Pentax K10D a ostrenie s SDM objektivmi

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 16 dub 2009, 14:37

cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
bože... :( :( :(
No je to tak, ale třeba dostaneš dobrej kus. :)
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 16 dub 2009, 14:44

2 lubo: v tych foto, ktore si prilozil je aj exif? resp. nie su nicim upravovane alebo savnute? Prave ich taham. Ak by sa dalo, mohol by si uploadnut priamo jpegy z fotaku, koli exifu, v ktorom je kopec uzitocnych info. Aj ja cakam na navrat K10D z Nemecka, tak uvidime ako sa im to podarilo v mojom pripade.
Panasonic Lumix DMC LZ8, Canon PowerShot A470

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 16 dub 2009, 15:19

CyberSammy píše:2 lubo: v tych foto, ktore si prilozil je aj exif? resp. nie su nicim upravovane alebo savnute? Prave ich taham. Ak by sa dalo, mohol by si uploadnut priamo jpegy z fotaku, koli exifu, v ktorom je kopec uzitocnych info. Aj ja cakam na navrat K10D z Nemecka, tak uvidime ako sa im to podarilo v mojom pripade.
Je v nich exif, nie su nijako upravene, iba su orezane v PS kvoli velkosti. Boli fotene do JPEG v najvyssej kvalite, s doostrenim nastavenym na minimum... Tu su foto priamo z fotaku http://www.megaupload.com/?d=ZDI4DPZT
K20D, KP
DA 35/2.8 Macro Limited, DA 16-45/4 ED AL,
Sigma 17-50/2.8 HSM, Tamron 70-300/4-5.6

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 16 dub 2009, 15:23

cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
No, podla mojich skusenosti a skusenosti technika v Exapro, je to zial velmi pravdepodobne. Sudruhovia v Japonsku niekde urobili chybu... :-(
K20D, KP

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 16 dub 2009, 15:30

CyberSammy píše:2 lubo: v tych foto, ktore si prilozil je aj exif? resp. nie su nicim upravovane alebo savnute? Prave ich taham. Ak by sa dalo, mohol by si uploadnut priamo jpegy z fotaku, koli exifu, v ktorom je kopec uzitocnych info. Aj ja cakam na navrat K10D z Nemecka, tak uvidime ako sa im to podarilo v mojom pripade.
V pripade 16-50/2,8 je este moznost downgrade firmware na verziu 1.2 a potom to bude ostrit motorom z tela, co by malo vyriesit problem s AF.
K20D, KP

cikorsky
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cikorsky » 16 dub 2009, 16:25

lubo píše:
No, podla mojich skusenosti a skusenosti technika v Exapro, je to zial velmi pravdepodobne. Sudruhovia v Japonsku niekde urobili chybu... :-(
tož to je v knedli... :(((
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4

https://www.webovica.sk

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 16 dub 2009, 18:49

2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne :)

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 16 dub 2009, 19:00

CyberSammy píše:2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne :)
Vdaka, zajtra otestujem podla tvojich rad... ako zistim, na ktory senzor sa AF chyta? Inak skusal som to snad 20x, a stale to bolo rovnake, takze neviem...
K20D, KP

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 16 dub 2009, 19:11

lubo píše:
CyberSammy píše:2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne :)
Vdaka, zajtra otestujem podla tvojich rad... ako zistim, na ktory senzor sa AF chyta? Inak skusal som to snad 20x, a stale to bolo rovnake, takze neviem...
S tymi senzormi je to jednoduche. Ak je kontrastna hrana objektu v takomto tvare | chyti sa horizontalny senzor a ak je v tvare tomto --- chyti sa vertikalny. Cize v oboch pripadoch sa pretinaju. Ak si nainstalujes programcek PhotoME, najdes to nizsie pod Autofocus info:

AF Points Unknown 1?: Center
AF Points Unknown 2?: Center, Bit 13?, Bit 14?
AF Predictor: +1
AF Defocus: 0
AF Integration Time: 22 ms
AF Points Unknown 3?: Center (horizontal)
AF Points In Focus: Center (horizontal)

Posledne dve polozky hovoria o tom, ktory senzor sa chytil. Videl som, ze bolo zaostrene na Č/B kocku, ktora mala zvislu hranu, cize takuto | a preto sa chytil horizontalny senzor. Aj sa mi zda, ze je to troska posunute od stredu terca kusok dozadu. Mozno aj preto si mal viac BF. Skus este raz a zaostri na vodorovnu hranu, cize ---, lebo nemas to az tak mimo zaostrene :) Jemny BF tam vidim. Samozrejme, ze pri portrete aj pri f/4 by to nasralo, lebo by nebolo ostre napr. oko, ale ucho :-D

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 16 dub 2009, 19:27

CyberSammy píše:
lubo píše:
S tymi senzormi je to jednoduche. Ak je kontrastna hrana objektu v takomto tvare | chyti sa horizontalny senzor a ak je v tvare tomto --- chyti sa vertikalny. Cize v oboch pripadoch sa pretinaju. Ak si nainstalujes programcek PhotoME, najdes to nizsie pod Autofocus info:

AF Points Unknown 1?: Center
AF Points Unknown 2?: Center, Bit 13?, Bit 14?
AF Predictor: +1
AF Defocus: 0
AF Integration Time: 22 ms
AF Points Unknown 3?: Center (horizontal)
AF Points In Focus: Center (horizontal)

Posledne dve polozky hovoria o tom, ktory senzor sa chytil. Videl som, ze bolo zaostrene na Č/B kocku, ktora mala zvislu hranu, cize takuto | a preto sa chytil horizontalny senzor. Aj sa mi zda, ze je to troska posunute od stredu terca kusok dozadu. Mozno aj preto si mal viac BF. Skus este raz a zaostri na vodorovnu hranu, cize ---, lebo nemas to az tak mimo zaostrene :) Jemny BF tam vidim. Samozrejme, ze pri portrete aj pri f/4 by to nasralo, lebo by nebolo ostre napr. oko, ale ucho :-D
Vdaka, ale moj problem, je, ze na clone 4 to ostri dobre, a pri vyssich clonach tam nabieha BF (pri 8 uz dost vyrazny). Nad 8 (9 a viac) to uz preostri o cosi blizsie a BF uz nie je. Toto som skusal opakovane, a stale to robilo to iste, teda ked to zaostrilo tak pre clony 4-8 nepreostroval, ale zvacsoval sa BF a pri clone 9 uz preostril na mensiu vzdialenost a BF sa stratil. Pri objektivoch bez SDM (35 limited, 55-300) to zaostrilo raz a pri roznych clonach uz nepreostroval a vzdy to bolo zaostrene rovnako dobre bez ohladu na clonu. Ale skusim cerstvu baterku a vertikalny senzor a uvidim...
K20D, KP

CyberSammy
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od CyberSammy » 16 dub 2009, 22:00

Ano, tento problem som zaregistroval aj ja na oboch SDM sklach, ktore mam. Cize servis v Nemecku nic nevyriesil?

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 17 dub 2009, 07:00

CyberSammy píše:Ano, tento problem som zaregistroval aj ja na oboch SDM sklach, ktore mam. Cize servis v Nemecku nic nevyriesil?
Tak som znova potestoval ako poradil CyberSammy... Cerstva baterka, vertikalny senzor - vysledok rovnaky :-( No a mam dalsie zistenie. Ked zaostrim manualne na stative a potom uz nepreostrujem, tak clona 4 - zaostrene presne, cim vyssia clona tym vacsi BF, cize MF nepouzitelne... Priklad, fotim kvet, zaostrim manualne, dam clonu povedme 11 kvoli hlbke ostrosti a fotka je v prdeli - rovina ostrosti kdesi za kvetom, dam clonu 4 zaostrene spravne ale vplyvom malej DOF je to zase v prdeli, bo je ostra len mala cast kvetu na ktoru som ostril... Budem ziadat nazad prachy abo ine sklo bez SDM, asi 16-45. Len neviem ci pochodim, lebo toto sa da oznacit ako vlastnost skla, zvlast, ked tym trpia vsetky SDM skla. Predpokladam, ze K20 uz ma taky algoritmus, ze vie pri ktorej clone ma pouzit aku korekciu, co ale neriesi MF, teda, ked ostrim nie podla signalizacie ale podla oka. Relativne lacny 55-300 mi toto nerobi, rovnako mi to nerobi stary setak 18-55... Nech si Pentax svoje SDM niekam strci... Zacinam mat pocit, ze som zvolil zlu znacku... myslim obecne.
K20D, KP

Dmb
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dmb » 17 dub 2009, 07:09

A jak je na tom K20? Taky má problém s SDM skly nebo ne?
Pentax K-5 + grip, SMC DA 18-55 mm f/3,5-5,6 AL II, Tamron 28-75mm f/2,8, Sigma 70-200 f/2,8 HSM II, Tokina 35-300mm f/4,5-6,7, Pentax AF 540fgz, Rad. Odpal. Blesků, Think Tank Belt System
http://lukaskabon.cz

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 17 dub 2009, 07:20

Dmb píše:A jak je na tom K20? Taky má problém s SDM skly nebo ne?
Pokial mam dobre informacie, tak K20, K200 uz tento problem nemaju, lebo "vedia" o tejto chybe SDM skiel a "vedia" pri akej clone treba pouzit aku korekciu. Kazdopadne to neriesi problem MF..., resp. riesi, ale treba sa pri MF riadit signalizaciou, nie okom...
K20D, KP

lubo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lubo » 17 dub 2009, 08:15

Este som pre ilustraciu urobil test s MF http://www.megaupload.com/?d=VGNL9TI6. Fotene zo stativu, zaostrene manualne a potom fotene bez preostrovania pri clonach 4, 5.6, 8, 11 a este raz 4 pre kontrolu, ci nedoslo k zmene zaostrenia pocas fotenia vplyvom nejakych pohybov a pod. Fotene do raw, konvertovane v ACR, Sharpening Amount = 0, vyrez, korekcia EV +1. Ako som uz povedal, hlavne ma stve to, ze ked fotim "CloseUp", zaostrim manualne a dam vyssiu clonu kvoli DOF, tak vysledok je horsi ako keby som fotil s clonou 4.
K20D, KP

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“