.
Jan67
Mluvil jsem o FW, ale nikdy mi (a myslim, že nikomu) nešlo konkrétně o FW v těle... ale prostě o řešení.
Výměna všech SDM pohonů je i podle mého správné řešení a nějaká FW úprava (ať už ve skle nebo těle) jen nouzovka. Ale ten FW je alespoň něco. Je svým způsobem skandální, že dneska po X letech se díky celkem amatérskému postupu dostávám k funkčnímu AF. Tohle řešení muselo být lidem od Pentax známé od začátku a nevidim žádný důvod, proč mi třeba nebylo nabídnuto v servisu. Minimálně žádný ospravedlnitelný důvod.
Výměna všech SDM pohonů je i podle mého správné řešení a nějaká FW úprava (ať už ve skle nebo těle) jen nouzovka. Ale ten FW je alespoň něco. Je svým způsobem skandální, že dneska po X letech se díky celkem amatérskému postupu dostávám k funkčnímu AF. Tohle řešení muselo být lidem od Pentax známé od začátku a nevidim žádný důvod, proč mi třeba nebylo nabídnuto v servisu. Minimálně žádný ospravedlnitelný důvod.
Taky si myslím, že tohle měl Pentax řešit hned zpočátku a měnit SDM pohony u všech ojektivů zdarma, a to i po záruce.
Měl jsem taky nefunkční SDM u mé 16-50. Zhruba před měsícem jsem jej posílal do servisu k p. Kautskému a asi po 10 dnech byl zpět s vyměněným motorkem SDM. Cena byla 4300,- , no co už, překousnul jsem to, hlavně že mi už konečně bude fungovat. No fungoval, ale po čtyřech dnech, co jsem si ho vyzvednul od kurýra, jsem ho posílal zpět
Prostě po pár dnech bylo ostření mrtvé. Pan Kautský mi pak telefonicky potvrdil, že motorek SDM je opravdu nefunkční a bude jej reklamovat u dodavatele. Že prý se mu to stalo asi dvakrát, za dobu, co tyto SDM motorky vyměňuje. Takže do objektivu implementoval další motorek a poslal mi zpět.
Musím zatím zaklepat, objektiv zatím i po 14 dnech funguje bezvadně, dokonce si myslím, že ostření teď je o poznání rychlejší, takhle svižně snad nikdy nešlo, co objektiv vlastním.
Jsem zatím rád, ale určitá kapka pochybnosti ve mne už asi zůstane.
Měl jsem taky nefunkční SDM u mé 16-50. Zhruba před měsícem jsem jej posílal do servisu k p. Kautskému a asi po 10 dnech byl zpět s vyměněným motorkem SDM. Cena byla 4300,- , no co už, překousnul jsem to, hlavně že mi už konečně bude fungovat. No fungoval, ale po čtyřech dnech, co jsem si ho vyzvednul od kurýra, jsem ho posílal zpět

Musím zatím zaklepat, objektiv zatím i po 14 dnech funguje bezvadně, dokonce si myslím, že ostření teď je o poznání rychlejší, takhle svižně snad nikdy nešlo, co objektiv vlastním.
Jsem zatím rád, ale určitá kapka pochybnosti ve mne už asi zůstane.

K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656
Bohužel Pentax skutečně od počátku věděl, že jeho SDM má konstrukční vadu a přesto nic neudělal a klidně za drahé peníze prodával chybné výrobky s hvězdičkou kvality. Veřejně to přiznali zástupci Pentaxu během Photokiny v Kolíně n/R. Od listopadu je vše jinak a objektivy vyrobené od 11/2012 mají nový SDM pohon. Na skladech ovšem zbylo něco málo starých pohonů a není vyloučené, že skončí ve východní Evropě na náhradní díly. Stejné to asi bude i s objektivy ze staré výroby.
Jak zde bylo správně uvedeno je to ostudné, ale také pro Pentax asi osudné.
Jak zde bylo správně uvedeno je to ostudné, ale také pro Pentax asi osudné.
XT3; XF 23; XF 56; XF 16-55; XF 50-140; Samy 8/2,8
http://www.foto-baburek.cz
http://www.foto-baburek.cz
Na chybe nemusí byť len motorček, mne v servise povedal cenu +- 70€ , ale ak by bola v háji elektronika - teda riadenie SDM tak 200€ a vedia to opraviť len v DE a tých 200€ už je fakt moc, fotky motorčeku som tu nejeden krát nahodil, v číne to musia vyrábať na kýble za cenu 1€/kýbel a Pentax si za to účtuje 70€/kus.
Motorček kvality spotrebnej elektroniky z blšáku a cena ako za špičkovú highend techniku
Motorček kvality spotrebnej elektroniky z blšáku a cena ako za špičkovú highend techniku
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Možná, že se blýská na lepší časy.
Je to pár měsíců, kdy Pentax vlastní RICOH a světe div se - někdo má odvahu říci to nejstrašnější, pravdu o závadě na motorech SDM. Pro mne je to další argument k mé soukromé teorii o tom, že Hoya chtěla Pentax potopit. Snad na RICOH nevypadne ze skříně nějaký další kostlivec z předchozí éry.
Férové řešení by bylo zveřejnění výrobn ... v materál.
To, co se stalo, je dost velký šrám na pověsti, ale za výše uvedený přístup bych Pentax miloval
Zatloukat, zatloukat,zatloukat!!! To ať dělají politici a né Pentax.
Je to pár měsíců, kdy Pentax vlastní RICOH a světe div se - někdo má odvahu říci to nejstrašnější, pravdu o závadě na motorech SDM. Pro mne je to další argument k mé soukromé teorii o tom, že Hoya chtěla Pentax potopit. Snad na RICOH nevypadne ze skříně nějaký další kostlivec z předchozí éry.
Férové řešení by bylo zveřejnění výrobn ... v materál.
To, co se stalo, je dost velký šrám na pověsti, ale za výše uvedený přístup bych Pentax miloval

Zatloukat, zatloukat,zatloukat!!! To ať dělají politici a né Pentax.
Pentax: DA 18-55ALII, DA 35/2,4 , DA 50/1,8 , FA 28-105, FAJ 75-300, DA 55-300, M50/1,7, Tamron (A14) 18-200, Tamron (A16) 17-50, blesky Metz 36+58, Pentax K-s2
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
No já jsem byl dnes poprvé (po více jak dvou měsících co ho mám doma) venku s 300/4 - nasadil jsem ho a nic! neostřil ani na AF a ani na MF - prostě byl zamrzlý na jednom místě a kroužek se vesele protáčel naprázdno.
Teď jsem ho vytáhl doma a měl jsem to tam furt... Asi po 10min hrani si s tím se mi podařilo se chytit na MF, tak jsem přepnul na AF a jel jakoby se nechumelilo...
Stalo se Vám to už? Nebo jsem prostě jenom někde něco podělal?
Teď jsem ho vytáhl doma a měl jsem to tam furt... Asi po 10min hrani si s tím se mi podařilo se chytit na MF, tak jsem přepnul na AF a jel jakoby se nechumelilo...
Stalo se Vám to už? Nebo jsem prostě jenom někde něco podělal?
SDM alebo elektronika alebo SDM+elektronika su mrtve. Servis, cca 200-300€
K-5II, K100D, DA*16-50/2.8, DA*50-135/2.8, DA35/2.4, SIGMA 10-20/3.5, METZ 58, HOYA Pro1D, HD; Lowepro, Apple

http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
http://robert.kollar.ipernity.com
SvadobnyPribeh.com
Ak nefunguje ani manualne ostrenie a kruzok ostrenia sa pretaca, tak to rozhodne nemoze byt ani SDM, toboz elektronika. Tam bude zodraty prevod, spojka quickfocusu, nieco take... mechanicka zavada.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
Tak přesně tohle se mi stalo s DA* 60-250 asi půl roku po koupi. Ostřil ostřil a najednou šlus, nic, kous, manuálně se to protáčelo a zamrzlý. No nebudu to protahovat, pomohlo pootočení ostřícím šroubkem. Pak se mi to totiž stalo ještě párkrát a šup, sundat objektiv, najít na zemi větvičku, či nehtem, pootočit šroubkem na objektivu, nasadit a jedeme dál. Celkem snad pětkrát a pak už nikdy víc. Přisuzoval jsem to nějakýmu stresu z nějaký špatný pozice a „K-r“-ku, páč od doby co nemám K-r to už nikdy (ťuk, ťuk na dřevo) neudělalo.
...toto ma zaujima...ja som teraz kupil 50-135 a tiez nesiel kruzok pod tri metre...po hodine snahy som ho rozhybal a teraz beha...zo zaciatku to okolo tych troch metrov islo tuhsie, teraz volne...predavajuceho som sa pytal ze urcite ho nemal dlhsie nasadeny...potvrdil mi ze viac ako pol roka...tak uvidim co vydrzi...
Parada .. vadne motorceky, to by som este pochopil .. ale toto .. a k tomu 3 najdrahsie objektivy .. skvele naozaj 
Este ma napada ze to suvisi s SDM pohonom skrze tie ich plastove kolecka, ci to tam je. Alebo zatuhnuty priamo motorcek ?

Este ma napada ze to suvisi s SDM pohonom skrze tie ich plastove kolecka, ci to tam je. Alebo zatuhnuty priamo motorcek ?
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
No mne sa u 17-70 stalo že sa občas sekol prstenec ostrenia niekde v dráhe a nešlo nim točiť na doraz, len po danú polohu, napríklad od minima niekde po stred. Po chvílke to šlo, ale trebárs aj ked fungoval tak ako mal, tak v EXIFe písalo fokálnu vzdialenosť 43mm (toto sa riešilo aj na iných forach), Ked ho človek otvoril pohral sa z motorčekom a zložil, tak ukazoval zrazu normálne od 17 po 70mm, po čase znovu ukazoval vždy len 43mm
Ja ho asi nebudem dávať do servisu a radšej si počkám na nástupcu, či už WR(AW), alebo niečo od Sigmy s prívlastkom ART, ono tam beztak velký cenový rozdiel nebude a ako bonus bude Sigma FF ready.
Jedine že by novinka od PX bola v cenovo zaujímavom sete
Ja ho asi nebudem dávať do servisu a radšej si počkám na nástupcu, či už WR(AW), alebo niečo od Sigmy s prívlastkom ART, ono tam beztak velký cenový rozdiel nebude a ako bonus bude Sigma FF ready.
Jedine že by novinka od PX bola v cenovo zaujímavom sete
Pentax K-30, Metz 48
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak toto ma desí. V pondelok posielam Tamron 90 mm do Prahy do servisu Tamron. Inak, všimol som si, že tretí výrobcovia (Tamron, Sigma) už velmi nepodporuju Pentax bajonet a Tamron teraz dava až 5 ročnu zaruku. To by mohol byt dovod, prečo kupovat Tamron skla.
-
- Pokročilý uživatel
nuž moja skúsenosť s sdm je zatiaľ pozitívna, mám 60-250 necelé 4 mesiace, zabrať dostáva hodne, veď keď sa pokazí tak nech je to v záruke. Čo ma prekvapuje je podľa mňa veľká vôla tubusu medzi 60-150mm, asi 1mm voľný pohyb v smere od tela k telu. Pri 200 prípadne 250mm už vôla nie je žiadna. Podľa mňa by bol sdm spoľahlivejší aj rýchlejší ak by vynechali skrutkový pohon, osobne to vidím ako brzdu. Ak sa mýlim nekamenujte ma