70-200/2,8 Sigma nebo Tamron

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 04 pro 2008, 09:09

No pomalu ostri protoze ma jen klasicke AF a nema HSM jako Sigma. Podleme ze setakem se to neda porovnavat. Prece nej v sirsich ohniscich co jsem pozoroval tak to SDM, HSM a jine tolik nechybi.
Takze pokud srovnani rychlosti ostreni tak s objektivem v podobnem rozsahu ohniskove vzdalenosti. Jinak mam Pentaxe 50-135 SDM a to ostreni uz je opravdu znatelne.
Ale podleme je brana hlavne rychlost Tamron vs. Sigma.
Tak pravil Dr.Chocholousek

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 04 pro 2008, 18:27

Nemám skúsenosti ani s jedným z nich. Objednal som si Tamron.
Podľa skúsenosti jedného z Pentaxákov, ktorí prešiel k Nikonu, na D300 bol a rýchlosť ostrenie porovnateľná. Myslím, že rozdiel bude hlavne v hlučnosti AF.
To môže byť občas nevýhoda, vo väčšine situácií to ale nevadí.

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 04 pro 2008, 18:59

Moja spekulacia zase je, ze rozdiel v rychlosti zase nebude az taky prevratny. Ale spolahlivost ostrenia...tam je asi vyhoda SDM/USM. V slabych svetelnych podmienkach, kde bezny AF zlyhava, ultrazvukove ostrenie drzi... a zase pri foteni za sklom ultrazvuk velmi nejde. Je to tak? Alebo sa mylim?

bobo2
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od bobo2 » 04 pro 2008, 19:49

ja zatiaľ vychádzam z

http://www.flickr.com/groups/726742@N23/

Ak to bude robiť takéto obrázky, budem spokojný.

Petr Súkeník
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Súkeník » 07 pro 2008, 15:17

Drahus napsal:

Moja spekulacia zase je, ze rozdiel v rychlosti zase nebude az taky prevratny. Ale spolahlivost ostrenia...tam je asi vyhoda SDM/USM. V slabych svetelnych podmienkach, kde bezny AF zlyhava, ultrazvukove ostrenie drzi... a zase pri foteni za sklom ultrazvuk velmi nejde. Je to tak? Alebo sa mylim?

Myslíš jako focení přes sklo? Zatím nemám s ostřením přes sklo problém.

Petr Súkeník
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Súkeník » 07 pro 2008, 15:19

Když už jsem se svou „recenzí“ začal, budu ve svých postřezích z používání Sigmy 70-200/2,8 pokračovat. Vrátím se ještě k ostření. Jsem zvyklý ostřit na nastavený střední bod a po zaostření překomponovat scénu. V horším světle jsem se setkal s tím, že mi prokmitl ostřící bod, ale po posunu obrazu začal objektiv znovu doostřoval. Dal jsem si na to pozor a zjistil jsem, že někdy objektiv ostří jakoby nadvakrát. Obvykle je to v protisvětle, za mlhy, při slabém osvětlení nebo u komplikovaného pozadí (větvičky apod.). Nevím, je-li to vlastnost mého kusu, ale spíše bych měl za to, že je to způsobeno HSM a komunikací s tělem. U jiných svých objektivů jsem se s tím zatím v této míře nesetkal. U nich, když zasvítí ostřící bod, objektiv už ostření ukončil. Testy BF/FF jsem zatím žádné nedělal, ale ze snímků se mi zdá, že když Sigma doostří je zaostřeno přesně. Teď se pustím trochu do spekulace a budu rád, pokud někdo bude mít k tomu postřehy či jiné vysvětlení.
Celková rychlost ostření Sigmy není ohromující (závisí na tom, zda projede rozsah nebo ne), přesto si myslím že, na tak velký objektiv je to proti klasickému pohonu z těla pokrok. Kontinuální sledování přijíždějícího auta, běhajících dětí apod. je však pro kombinaci Sigma - Pentax docela oříšek. Je ale známo, že v rychlosti ostření má Pentax celkově rezervy a bylo by zajímavé srovnání stejného skla např. na Nikonu nebo vyšším modelu Canonu. Rychlost HSM se podle mě projevuje právě v tom doostřování. Objektiv zaostří a pak podle pokynu z těla provede opravu. Mohla by to být jakási korekce BF/FF, protože ta je myslím způsobena spíše vůlemi a konstrukcí pohyblivé soustavy objektivu a převodů. U klasického motoru jsou pak vůle větší, než aby soustava byla schopna provést přesné dorovnání a „posouzení tělem a chod motorku“ zůstává v určité toleranci. U HSM díky rychlosti je odezva těla dostatečně „svěží“ na to aby k opravě došlo.
K této domněnce mě vedou i zkušenosti s Tamronem 17-50/2,8. Je to skvělé sklo, se kterým jsem velmi spokojen. Pokud však ostřím několikrát na stejném místě a scéna je taková, že objektiv přeostřuje, je někdy snímek po takovém doostřování méně ostrý než když Tamron zaostří napoprvé. To jsem se dočetl nejprve tuším někde zde na fóru a pak jsem si toho začal teprve všímat. Domnívám se, že je to způsobeno právě vůlemi a principem klasického pohonu. Sigmu mám krátce, je to můj jediný objektiv s HSM, ale zdá se mi, že při tomto mikropřeostřování se chytá přesně.
Nevím, je-li to správné vysvětlení. Pokud je zde nějaký odborník na objektivy bylo by dobré, kdyby se k tomu vyjádřil. Jestliže je tento závěr správný, bylo by HSM (SDM nebo jak se to všechno jmenuje) potěšující i na krátkých ohniscích. Ani ne kvůli rychlosti, spíše pro přesnost ostření.

Petr Súkeník
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Súkeník » 07 pro 2008, 15:22

Cociku, gratuluju k novému objektivu.
Až budeš mít nějaké fotky a poznatky zkus je sem dát pro porovnání. Myslím, že to budou oba dobré objektivy.

Robo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Robo » 14 pro 2008, 13:01

Taky chci koupit nějaké kvalitnější delší sklo a řeším teď podobné dilema, jestli Sigmu nebo Tamron :|
V testech to je tak půl na půl. Někde vychválí Tamron, jinde Sigmu. Co se týče optické kvality, tak asi o chlup bude lepší Tamron. Když tak ale sleduji ukázkové fotky v testech nebo i tady na fóru, tak i ta Sigma není špatná a trochu se kloním k ní. Často fotím sport, takže HSM by mělo být výhodou. Dost často při tom používám kontinuální AF, proto se chci ještě zeptat uživatelů Sigmy, jak si na tom stojí tento objektiv v porovnání s jinými, při používání AF-C. Kolega výše, se zmiňuje, že je to pro Sigmu někdy oříšek. Nebo je problém v těle :?:

Myslíte, že po novém roce půjdou ceny těchto objektivů ještě dolů :?: Sigmu mohu mít do 20.12. za 15180,- Kč, tak přemýšlím, jestli moc neváhat nebo počkat. :?
K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 14 pro 2008, 19:34

Robo píše:Taky chci koupit nějaké kvalitnější delší sklo a řeším teď podobné dilema, jestli Sigmu nebo Tamron :|
V testech to je tak půl na půl. Někde vychválí Tamron, jinde Sigmu. Co se týče optické kvality, tak asi o chlup bude lepší Tamron. Když tak ale sleduji ukázkové fotky v testech nebo i tady na fóru, tak i ta Sigma není špatná a trochu se kloním k ní. Často fotím sport, takže HSM by mělo být výhodou. Dost často při tom používám kontinuální AF, proto se chci ještě zeptat uživatelů Sigmy, jak si na tom stojí tento objektiv v porovnání s jinými, při používání AF-C. Kolega výše, se zmiňuje, že je to pro Sigmu někdy oříšek. Nebo je problém v těle :?:

Myslíte, že po novém roce půjdou ceny těchto objektivů ještě dolů :?: Sigmu mohu mít do 20.12. za 15180,- Kč, tak přemýšlím, jestli moc neváhat nebo počkat. :?
Co se týče kontinuálního ostření, tak je na tom celkem bídně. Nechci zde spekulovat, jestli je chyba v těle nebo sklu, ale ruku na srdce, Pentax a jeho AF je prostě problém - pomalý a někdy nepřesný. Bohužel. Nicméně, pokud by tato Sigma byla na jiným těle, neodvážím si říct, že by výsledek byl lepší. Jinak kresba Sigmy je podle mě vynikající, aspoň já jsem natrefil na super kus a po této stránce jsem max. spokojen.

Robo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Robo » 14 pro 2008, 22:39

Dík za názor, moc mi to nepomohlo v rozhodování :? Ale asi jiné a lepší sklo v téhle třídě, na Pentaxe neexistuje. :(
DA* 60-250/4 je zatim v nedohlednu, ale to je stejně jiná cenová kategorie a navíc by mi asi chyběla ta lepší světelnost :|

Jak si na tom s ostřením stojí ten Tamron :?: O superychlost mi už tak ani nejde, ale spíš o přesnost a spolehlivost při kontinuálním AF.

Asi to ještě nějakou dobu budu muset vydrže se svým starým eFkem 100-300 :wink:
K-5 IIs, Sigma 17-50/2.8 EX DC, Sigma 10-20/3.5 EX DC, Sigma 70-200/2.8 II APO EX,
Tamron SP AF 90/2.8 Di Macro, Pentax A 50/1.7, AF540FGZ II, Giottos GB-3158 + MH-1301-656

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 23 pro 2008, 08:17

Já bych to s tím kontinuálním ostřením u Sigmy tak špatně neviděl. Zkoušel jsem fotit poletující hejno holubů a pták, na kterého jsem ostřil byl vždy ostrý.
Musím k tomu podotknout, že to bylo za slunečného počasí, takže dost světla a krátké časy. Můžu porovnávat pouze s 16-50/2.8 a zde se mi subjektivně zdá, že ta Sigma je výrazně rychlejší a i tišší. S FA-D 100 se to nedá porovnávat. A zbytek mám objektivy manuální.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

Robo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Robo » 23 pro 2008, 21:02

Tak se musím přiznat, že jsem to dlouho nevydržel a rozhodnul se pro Sigmu, kterou už mám pár dní doma :P
Zatím nebyl čas, ani příležitost ji pořádně otestovat, ale co jsem zatím doma zkoušel, tak mohu říct, že je to skvělé "sklíčko". Už jen její rozměry, váha a zpracování, vzbuzují respekt. Dobře se drží ( i díky stativovému držáku ) a chod zoom. kroužku je krásně hladký. Ostření mi taky připadá mírně rychlejší než u DA* 16-50/2,8 , ale co je důležitější, je především přesné. Prostě, ať už zaostřím na cokoliv, krátkým či dlouhým ohniskem, trefí se přesně.

Doufám, že aspoň o vánocích nebo po nich se dostanu ven na lepší světlo a něco nacvakám :wink:

Mějte se a krásné vánoce přeji všem :) :) :)

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 23 pro 2008, 22:16

Tomáš píše:Já bych to s tím kontinuálním ostřením u Sigmy tak špatně neviděl. Zkoušel jsem fotit poletující hejno holubů a pták, na kterého jsem ostřil byl vždy ostrý.
Musím k tomu podotknout, že to bylo za slunečného počasí, takže dost světla a krátké časy. Můžu porovnávat pouze s 16-50/2.8 a zde se mi subjektivně zdá, že ta Sigma je výrazně rychlejší a i tišší. S FA-D 100 se to nedá porovnávat. A zbytek mám objektivy manuální.
Ono jde o to, jakým směrem se objekt pohybuje, pokud od tebe, Sigma nemá problém zaostřit, pokud ovšem směrem k tobě, tak se nechytá. Moje zkušenost s K100D Super. Vyzkoušel jsem to tak na různý typy expozice apod. Nebo mám horší kus :( )

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 01 led 2009, 23:37

napřed VŠE NEJ DO NOVÉHO ROKU

a teď pár zkušeností s Tamronem 70-200.

Měl jsem chvíli po vánocích volno a vyrazil jsem do ZOO. Bylo dost zataženo, foták nastavoval při cloně 2.8 a 3.5 iso 400. Aspoň jsem sklo vyzkoušel v horších podmínkách. Předtím jsem doma natáhl metr a zkoušel fotit s různými ohnisky určené místo a kontroloval jsem na položeném metru ostření. Statické objekty objektiv ostřil nesmírně přesně, což mne potěšilo.
Jinak součástí dodávky byl látkový tubus s výstelkou na sklo, našroubovaná stativová objímka a sluneční clona. U mého kusu žádné viklání jsem nepozoroval a jediné, co mi trochu vadí je rozměr sluneční clony. Ale i s ní nasazenou v přenosné poloze se dá ručně ostřit, ale přece jen trochu překáží. Váha - cítím ji, když mám foťák s objektivem na volno a nefotím. Jakmile fotím a držím objektiv v místě stativové objímky, tak mi hmotnost nevadí.
Co mi vadilo při focení v Zoo? Hlasitost fokusu K20D rušila ptáky. Dále jsem špatně zvolil ostření na bodové, měl jsem ostřit kontinuelně, neposedná zvířata při drobném pohybu nebyla vždy při opakovaném focení při pootočení hlavy zvířete doostřena. Kontinuelní ostření odzkouším příště. S kvalitou snímků jsem spokojen, žádné chyby v rozích a pod. 8) Výřezy tří povedenějších připojuji, (musel jsem zmenšit pod 4 Mb), prohlídku jak fotí běžný kus si každý může udělat sám. Pokud mohu shrnout dosavadní zkušenosti a recenze, jak to vidím, tak Sigma má trochu navíc díky HSM, ale Tamron zas o něco líp kreslí. Oba dva Sigma i Tamron jsou též limitovány při ostření Pentaxím tělem.

Obrázek

Obrázek

Obrázek
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 03 led 2009, 22:24

tak jsem trochu pátral a ono fotit neposedná zvířata není ani pro nadupané hyper super canony nic snadného - dost jsem se pobavil :wink: - http://www.naturephoto.cz/fototechnika/ ... virat.html a to se nejedná o focení ptáků v letu - kdyby to někdo chtěl zkusit, malý návod - http://www.digineff.cz/art/jaknato/081118letovka.html

poslední co mne zaujalo a autora jsem dost politoval ( nikomu z pentaxáků to nepřeji) je na této stránce - http://www.orchidej.com/index.php?optio ... s&Itemid=2 ta volavka, vesele cupitající za zamaskovaným fotografem je kouzelná :lol:
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“