Prosím o radu - krajinársky objektív
Moderátor: Moderátoři
Re: Prosím o radu - krajinársky objektív
Musím souhlasit s Hildou, to co napsal o vztahu míry difrakce k velikosti pixelu jsem teoreticky řešil už delší dobu, překvapilo mě při focení vodopádů s K-5 jak se zhoršila ostrost při zaclonění na 16. Zvažoval jsem otevřít zde teoretické vlákno ohledně výpočtu maximální clony vzhledem k velikosti pixelu tak, aby byla ještě skvělá ostrost. Netvrdím, že je drastický rozdíl mezi clonou 8 a 11 na K-5, ale mezi clonou 8 a 16 jsem při zvětšení 1:1 pozoroval znatelný (a vyložte si to slovo jak chcete) rozdíl.
Abych se vrátil ke zde probíraným objektivům: O patnáctce všichni tvrdí jak brutálně je ostrá ve středu obrazu, ale kraje že je třeba spravit značným zacloněním. Může mi někdo objektivně říct, zda tím zacloněním jde opravdu dosáhnout dobré kresby i v rozích obrazu a skvělé ve středu? Mám časem v plánu nějaký krajinářský širokáč a rád bych, kdyby se jeho vlastnosti daly popsat výrazem blízkým slovu "nekompromisní".
Abych se vrátil ke zde probíraným objektivům: O patnáctce všichni tvrdí jak brutálně je ostrá ve středu obrazu, ale kraje že je třeba spravit značným zacloněním. Může mi někdo objektivně říct, zda tím zacloněním jde opravdu dosáhnout dobré kresby i v rozích obrazu a skvělé ve středu? Mám časem v plánu nějaký krajinářský širokáč a rád bych, kdyby se jeho vlastnosti daly popsat výrazem blízkým slovu "nekompromisní".
Možná jsem neměl úplně dobrý kus. Možná jsem byl z informací k objektivu příliš natěšený. Rozhodně pro mne byla ostrost patnácky z rohu do rohu zklamáním. Na cloně f8 byl brilantní střed, ale horší okraje.
Když jsem hodně zaclonil (f13 a více), tak se sice zlepšil okraj, ale zároveň se zhoršil střed. Řekněme, že to bylo skoro ostré přes celé políčko.
Hilda
Když jsem hodně zaclonil (f13 a více), tak se sice zlepšil okraj, ale zároveň se zhoršil střed. Řekněme, že to bylo skoro ostré přes celé políčko.
Hilda
to Klingo a lennyl:
Děkuji, že jste mi na můj dotaz tak ochotně a kvalifikovaně odpověděli. Konečně, díky vám, v tom má jasno.
Hilda
Děkuji, že jste mi na můj dotaz tak ochotně a kvalifikovaně odpověděli. Konečně, díky vám, v tom má jasno.
Hilda
Z opacneho uhlu pohledu se ale vetsim poctem pixelu kvalita obrazu nezhorsi, jen zustane stejna (protoze pixeli vedle sebe budou obsahovat "stejne" informace). Navic je tam sice dole pod carou napsano, ze ohniskovou vzdalenost zanedbali, protoze pri vetsi ohniskove vzdalenosti je sice mensi clona, ale svetlo musi urazit vetsi dalku. Coz v zajmu zjednoduseni jde rict, ale delka objektivu nenaruste primo umerne ohniskove vzdalenosti ( a to hlavne u pentaxu, viz DA 70...).
Největší hustodémon a krutopřísňák jižně od Murmansku
Asi niesom taký odborník na všetko ako hilda,ale ako fotograf čo fotí 25 rokov som už ako učeň vedel,že väčšina objektívov kreslí najlepšie okolo clony 8-11 a potom sa kresba zhoršuje.Na tom sa nič nezmenilo ani teraz.V testoch na digitále sú na tejto clone objektívy stále najlepšie.Veľkosť pixelov vplyv určite má,ale na apsc je to zanedbateľné.Väčší problém je,že dnešné čipy presahujú rozlíšením možnosti väčšiny skiel.Nemení sa ale to,čo som písal vyššie,veľa závisí od konštrukcie objektívu a aj na tvare clony.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
lennyl: dik za vycerpavajucu odpoved. Je to tak, ako pises, ze na nejake tabulky sa clovek moze vykaslat, aj ked, da sa podla toho orientovat, ked clovek zacina. Inak ale ostre rohy myslim by mali byt uz niekde od f8 /aj kvoli internemu cloneniu/ .. ale to clovek zisti az v praxi, ked foti, co a ako. Inak s tou roznou ostrostou objektivov je to fakt ... ja som napr. mal myslim celkom stastie na 55-300, aj ked chudak uz presiel niekolkymi operaciami v servise , kvoli nejakej blbosti
klingo: ani nie f8-f11, ale o 2 clonove cisla viac ako max. otvor /ale v praxi aj tak vacsina objektovov je okolo f2.8-f4, takze co pises v praaxi sedi/ .. je to dane zakrivenim predneho clena, niekde je na tu temu dost dobry clanok. Ale niektore objektivy to maju trochu inak, a tie horsie aj o 3 clony naviac. konkretne napr. spominany 16-45 ma interne clonenie pre staly priebeh svetelnosti, na 16mm je uz vo vnutri zacloneny pomerne dost.
Inak s tou difrakciou .. prave napr. podla testov na fotozone som pozeral, ze Pentax 100/f2.8 uz zacina difrakcia pri f16 nicit kresbu a f22 je nanic /podla syntetickeho testu/ ale Tamron 90/f2.8 na f16 je v pohode, a f22 vyzera byt tiez pouzitelna. Tak neviem, ci je to dane tym, ze ma vacsiu vstupnu sosovku, alebo vystupnu, alebo co presne tam na to vplyva
slower: zhorsi, je to dane konstrukciou fotodiod, proste cim su mensie, tym horsie to je. Nie su tesne vedla seba a plus este obsahuju mikrososovky, zakrivenie od difrakcie sa prejavi viac, ked su mensie.
klingo: ani nie f8-f11, ale o 2 clonove cisla viac ako max. otvor /ale v praxi aj tak vacsina objektovov je okolo f2.8-f4, takze co pises v praaxi sedi/ .. je to dane zakrivenim predneho clena, niekde je na tu temu dost dobry clanok. Ale niektore objektivy to maju trochu inak, a tie horsie aj o 3 clony naviac. konkretne napr. spominany 16-45 ma interne clonenie pre staly priebeh svetelnosti, na 16mm je uz vo vnutri zacloneny pomerne dost.
Inak s tou difrakciou .. prave napr. podla testov na fotozone som pozeral, ze Pentax 100/f2.8 uz zacina difrakcia pri f16 nicit kresbu a f22 je nanic /podla syntetickeho testu/ ale Tamron 90/f2.8 na f16 je v pohode, a f22 vyzera byt tiez pouzitelna. Tak neviem, ci je to dane tym, ze ma vacsiu vstupnu sosovku, alebo vystupnu, alebo co presne tam na to vplyva
slower: zhorsi, je to dane konstrukciou fotodiod, proste cim su mensie, tym horsie to je. Nie su tesne vedla seba a plus este obsahuju mikrososovky, zakrivenie od difrakcie sa prejavi viac, ked su mensie.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
K tématu: uvažuji o širokáči Sigma 8-16, protože by měl mít nejlepší výkon na ohnisku 10-12, což je z mého pohledu potřebné ultraširoké ohnisko pro dynamické záběry v krajině s dominantním objektem v popředí. Bohužel zatím není v mém okolí nikdo s tímto sklem. Je to někdo, kdo má praktickou zkušenost?
to Ito:
Tak jsem se podíval na photozone.de (doufám, že si myslel tyto stránky).
Za prvé jde o údaje pro Pentax K10 - 10 Mpx a my jsme tady řešili K5 - 16 Mpx.
Za druhé nevím co je u Tamronu v pohodě, když podle citovaného zdroje na cloně 16 má rozlišení horší 200 LW/PH než na cloně 2,8 a v porovnání s optimální clonou 5,6 je rozdíl o více jak 300 LW/PH. Na cloně 22 klesne rozlišení o více jak 50%. Na 16 megovém senzoru by situace byla ještě mnohem horší. Makro 100/2,8 DFA má v té tabulce maximální výkon na cloně 5,6 a rozlišení klesá na cloně 16 o více jak 400 LW/PH. (Velikost přední čočky na tom nic nezmění.)
Takhle přesně vznikají zdejší fámy.
Podle čtení příspěvků jsem odhalil nový geofyzikální princip, že vliv difrakce přímo úměrně klesá s přibývající východní délkou.
Hilda
to Ito:
Tak jsem se podíval na photozone.de (doufám, že si myslel tyto stránky).
Za prvé jde o údaje pro Pentax K10 - 10 Mpx a my jsme tady řešili K5 - 16 Mpx.
Za druhé nevím co je u Tamronu v pohodě, když podle citovaného zdroje na cloně 16 má rozlišení horší 200 LW/PH než na cloně 2,8 a v porovnání s optimální clonou 5,6 je rozdíl o více jak 300 LW/PH. Na cloně 22 klesne rozlišení o více jak 50%. Na 16 megovém senzoru by situace byla ještě mnohem horší. Makro 100/2,8 DFA má v té tabulce maximální výkon na cloně 5,6 a rozlišení klesá na cloně 16 o více jak 400 LW/PH. (Velikost přední čočky na tom nic nezmění.)
Takhle přesně vznikají zdejší fámy.
Podle čtení příspěvků jsem odhalil nový geofyzikální princip, že vliv difrakce přímo úměrně klesá s přibývající východní délkou.
Hilda
Naposledy upravil(a) hilda4sea dne 03 zář 2012, 13:02, celkem upraveno 1 x.
hilda4sea: riesil som vplyv difrakcie v testoch na vysokych clonach vzhladom na objektiv, nie najnizsiu clonu ani optimalnu clonu. Vyjadril som sa hadam dostatocne jasne. Citaj preto prosim pozorne, co pisem, vyhnes sa potom zbytocnym prispevkom a skutocne nezmyselnym teoriam o vytvarani fam.
Odkazovane linky http://www.photozone.de/pentax/129-pent ... rt?start=1 a http://www.photozone.de/pentax/362-tamr ... x-?start=1
Pentax ma pri f22 namerane max. rozlisenie 1189, Tamron pri f22 max. rozlisenie 1486.5 .. aky fotak bol pouzity je nepodstatne /testy oboch objektivov na tom istom/, moja otazka bola dostatocne jasna .. preco ? Tato otazka priamo suvisi s tym, co sa tu prebera a sice , ze ci vplyv difrakcie moze byt zalezitost konstrukcie objektivu.
Odkazovane linky http://www.photozone.de/pentax/129-pent ... rt?start=1 a http://www.photozone.de/pentax/362-tamr ... x-?start=1
Pentax ma pri f22 namerane max. rozlisenie 1189, Tamron pri f22 max. rozlisenie 1486.5 .. aky fotak bol pouzity je nepodstatne /testy oboch objektivov na tom istom/, moja otazka bola dostatocne jasna .. preco ? Tato otazka priamo suvisi s tym, co sa tu prebera a sice , ze ci vplyv difrakcie moze byt zalezitost konstrukcie objektivu.
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1
))) normalne ste ma chalani dostali, ze mam chut vybehnut na kopec so stativom a zobrat Sigmu 10-20/4-5.6 a dve tela K5 (16mpx) a K-r (12mpx), pentax 16-45/4 uz bohuzial nemam a urobit fotky na clonach 4,8,11,16 a pozrieme si vyrezy 1:1 aj v rohoch fotky co to urobi ))
imho tu sigmu 10-20 stale predavam (nie ze je zla,naopak, ale chcem uz nove sklo ), sigmu 70-200/2.8 som slubil uz kamosovi.
Vie niekto doporucit seriozny eshop na SK kde mi predaju Px 15/4 Lmd a Px 77/1.8 Lmd? ked budu mat "nanastavitelny" FF/BF na rozne zaostrovacie vzdialenosti, da sa to vobec v servise nastavit? ze Exapro, nic ine by neostavalo co...Sigmy som si dal v ramci zaruky nastavit v Ruzomberku a parada..
imho tu sigmu 10-20 stale predavam (nie ze je zla,naopak, ale chcem uz nove sklo ), sigmu 70-200/2.8 som slubil uz kamosovi.
Vie niekto doporucit seriozny eshop na SK kde mi predaju Px 15/4 Lmd a Px 77/1.8 Lmd? ked budu mat "nanastavitelny" FF/BF na rozne zaostrovacie vzdialenosti, da sa to vobec v servise nastavit? ze Exapro, nic ine by neostavalo co...Sigmy som si dal v ramci zaruky nastavit v Ruzomberku a parada..
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
to lennyl:
v Česku to servis neumí seřídit na víc než na jeden. Na Slovensku to prý umí - a teď nevím jestli si jména nepletu - Duves. Myslím, že to byl on kdo napsal, že to není problém. Tak to zkus u něj.
Hilda
v Česku to servis neumí seřídit na víc než na jeden. Na Slovensku to prý umí - a teď nevím jestli si jména nepletu - Duves. Myslím, že to byl on kdo napsal, že to není problém. Tak to zkus u něj.
Hilda
-
- Pokročilý uživatel
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že žádný servis to neumí seřídit na víc než jeden Pentax objektiv. Pentaxí objektivy bohužel neumožňují seřízení přímo v objektivu tak jako Sigmy, aspoň podle toho co jsem četl, a musí se seřídit tělo, což jde pochopitelně jen pro jeden objektiv.
Příspěvky mimo téma byly smazány.
Admin
Admin
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky
Převážně se zde řešily objektivy 12-24/4 DA a 15/4 DA Limited. Bohužel zde nepadla žádná zmínka o objektivu 21/3,2 Limited. Zajímalo by mne srovnání 15/4 s 21/3,2. Má někdo takovou zkušenost.
Půjčené na odzkoušení jsem měl oba, ale přímé porovnání jsem nedělal. Myslím, že se spíš doplňují, než aby si konkurovaly. Kdo preferuje pevná ohniska, ten určitě ocení oba a zároveň ví, jaké ohnisko mu třeba.
Já bych na krajinky zvolil spíš zoom, tyhle široké palačinky jsou doma na street fotografii. člověk nemusí přemýšlet nad zorným úhlem, prostě ví, jak to ten objektiv zvládne a jen řeší kompozici. Krajinka neuteče a je čas i zoomovat.
Já bych na krajinky zvolil spíš zoom, tyhle široké palačinky jsou doma na street fotografii. člověk nemusí přemýšlet nad zorným úhlem, prostě ví, jak to ten objektiv zvládne a jen řeší kompozici. Krajinka neuteče a je čas i zoomovat.
-
- Uživatel
No tak teraz tápem zase
12-24 vs 15 ...
Čítal som zahraničné fóra, viac preferujú 12-24 ... keď nad tým tak rozmýšlam, asi je to lepšia voľba.
No čo poviete na krajinársku kombináciu 15mm + fotenie na f8 + polarizačný filter?
Tak nejak si to predstavujem... f8 lebo všade čítam, že 15ka je ostrá v rohoch práve pri tejto clone.
Fotím hlavne s clonami f8+ , takže by ma to moc neobmedzovalo.
12-24 vs 15 ...
Čítal som zahraničné fóra, viac preferujú 12-24 ... keď nad tým tak rozmýšlam, asi je to lepšia voľba.
No čo poviete na krajinársku kombináciu 15mm + fotenie na f8 + polarizačný filter?
Tak nejak si to predstavujem... f8 lebo všade čítam, že 15ka je ostrá v rohoch práve pri tejto clone.
Fotím hlavne s clonami f8+ , takže by ma to moc neobmedzovalo.