Širokáč - výběr

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Který?

Pentax 14 mm
4
7%
Sigma 14 mm
1
2%
Pentax 10-17 mm Fish-Eye
5
8%
Sigma 10-20 mm
30
49%
Pentax 12-24 mm
15
25%
Jiný...
6
10%

Celkem hlasů: 61

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 26 lis 2008, 18:21

aes, sorry, mozno nemam v ultrasirokacoch prehlad, raz som to s cimsi porovnaval, alebo cital recenziu, a v porovnani dopadla horsie, no co to bola za receniza, nepametam, preto sa na kvalitu tej sigmy pytam, v tomto vlakne sa prebera hmotnost, cena, rozsah, a pod. , ale u mna, ako urcite aj u ostatnych je velmi dolezita kvalita, a o tej som sa tu docital dost malo.
na photozone.de som pozeral grafy vinetacie a ostrosti, a vysledky ma velmi netesia, zvlast po tom co som si zvykol na 50-135/2,8 * :) ako su teda na tom skla spominane v tomto vlakne ???
ak su vsetky ultrasirokace take neostre, potom mam dilemu ci take nieco kupovat, a nevystacit si s cca 16mm, skla v tomto rozhrani su ostrejsie..
ak sa zase v niecom mylim, budem rad ak ma niekto opravi! :)
dik
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 27 lis 2008, 08:33

No z mojho pohladu ma ostrost velmi prijemne prekvapila u tejto Sigmy 10-20. Ked to porovnam k tomu, co vsetci poznaju-zakladaku, tak na to ze je to sirokac, tak je ostrejsi, rychlejsi a tichsi, ma mensiu CA. Ta ostrost sa tykapredovsetkym stredu. Po okrajoch je na malej clone uz vidiet jeho limity, ale ked priclonis tak aj na okraji dostanes slusne vysledky. Takze s tymto sklom som dost spokojny.
Sirokace ale kazdopadne sluzia na ine ucely nez portretove objektivy, takze sa to porovnavat neda;) Rovnako tazko by si porovnaval ostrost telezoomov s portretovym objektivom..to by si si potom uz nemohol kupit ziadny objektiv..
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 27 lis 2008, 19:41

hmm, ja zakladak nepoznam :) kupoval som telo + sigmu 24-70/2,8 z druhej ruky. toto sklo ma zlaty pruzok na obvode ostriaceho kruzku, co u sigmy myslim znamena nieco ako hviezdicka u pentaxu, no ta sigma ma od hviezdickoveho pentaxu daleko.. mozno je pohnuta.. ktovie, predsalen mam na sigmu tazke srdce..
sirokac chcem najme na panoramy, a to aj interierove, tak by som prijal vyssiu svetelnost, a bojim sa skreslenia a neostrosti na okrajoch, co by mohlo robit problemy pri spajani pano, a toho ze ajtak budem pouzivat koli tymto veciam len ohnisko okolo 15mm..
preto tato moja dilema..
ma niekto skusenost s fotenim panoram so sigmou 10-20 ? :)
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 27 lis 2008, 20:29

aerofoto píše:hmm, ja zakladak nepoznam :) kupoval som telo + sigmu 24-70/2,8 z druhej ruky. toto sklo ma zlaty pruzok na obvode ostriaceho kruzku, co u sigmy myslim znamena nieco ako hviezdicka u pentaxu, no ta sigma ma od hviezdickoveho pentaxu daleko.. mozno je pohnuta.. ktovie, predsalen mam na sigmu tazke srdce..
sirokac chcem najme na panoramy, a to aj interierove, tak by som prijal vyssiu svetelnost, a bojim sa skreslenia a neostrosti na okrajoch, co by mohlo robit problemy pri spajani pano, a toho ze ajtak budem pouzivat koli tymto veciam len ohnisko okolo 15mm..
preto tato moja dilema..
ma niekto skusenost s fotenim panoram so sigmou 10-20 ? :)
Ja mam...No ja v tom nevidim problem...sigma je v rohoch neostra len na plnu dieru od nenjakych F8 sa to uz vyrovna... od F9,5 je svetelnost paradna...
Kedze udrzis i casy mensie ako 1/60tina(no menej som nesiel zatial) tak f 9,5 dosiahnes bezproblemov..napriklad v galerii moja zimna fotka je robena Sigmou 10-20 a ka chces panoramaticke fotky ktore som nafotil sigmou napis a poslem ti(este ich nemam na osobnej stranke) ...

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 27 lis 2008, 22:24

dik za info, jeden kamos co mal 10-20 pozicanu na nikone mi poslal fotky na pano, doma som si ich skladal, a v rohoch bol problem s control points... je to v tych rohoch dost skreslene, ale asi len na 10 mm, od 12-14 mm by to mohlo byt lepsie, co ty na to ? chby mohli vzniknut aj tym ze to bolo fotene z ruky, ja mam 3D pano hlavu "home made" tak by to mohlo byt lepsie..

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 28 lis 2008, 09:05

Ja neviem, ale panoramu nebudes predsa fotit na malej clone. Bez clony F8 a viac to nema velky vyznam a tieto vyssie clony na sigme poskytuju naozaj dost ostry obraz aj po okrajoch. Skreslenie u takychto objektivov je obyvkle klasicky jav ale nie nejaky brutalny, ale to je akoby si povedal, ze chces sice sirokouhlu fotku ale nechces na rozmere 3:2, aby bola tak neprirodzene stlacena..jednoducho to nie je portretovy fotak, s tym sa zmier, alebo potom mozes spravit dokonalu panoramu z 500 fotiek spravenych objektivom 50-135 :)
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 28 lis 2008, 10:42

aerofoto píše:dik za info, jeden kamos co mal 10-20 pozicanu na nikone mi poslal fotky na pano, doma som si ich skladal, a v rohoch bol problem s control points... je to v tych rohoch dost skreslene, ale asi len na 10 mm, od 12-14 mm by to mohlo byt lepsie, co ty na to ? chby mohli vzniknut aj tym ze to bolo fotene z ruky, ja mam 3D pano hlavu "home made" tak by to mohlo byt lepsie..
No Panoramy v pohode aspon ja som s tym nemal problemi...Fakt ak fotis panoramy vzdy sa prehupnes cez F10 a tam je uz obraz bezkonkurencny(ako som pisal minule do tych F6 je vidiet meksi obraz v rohoch od F6 ostrosti pribuda od F8 je ostrost uz nadherna...
Ja nemam problem u sigmy ani na 10mm ak porovnas na zakladaku 18mm a jeho vady ako aberacia,soudkove skreslenie, Vinetaciu a naSigme na 10mm to je proste o 1000percent lepsie(na sigme). PRoste 10mm nema skoro ziadne limity vo vadach oproti 10mm preto nevidim problem fotit na 10mm. ak posles mail poslem ti 2 panoramy ktore som nedavno poskladal zo sigmou.

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 28 lis 2008, 14:50

ja som skladal panoramu z asi 6 fotiek od toho kamosa co mal tu sigmu pozicanu, bolo to fotene pri jednom tatranskom plese , a aj po manualnom zadavani spolocnych bodov (ptgui) bol hreben stitov zle spojeny, ako som uz spomenul, moze to byt aj tym, ze to fotil z ruky. o ostrost v rohoch v tomto pripade ani tak neslo ako o to skreslenie, ale ako hovoris, chcel by som asi od toho skla vela, keby som tam nechcel mat skreslenie :) len som patral po tom, ako bude vyzerat spajanie pano cez 10mm , a ked som si to vyskusal, viem na com som, pri vybere skla mi slo prave o to, ci tych 10mm vyuzijem, ci nebudem panoramy fotit koli skresleniu ajtak na cca 15 mm, tym padom by mi stacil mozno napr. tamron 17-50. no ked som teraz porovnaval v testoch tu sigmu s inymi sklami s ohniskom okolo 15-50, prisiel som na to, ze v dimenziach okolo 15mm je sigma este stale lepsia, takze mam asi vybrate :)
Marek Czarnecki - profesionalny fotograf panoram mi odporucal sigmu 12-24, no zas take tucne prasiatko nemam :)
a ohladne svetelnosti, fotim aj panoramy v interieroch, a tam pouzivat clonu 10 je o inom ako vonku :)
ale tak ked to zhrniem, vsetko hra v prospech sigmy 10-20, po vikende si ju asi objednam (;

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 28 lis 2008, 20:32

aerofoto píše:ja som skladal panoramu z asi 6 fotiek od toho kamosa co mal tu sigmu pozicanu, bolo to fotene pri jednom tatranskom plese , a aj po manualnom zadavani spolocnych bodov (ptgui) bol hreben
ale tak ked to zhrniem, vsetko hra v prospech sigmy 10-20, po vikende si ju asi objednam (;
Mierne nerozumeiem o ake skreslenie ti ide?
Kacanie linii?alebo o ake?Lebo u upkne vsetkych sorokacov s astretnejs s kacanim linii a so skreslenim perspektyvi ale koli tomu ze to je sirokouhle...Jak sa odstupis o tak nejake skreslenie zmizne a kacanie linie v pdostate tiez,ku kacaniu linii dochadza hlaven ked narp fotis 20metru vezu a si hend pod nou...
Inak zaidne nie je...
Ona ta sigam je robena aby sa pouzivala na 10mm nevidim rpobme v pouziti 10mm. Inak napr tie fotky co som ti posielal hadma ti dosli tak svetky boli fotene z ruky a nasledne spojene...

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 28 lis 2008, 21:06

No jde o to, ze Sigma 10-20 má obraz rektilineárně přibližně korigovaný, ale protože na širokém ohnisku už je co korigovat, tak když máš na okraji fotky rovnou čáru, vyjde ti na fotce vlnovka. Protože holt ta korekce je vymýšlená pro všechny bajonety zároveň a tak udělali kompromis.

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 29 lis 2008, 11:10

hmm, no ako popisat o ake skreslenoe mi ide.. skusim uviest priklad, 2 fotky z panoramy vedla seba s prekrytim napr pol na pol, na nich spolocny predmet, pevedzme okno, na lavej je ten predmet napr vpravo hore, na pravej vlavo hore, na lavej nieje okno obdlznik, ale kosodlznik natiahnuty smerom von z fotky - do PHR, na pravej naopak, do LHR. pri spajani potom softver nema dva obdlzniky , ale dva kosodlzniky naklonene oproti sebe. tento priklad vsak nieje konkretny, vymyslel som si ho, napr. ptgui to do urcitej miery vie istotne vyrovnat, dokazom su panoramy co si mi poslal, (ak si to spajal v ptgui) zvlast ten zamok, nasiel som tam jedinu drobnu chybicku, nad dverami do restauracie - hore na stite / vezicke ?? je nejaky bleskozvod, alebo co .. zle spojeny, ale je to uplny detail (dik za foto!) s horsim prikladom som sa stretol ked som spajal tie kamosove fotky z tatier, kym som prisiel na to ktory kamen je spolocny na dvoch fotkah, mi to trvalo :) ten isty kamen na dvoch fotkych vyzeral uplne inak.. nakoniec kamene v popredi spojilo OK, no hreben stitov mal asi 2 hrube chyby..

kazdopadne, na 95% som sa rozhodol pre 10-20, nad ohniskami cca 15-50 som uvazoval preto, lebo som sa bal toho skreslenia na 10mm, a chcel som vyssiu svetelnost ako napr. tamron 17-50/2,8. no ked som potom porovnaval parametre a grafy na photozone.de, pri ohniskach okolo 15 mm sigma stale vyzerala lepsie ako spominane skla s rozsahom 15-50. takze ak by mi aj ohnisko 10mm robilo neplechu pri panoramovani, stale mozem fotit na cca 15mm, a myslim ze potom to uz na 100% bude OK, a 10 mm mozem vyuzivat na kreativne klasicke foto :)
inak, snad na mojej pano head to bude ok aj na 10mm, ked si tak pomyslim na tvoj zamok foteny z ruky :)
este rad diky moc za fotky.

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 29 lis 2008, 17:45

A zrovna zamok mylsim bol foteny na 10mm:)
Jasne ale to ti nude robit u vsetkeho...
Ide o to ze ked fotis z ruky ale i zo stativu s au siroakcu kacaju linie ked natocis napravo tak sa ti linie natosia inak. Toto s adeje ale len ked fotis zblyka predmety jak mas odstup kacanie vioacmenej mizne. Vzdy ked skladas do panoramat(no neviem v akom softe) vzdy musi natacat fotky a narovnavat ich.Ja robim automaticky v Adobe kedy mi to Urobi Adobe Photoshop sam vsetko...Ak dobre nafotis Panormau neam s tym problem:)
Hovorim neje o ohnisko 10mm ale o to ako to fotis a viec co mozes:)
Mylsim ze aj keby si mal nieco ine a rovnake ohnisko tak problem je rovnaky:)
To su moje skusenosti ale anrpikald kacalo sa mi to aj na zakladaku pri 18mm:)

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 30 lis 2008, 12:10

ano, aj kacanie linii, ale myslel som ine skreslenie - ked su rohy fotiek natiahnute - predmety v rohoch su akoby natiahnute smerom do rohov von z fotky. Napr. bratranec fotil bratovu svadbu s nikonom D3 myslim na nejakych 16 mm co je zhruba ako na APSC 10mm, a ludia co boli na fotke v rohu vyzerali jak mimozemstania , hlavy natiahnute ako vajce..
ale to uz je jedno, jasne ze si uvedomujem ze idealny objektiv v tychto ohniskach nenajdem, 10-20 je objednana na megafoto.cz
ja spajam panoramy v ptgui, photoshop ti to len spoji posvojom, a mas hotovo, ptgui ma viac moznosti ako fotky pospajat, najprv si panoramu interaktivne naladis, a az potom ju das spajat do full velkosti.
ak si soft nevie rady s hladanim kontrolnych bodov, mozes si ich nahadzat sam, a tak.. fotky sa ti pozmensuju, spoja do predbeznej panoramky, a ty interaktivne tahmi misou pootacas, mebis sposob spajania, a kopu zaujmavych veci..

DjLuke9
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DjLuke9 » 30 lis 2008, 12:24

aerofoto píše:ano, aj kacanie linii, ale myslel som ine skreslenie - ked su rohy fotiek natiahnute - predmety v rohoch su akoby natiahnute smerom do rohov von z fotky. Napr. bratranec fotil bratovu svadbu s nikonom D3 myslim na nejakych 16 mm co je zhruba ako na APSC velkosti.
ak si soft nevie rady s hladanim kontrolnych bodov, mozes si ich nahadzat sam, a tak.. fotky sa ti pozmensuju, spoja do predbeznej panoramky, a ty interaktivne tahmi misou pootacas, mebis sposob spajania, a kopu zaujmavych veci..
JJ jasne:) Preto by sa ludia nemali fotit zo sirokacmi:) Na ludi a portretyy s adoporucajku objektivy od 30mm(na APS-C teda s krop faktorok od 1,5).
Toen jav ze spodok a vrch sa natajhuje(mojej priatelke to raz natiahlo nohy tak akoby bola modelka s dlhymi nohami) je jav svetkych sirokacov to je proste vlastnost ze vrch a spodok u blyzkych predmetov ma tendenciu natahovat:) Ale to je fyzikalna vlastnost mylsim ze neexistuje ziadna uprava na to. To neobhajujem SIgmu alebo tak to proste obhajujem sirokace vo sveobecnosti:) ale robi to len na blyzkych predmetoch, jak mas odstup tak to nerobi vobec. Proste jak fotis cloveja na 10mm z 1,5-2m tak mu to natiahne telo. Jak mas uz odstup apson 5metrov tak to uz nevidno....

aerofoto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od aerofoto » 30 lis 2008, 14:43

jj, jasne, to netreba obhajovat, la som to vytiahol preto, ze som sa bal ze to bude robit problem pri spajani pano, inak sa to mozno da aj kreativne vyuzit, uz sa na to sklicko tesim, taku sirocinu som este ani v ruke nedrzal, preto sa tolko vypitujem a informujem (;

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“