Pentax DA 14/2,8 vs. DA 15/4 Ltd

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 úno 2010, 23:14

Tak dlouho jsem testoval DA15, až jsem nakonec koupil DA14. Snad nebudu litovat. Oba mají svoje + a -, není to lehké rozhodování.
Nakonec jsem při zkoušení DA14 zjistil, že problémy, kterých jsem se s ní bál, nejsou až tak markantní. V protisvětle je úžasná, šestihránky v bokehu dělá jen občas a polarizák s přechoďákem na ní jdou při troše šikovnosti taky zkombinovat.
Kvalita mechanického zpracování je podobná sklům FA*, které si cením ještě o kousek nad Limitedy. Prostě jsem za ní rád.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od uray » 01 úno 2010, 23:29

elho_cid píše:Tak dlouho jsem testoval DA15, až jsem nakonec koupil DA14. Snad nebudu litovat. Oba mají svoje + a -, není to lehké rozhodování.
Nakonec jsem při zkoušení DA14 zjistil, že problémy, kterých jsem se s ní bál, nejsou až tak markantní. V protisvětle je úžasná, šestihránky v bokehu dělá jen občas a polarizák s přechoďákem na ní jdou při troše šikovnosti taky zkombinovat.
Kvalita mechanického zpracování je podobná sklům FA*, které si cením ještě o kousek nad Limitedy. Prostě jsem za ní rád.
gratulace :!: ... a trochu závist :-) nemáš ten kousek náhodou z paladixu ? taky po 14 pošilhávám, ale musím pořídit blesk... asi budu letos bez širokáče

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 01 úno 2010, 23:34

Gratuluju ... a přeju :wink:
Já rozhodl opačně (ve prospěch DA15Ltd) - a taky doufám, že snad nebudu litovat... teda- zatím nelituji, ale tuhle jsem prohlížel asi rok staré snímky z okolí naší dědiny (Sigma 14/2,8 DG EX) a nevím, nevím... jak říkáš: všechno má svoje.
Pavel

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 úno 2010, 23:51

uray píše: gratulace :!: ... a trochu závist :-) nemáš ten kousek náhodou z paladixu ? taky po 14 pošilhávám, ale musím pořídit blesk... asi budu letos bez širokáče
Jo ten z paladixu. Rektilineální širokáč na digi mi chyběl. Vždycky jsem nosil filmově tělo a strkal na něj pevnou dvacítku, což je fajn, ale nemohlo mě to uspokojit.
Ten objektiv byl v dobrém stavu a cena mi připadala fér.

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 02 úno 2010, 07:19

Tieto dva objektivy sa daju zatriedit velmi jednoducho,

14/2.8 je skor na reportaz kvoli clone f2.8, ma len 6 lamiel, hviezdicka do slnka nepekna, je vacsia a tazsia nez 15/4

15/4 limited nieje tak svetelny a na f4 ma neostre rohy, ma vsak 7 lamiel a kresli krasne hviezdicky, je maly a teda velmi vhodny na krajinu,hory a fotenie zo stativu

14/2.8 je skvela, len tych ubohych 6 lamiel, za to by si zasluzili ti ......
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Holman
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Holman » 02 úno 2010, 09:22

Tak ať slouží a přitahuje fotogenické situace!

vjacesslav
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od vjacesslav » 03 úno 2010, 22:21

elho_cid píše:Tak dlouho jsem testoval DA15, až jsem nakonec koupil DA14. Snad nebudu litovat. Oba mají svoje + a -, není to lehké rozhodování.
Juuuuuj, blahoželám. Tiež som po nej poškuľoval, ale nakoniec som skončil pri inom.
Na druhej strane som rad, ze ju mas TY, môžem sa tak tešiť na jednu z ďalších recenzií objektívov v tvojom podaní na tomto portáli. Teda ak bude :)
A dufam, že sa podelíš o nejaké skúsenosti...
Inak zjednal si este nejaku cenu alebo to zostalo na tej paladixovskej?
Asahi Pentax & Lomo & Ricoh

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 úno 2010, 23:06

Něco jako recenzi určitě udělám.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“