musím reagovat na ještě předešlé spory o tom, zda-li je manuální sklo zbytečné nebo ne.
K-x je moje vůbec první zrcadlovka a s tím se pojí i mé zkušenosti (nebo tedy krůčky) v oblasti fotografie. 50-ku jsem měl po 2 týdnech focení, do té doby jsem fotil jen s 18-55. Mám M 50 f2, takže ta ovládá clonu jen při použití manuálního režimu. 2 dny jsem si zvykal ale jak ostření, tak nastavení a vše okolo nepovažuju za tragédii. Nevidím nijak dobře, mám přes dioptrii ale brýle nenosím, když ostrím do 5m je úspěšnost, řekl bych, velmi dobrá. HO je tak malá i u f2, že to prostě jde vidět, navíc na K-x mám nastavený středový bod na ostření a když se blížím ostrosti ve středu, foťák pípne a já se už jen soustředím na doostření. Mám taky 35mm f2.4, ta je samozřejmě trochu jinde, ale i tak 50 pořád rád používám. Fotil jsem s ní na koncertech, nebo děti, na srazu 17.listopadu

apodobně, nepřijde mi pomalá nebo že by ostření byl problém. Foťák(matnice) je bez úprav.
Takže si myslím, že manuální sklo není nesmysl. Navíc pro mě má tak trochu i takovou zvláštní hodnotu v tom stáří. Když kamarádi s Canonem fotí se mnou a pak koukají, co to tam vlastně mám a jak je to starý, nezůstává bez povšimnutí
Nejraději bych jakoukoli 50mm f 1.2, minimálně vyzkoušel, ale plánuju, až bude trochu financí, kouknout se po f1.4
Pentax K-X,DA35 f2.4 SMC Pentax DAL-18-55, M 50/2.0, Sigma UC ZOOM 70-210 1:4-5.6, blesk Exakta CTZ-25