Chtěl jsem ho na výlety do přírody, se psy a tak. Trochu mizerná světelnost mi vzhledem k použití pouze venku za denního světla moc nevadí. 50-300 PLM mě velice oslovil hmotností (na krku pověšený foťák se s ním nepřevrátí objektivem dolů, na rozdíl třeba od 50-135), odolností proti počasí, skladností. A především rozsahem ohnisek, rychlostí ostření i podáním kontrastu, barev a údajně dobrým vykorigováním chromatických aberací.
A moje zkušenost?
- Rozsah ohnisek = podle očekávání je fakt super. Kratší pro tyhle vycházkové účely moc nepotřebuji, delší už vůbec ne

- Rychlost ostření = velmi příjemná. Rozhodně rychlejší, než (na šroub předělaná) 50-135, trochu rychlejší než Sigma 17-50, která mě nijak neomezuje. Zkoušel jsem i můj oblíbený motiv, kdy na AF-C a kontinuální snímání běžel pes (průměrně rychlý, žádný ohař) směrem ke mně. A tohle přeostřovat Pentax nestíhá nestíhá, i na vyšší clony je tam vidět, že je ostřeno spíš na záda a ocas než na hlavu. Každopádně se aspoň drží v závěsu za akcí, když už nic

- Světelnost = podle očekávání mizerná

- Chromatická aberace = tak nějak chybí

- Barvy, kontrast = líbí se mi.
- Bokeh = příjemný.
- Ostrost = člověk asi nemůže chtít všechno. Tohle je podle mě slabina tohoto objektivu, jinak by byl skoro dokonalý. Chápu, "za ty peníze" a tak. Ale když budu přesto porovnávat, tak 50-135 na otevřenou clonu mi na dlouhém konci přijde trochu měkký, ale je vlastně "tvrdý" v porovnání s 300mm na otevřenou clonu u 55-300.
Tenhle objektiv je třeba trochu clonit a na 300mm konci to znamená jít tak na clonu 8, takže dlouhé ohnisko je použitelné spíš na pomaleji se pohybující objekty, než jsou třeba ti běhající psi. Po přiclonění je to samozřejmě lepší, ale 50-135 to není, natož pak Sigma 17-50, která mi přijde po přiclonění třeba na 5,6 ostrá parádně.
Tady jedna ukázka na 300mm/6,3, čas 1/1000s, iso 400.
https://postimg.org/image/jgkhsuwkj/
A tady jedna na 260mm/5,6, čas 1/1000s, iso 640.
https://postimg.org/image/d45cijvxv/
Tak doufám, že moje postřehy někomu k něčemu budou. Podle mého amatérského soudu je velmi dobrý, ale líbilo by se mi, kdyby byl ostřejší.