No je to tak, ale třeba dostaneš dobrej kus.cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
bože...![]()
![]()

Moderátor: Moderátoři
No je to tak, ale třeba dostaneš dobrej kus.cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
bože...![]()
![]()
Je v nich exif, nie su nijako upravene, iba su orezane v PS kvoli velkosti. Boli fotene do JPEG v najvyssej kvalite, s doostrenim nastavenym na minimum... Tu su foto priamo z fotaku http://www.megaupload.com/?d=ZDI4DPZTCyberSammy píše:2 lubo: v tych foto, ktore si prilozil je aj exif? resp. nie su nicim upravovane alebo savnute? Prave ich taham. Ak by sa dalo, mohol by si uploadnut priamo jpegy z fotaku, koli exifu, v ktorom je kopec uzitocnych info. Aj ja cakam na navrat K10D z Nemecka, tak uvidime ako sa im to podarilo v mojom pripade.
No, podla mojich skusenosti a skusenosti technika v Exapro, je to zial velmi pravdepodobne. Sudruhovia v Japonsku niekde urobili chybu...cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
bože...![]()
![]()
V pripade 16-50/2,8 je este moznost downgrade firmware na verziu 1.2 a potom to bude ostrit motorom z tela, co by malo vyriesit problem s AF.CyberSammy píše:2 lubo: v tych foto, ktore si prilozil je aj exif? resp. nie su nicim upravovane alebo savnute? Prave ich taham. Ak by sa dalo, mohol by si uploadnut priamo jpegy z fotaku, koli exifu, v ktorom je kopec uzitocnych info. Aj ja cakam na navrat K10D z Nemecka, tak uvidime ako sa im to podarilo v mojom pripade.
tož to je v knedli...lubo píše:No, podla mojich skusenosti a skusenosti technika v Exapro, je to zial velmi pravdepodobne. Sudruhovia v Japonsku niekde urobili chybu...cikorsky píše:teda chlapi, včera jsme objednal PX 50-135/2,8 - to mi chcete říct, že mi to nemusí ostřit dobře s K10D?
bože...![]()
![]()
Vdaka, zajtra otestujem podla tvojich rad... ako zistim, na ktory senzor sa AF chyta? Inak skusal som to snad 20x, a stale to bolo rovnake, takze neviem...CyberSammy píše:2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne
S tymi senzormi je to jednoduche. Ak je kontrastna hrana objektu v takomto tvare | chyti sa horizontalny senzor a ak je v tvare tomto --- chyti sa vertikalny. Cize v oboch pripadoch sa pretinaju. Ak si nainstalujes programcek PhotoME, najdes to nizsie pod Autofocus info:lubo píše:Vdaka, zajtra otestujem podla tvojich rad... ako zistim, na ktory senzor sa AF chyta? Inak skusal som to snad 20x, a stale to bolo rovnake, takze neviem...CyberSammy píše:2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne
Vdaka, ale moj problem, je, ze na clone 4 to ostri dobre, a pri vyssich clonach tam nabieha BF (pri 8 uz dost vyrazny). Nad 8 (9 a viac) to uz preostri o cosi blizsie a BF uz nie je. Toto som skusal opakovane, a stale to robilo to iste, teda ked to zaostrilo tak pre clony 4-8 nepreostroval, ale zvacsoval sa BF a pri clone 9 uz preostril na mensiu vzdialenost a BF sa stratil. Pri objektivoch bez SDM (35 limited, 55-300) to zaostrilo raz a pri roznych clonach uz nepreostroval a vzdy to bolo zaostrene rovnako dobre bez ohladu na clonu. Ale skusim cerstvu baterku a vertikalny senzor a uvidim...CyberSammy píše:S tymi senzormi je to jednoduche. Ak je kontrastna hrana objektu v takomto tvare | chyti sa horizontalny senzor a ak je v tvare tomto --- chyti sa vertikalny. Cize v oboch pripadoch sa pretinaju. Ak si nainstalujes programcek PhotoME, najdes to nizsie pod Autofocus info:lubo píše:Vdaka, zajtra otestujem podla tvojich rad... ako zistim, na ktory senzor sa AF chyta? Inak skusal som to snad 20x, a stale to bolo rovnake, takze neviem...CyberSammy píše:2 lubo: Pozeral som Exify a mal si uz slabu bateriu. K10D je znamy aj tym, ze pri slabej baterii je AF nepresne a pomalsie, aj ked je inac v poriadku. Skus si nabit bateriu doplna a zopakovat test. Mozno budes mat lepsi vysledok. Taktiez vidim, ze sa Ti AF chytalo na stredovy horizontalny senzor. Horizontalne senzory nie su v K10D az take citlive ako vertikalne. Cize skus ostrit nie na zvislu ciaru, ale vodorovnu. Stredovy bod je krizovy, cize sa sklada aj z vertikalneho a aj horizontalneho senzoru. Mozno to budes mat na druhy pokus uplne presne
AF Points Unknown 1?: Center
AF Points Unknown 2?: Center, Bit 13?, Bit 14?
AF Predictor: +1
AF Defocus: 0
AF Integration Time: 22 ms
AF Points Unknown 3?: Center (horizontal)
AF Points In Focus: Center (horizontal)
Posledne dve polozky hovoria o tom, ktory senzor sa chytil. Videl som, ze bolo zaostrene na Č/B kocku, ktora mala zvislu hranu, cize takuto | a preto sa chytil horizontalny senzor. Aj sa mi zda, ze je to troska posunute od stredu terca kusok dozadu. Mozno aj preto si mal viac BF. Skus este raz a zaostri na vodorovnu hranu, cize ---, lebo nemas to az tak mimo zaostreneJemny BF tam vidim. Samozrejme, ze pri portrete aj pri f/4 by to nasralo, lebo by nebolo ostre napr. oko, ale ucho
Tak som znova potestoval ako poradil CyberSammy... Cerstva baterka, vertikalny senzor - vysledok rovnakyCyberSammy píše:Ano, tento problem som zaregistroval aj ja na oboch SDM sklach, ktore mam. Cize servis v Nemecku nic nevyriesil?
Pokial mam dobre informacie, tak K20, K200 uz tento problem nemaju, lebo "vedia" o tejto chybe SDM skiel a "vedia" pri akej clone treba pouzit aku korekciu. Kazdopadne to neriesi problem MF..., resp. riesi, ale treba sa pri MF riadit signalizaciou, nie okom...Dmb píše:A jak je na tom K20? Taky má problém s SDM skly nebo ne?