Makroobjektiv? Tamron 90 vs Sigma 105 vs Pentax 100

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 24 úno 2009, 03:42

jasanek píše:
p_o píše:
jasanek píše:... Kratsi ohnisko ma rovnez dost zasadni vyhodu v lepe udrzitelnych casech...
Ale pri konstantnim zvetseni to ma ohnisko vliv jen rozmazani pri naklaneni fotaku. Pohybovou neostrost to neovlivni a tres vznikly pohybem nahoru-dolu (vlevo-vravo) nebo dopredu-dozadu to zase nema zadny vliv.
Tak tomu asi nerozumim. Nejde mi do hlavy, ze kdyz ti vyjde cas treba 1/100s, ze to bude to same, kdy fotis 180mm a 50mm... osobne bych mel za to, ze udelat ostry snimek mas vetsi pravdepodobnost s tou 50. Ale nechce se mi nad tou fyzikou premyslet... jelikoz jsi s 50 bliz k objektu...
Kdyz mas konstantni zvetseni (treba 1:1) a nastavic clonu tak ze mas DOF napr. 1 mm, tak pri pohybu objektu k tobe a od tebe (kvet ve vetru), nebo kdyz se kyves popredu a dozadu max. +- 1 mm, porad jsi v DOF a mas vse ostre, bez ohledu na ohnisko.
Podobne kdyz se hybe objekt v rovine zaosttreni nahoru-dolu nebo vlevo-vpravo o 1 mm, tak se hybe i jeho obraz na cipu o 1 mm bez ohledu na ohnisko (mas zvetseni 1:1).
Jedine pokud budes fotak naklapet (napr. hybat s nim na stativu v kulove hlave) nebo otacet kolem stativoveho sroubu, tak pri stejnem uhlu otaceni bude linearni pohyb obrazu predmetu na cipu u sirokace mensi nez u telete. Ale to jsem myslim uz psal.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

jasanek
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jasanek » 24 úno 2009, 11:08

Nejde mi o pohyb foceneho objektu, to vyjde nastejno pro obe ohniska, jde mi o pohyb fotoaparatu. Jak pises, pokud "naklanis" fotoaparat (drzis ho v ruce), tak ve vysledku dle meho soudu u delsiho ohniska to ma mnohem vetsi vliv nez u kratkeho a z toho duvodu proste "udrzis" na kratkem ohnisku "delsi casy". Kdyz udelas pohyb napr. o 1 stupen, tak u 180mm ohniska to ma za nasledek mnohem vetsi posun obrazu nez u 50mm ohniska z toho duvodu u 50mm si muzes dovolit vetsi (casove delsi) vychylky, aby obraz zustal jeste "ostry", tedy lidove receno "udrzis delsi cas". Jestli jsem tedy neudelal ve sve uvaze nejakou logickou chybu (coz by nebylo poprve :-), pripadne me, prosim, nekdo opravte.
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;

p_o
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od p_o » 24 úno 2009, 16:12

jasanek píše:Nejde mi o pohyb foceneho objektu, to vyjde nastejno pro obe ohniska, jde mi o pohyb fotoaparatu. Jak pises, pokud "naklanis" fotoaparat (drzis ho v ruce), tak ve vysledku dle meho soudu u delsiho ohniska to ma mnohem vetsi vliv nez u kratkeho a z toho duvodu proste "udrzis" na kratkem ohnisku "delsi casy". Kdyz udelas pohyb napr. o 1 stupen, tak u 180mm ohniska to ma za nasledek mnohem vetsi posun obrazu nez u 50mm ohniska z toho duvodu u 50mm si muzes dovolit vetsi (casove delsi) vychylky, aby obraz zustal jeste "ostry", tedy lidove receno "udrzis delsi cas". Jestli jsem tedy neudelal ve sve uvaze nejakou logickou chybu (coz by nebylo poprve :-), pripadne me, prosim, nekdo opravte.
Nemas tam logickou chybu, jen jinymi slovy pises to co ja, ze ohnisko ma vliv na roztreseni jen v pripade naklaneni, ale ne u linearniho posunu.

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 25 úno 2009, 13:02

No Tamron 90/2,8 mam uz 3tyzdne...
Rozhodol som sa pre neho pretoze Podla testov nevychadzal horsie ako Pentax 100 a uz viobec nie ako Sigma 100. Cena bola najpriaznivejsia.
Tak vzhlad: mylsim ze je ejdno ako vypada ci je kov atd...Ak s nim nehadzes moze ti to byt jedno:) Ano Tamorn sa neprijemne Vysuva to je pravda, ale nic nie je dokonale.
Nechcem obhajovavt Tamron ani nic take, ale mylsim ze je jedno co zvolite vzdy to bud ekompromis medzi tym co mozet(financne) potrebujete a co je k dyspozici. Kazdopadne mozno si prejdem vyvojom ze kupim sigmua nakoniec Pentaxa, neviem kazdopadne ja som spokojny maximalne. Pentax je drahy a zbytocne...Tamron ma vela ludi a su vsteci spokojny preto som isiel do neho.
Sigma je fajn ale reputaciu si kazi svojou premenlivou kvalitou(skvely kus, zly kus, stredne dobry kus :D ) Keby si drzala konstatnu Kvalitu ako tamron mylsim ze je este viac oblubena....

peppe
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od peppe » 25 úno 2009, 13:24

DjLuke9 píše:Pentax je drahy a zbytocne...
:-) Uvidi sa po 5-6 rokoch pouzivania, jednak mechanicky, jednak opticky. I preto som siel radsej do kovu Da35 ltd. macro, na kvety a detail myslim naj volba, na hmyz, ktory ma asi tazko chyti...snad vystacim s lacnym a dobrym pevnym manual sklom + asf. sosovka 5-8 diop.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 25 úno 2009, 13:59

peppe píše:
:-) Uvidi sa po 5-6 rokoch pouzivania, jednak mechanicky, jednak opticky. I preto som siel radsej do kovu Da35 ltd. macro, na kvety a detail myslim naj volba, na hmyz, ktory ma asi tazko chyti...snad vystacim s lacnym a dobrym pevnym manual sklom + asf. sosovka 5-8 diop.
Tu ten rozdiel nei je tak vela:) Ale u inych skiel mozem mat za 5-6 rokov druhy objektiv:)
Nebavime sa vsak o DA35 bavi sa tu o ohnisku okolo 90-110mm takze tak:) a v tomto ohnisku nie je zase take mega super spracovanie u pentaxu(vidle som ho v obchode).
Kazdopadne mne vysiel ako najlepsi v podobnom ohnisku Tamron,kazdy moze prist k inemu zaveru..Ty si hladal nieco kratkle ja nieco dlhe...
Kazdopadne mylsim ze by bola velka bieda keby Objektiv nevydrzal 5 rokov ked objektiv samotny je 2x tak drahy ako nejaky kompakt ktory mam uz 5 rokov a nic mu nie je a ver ze som ho pouzival na roznych miestach a nechoval som sa k nemu ako v rukavickach ako sa chovam k objektivom...

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 25 úno 2009, 14:16

Kazdopadne su to diskusie od nikam nikam...kazdy si najde chybu ked bude hladat...Uplne u kazdeho objektivu(ak cema je pre niekoho chyba)
Vidim vsak fotky ktore su fotene Obycajnym zakladakoma su uplne fantasticke a dechberouci...
Kazdopadne zacal som tuto diskusiu ja ale len koli tomu ze som sa nevedel rozhodnut...Mne podla mojich preferencii vyisel najlepsie Tamron, urcite su dobre mozno aj lepsie Sigma a Pentax. rozhodol som sa mozno rpispevky a skusenosti pomopzu nikeomu inemu. Ked sa vsak popozerate do roznych galerii uvidite Vytsvane fotografie so svetkymi tromi:) a zase zmrvene s kazdym z nich...

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od andy_d » 25 úno 2009, 14:37

peppe píše:
Myslim, ze toto nie je typ objektivu, ktory sa pouziva kazdy den. Takze nehrozi, ze by ho clovek za nejakych 5-6 rokov "zodral". Ja som toho tamrona kupoval hlavne na makro, ale zatial som ho castejsie pozival na portrety. Mimochodom, tiez som dost poskuloval aj po DA35 Lim. , ale teraz to pre mna nie je aktualne, skor by sa mi zislo nieco ultra siroke...
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

peppe
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od peppe » 25 úno 2009, 17:55

u niekoho to moze byt pravda, 90mm je fajn aj na portret, potom vystava otazka naco to kupovat, ked vyuzitie je male (ta 35 je univerzalna)
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 25 úno 2009, 23:02

peppe píše:u niekoho to moze byt pravda, 90mm je fajn aj na portret, potom vystava otazka naco to kupovat, ked vyuzitie je male (ta 35 je univerzalna)
ved prave:) U man by praveze ta 35tka nema vyuzitie...

andy_d
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od andy_d » 26 úno 2009, 07:16

Keby som sa mal pozerat striktne len na vyuzitelnost, tak by som dodnes zostal asi len pri zakladaku. Pre mna je uspech, ked kazdy z objektivov raz za cas prevetram, a podari sa mi pritom aspon par zaberov s ktorymi som JA spokojny. Poriadne ma stve, ked niekde v krajine najdem peknu lokalitu, s moznostou na urobenie peknych zaberov (ako sa hovori, som v spravnom case na spravnim mieste), ale bohuzial nemam na to ten spravny objektiv. A najvacsi hnev je, ked ten objektiv mam, ale prave oddychuje doma v skrini... :-)
Vacsina znas je tu fotoamaterov, nenafotime denne 200-300 zaberov, takze asi ziaden objektiv alebo telo za 5-6 rokov pouzivanim neznicime (pri setrnom zaobchadzani).
K20D, DA 16-45/4, DA 15/4 Lim., DA 40/2.8 Lim., Tamron 90/2.8, Tamron 70-200/2.8

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 18 bře 2009, 10:31

ja mam tiez Tamron 90/2.8 a nelutujem, je to jedno z mojch
najlepsich skiel
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Davemix
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Davemix » 16 dub 2009, 10:11

Také jsem se rozhodoval zda Pentax 100 nebo Sigmu 105. Nakonec sem vzal Sigmu a maximální spokojenost...
Pentax K20D, DA 16-50 mm F2,8 ED AL[IF]SDM, Sigma 105 mm F 2,8 EX DG Macro, DA 50-200 mm F 4-5,6 ED, D-BG2, blesk Sigma EF-530 DG SUPER

Max Hardcore
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Samsung D-XENON

Příspěvek od Max Hardcore » 23 čer 2009, 20:33

Kajfik píše:Ale kdyz uz tady resime blbosti taky bych se na neco zeptal, i kdyz uz o tom v historii zminka mozna byla...

Co si myslite o objektivech od samsungu? Myslite ze se lisi opravdu jen napisem a nicim jinym?
su uplne rovnake... :D

škáfy
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od škáfy » 28 črc 2009, 19:58

Ahoj,
taky jsem řešil tenhle problém a nakonec jsem včera koupil tamrona ... na ebay z Hongkongu ... jsem zvědav jestli mi přijde a v jakým stavu ... a kolik to ve finále vyjde .... zatim 350 + 62 $ ... plus možná clo a daň ... uf
K20D

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“