Kdyz mas konstantni zvetseni (treba 1:1) a nastavic clonu tak ze mas DOF napr. 1 mm, tak pri pohybu objektu k tobe a od tebe (kvet ve vetru), nebo kdyz se kyves popredu a dozadu max. +- 1 mm, porad jsi v DOF a mas vse ostre, bez ohledu na ohnisko.jasanek píše:Tak tomu asi nerozumim. Nejde mi do hlavy, ze kdyz ti vyjde cas treba 1/100s, ze to bude to same, kdy fotis 180mm a 50mm... osobne bych mel za to, ze udelat ostry snimek mas vetsi pravdepodobnost s tou 50. Ale nechce se mi nad tou fyzikou premyslet... jelikoz jsi s 50 bliz k objektu...p_o píše:Ale pri konstantnim zvetseni to ma ohnisko vliv jen rozmazani pri naklaneni fotaku. Pohybovou neostrost to neovlivni a tres vznikly pohybem nahoru-dolu (vlevo-vravo) nebo dopredu-dozadu to zase nema zadny vliv.jasanek píše:... Kratsi ohnisko ma rovnez dost zasadni vyhodu v lepe udrzitelnych casech...
Podobne kdyz se hybe objekt v rovine zaosttreni nahoru-dolu nebo vlevo-vpravo o 1 mm, tak se hybe i jeho obraz na cipu o 1 mm bez ohledu na ohnisko (mas zvetseni 1:1).
Jedine pokud budes fotak naklapet (napr. hybat s nim na stativu v kulove hlave) nebo otacet kolem stativoveho sroubu, tak pri stejnem uhlu otaceni bude linearni pohyb obrazu predmetu na cipu u sirokace mensi nez u telete. Ale to jsem myslim uz psal.