hmm, no ako popisat o ake skreslenoe mi ide.. skusim uviest priklad, 2 fotky z panoramy vedla seba s prekrytim napr pol na pol, na nich spolocny predmet, pevedzme okno, na lavej je ten predmet napr vpravo hore, na pravej vlavo hore, na lavej nieje okno obdlznik, ale kosodlznik natiahnuty smerom von z fotky - do PHR, na pravej naopak, do LHR. pri spajani potom softver nema dva obdlzniky , ale dva kosodlzniky naklonene oproti sebe. tento priklad vsak nieje konkretny, vymyslel som si ho, napr. ptgui to do urcitej miery vie istotne vyrovnat, dokazom su panoramy co si mi poslal, (ak si to spajal v ptgui) zvlast ten zamok, nasiel som tam jedinu drobnu chybicku, nad dverami do restauracie - hore na stite / vezicke ?? je nejaky bleskozvod, alebo co .. zle spojeny, ale je to uplny detail (dik za foto!) s horsim prikladom som sa stretol ked som spajal tie kamosove fotky z tatier, kym som prisiel na to ktory kamen je spolocny na dvoch fotkah, mi to trvalo

ten isty kamen na dvoch fotkych vyzeral uplne inak.. nakoniec kamene v popredi spojilo OK, no hreben stitov mal asi 2 hrube chyby..
kazdopadne, na 95% som sa rozhodol pre 10-20, nad ohniskami cca 15-50 som uvazoval preto, lebo som sa bal toho skreslenia na 10mm, a chcel som vyssiu svetelnost ako napr. tamron 17-50/2,8. no ked som potom porovnaval parametre a grafy na photozone.de, pri ohniskach okolo 15 mm sigma stale vyzerala lepsie ako spominane skla s rozsahom 15-50. takze ak by mi aj ohnisko 10mm robilo neplechu pri panoramovani, stale mozem fotit na cca 15mm, a myslim ze potom to uz na 100% bude OK, a 10 mm mozem vyuzivat na kreativne klasicke foto

inak, snad na mojej pano head to bude ok aj na 10mm, ked si tak pomyslim na tvoj zamok foteny z ruky

este rad diky moc za fotky.
K20D; K100D; SIGMA 24-70 EX DG macro; SIGMA AF 24/2,8; PENTAX F 50/1,4; PENTAX M 135/3,5; PENTAX SMC DA* 50-135/2,8 ED (IF) SDM, SIGMA 10-20/4-5,6, METZ 48 AF-1, MANFROTTO 055CXPRO3, hlava MANFROTTO 488RC4