3) Něco o objektivech, které mám a třeba vás zaujmou
Mám „sbírku“ čtyř Meyer-Optik Görlitz. Něco málo k této značce:
• Rozvoj této německé značky začal mezi I. a II. světovou válkou.
• Kolem r. 1936 prý firma vyráběla cca 100 tis. objektivů ročně (a k tomu byli další konkurenti – v Německu třeba Carl Zeiss Jena) – což mi připadá docela velký počet, možná co by za to někteří výrobci dnes dali

• Během války firma samozřejmě přechází na vojenskou výrobu, v roce 1946 je vyvlastněna, následně již za éry DDR včleněna do koncernu VEB Pentacon, v osmdesátých letech pak vše přechází do VEB Carl Zeiss Jena.
• Dnes jsou „pokusy“ o vzkříšení značky – dělá remaky původních objektivů, viz. web https://www.meyer-optik-goerlitz.com/.
Takže mám tyto krasavce

Primoplan 1:1.9/58mm
Vyráběl se od r. 1938 až do konce 50. let. Předválečná verze byla z chromované mosazi, poválečná (to mám já) je z hliníku.
Krásný kousek, koupený zde na fóru za 5 500 Kč, včetně kožené krabičky a redukčního kroužku M42→K bajonet. Fotí moc hezky, většinou fotím na plnou díru, jen ostření jde trochu ztuha, ale vzhledem k věku je jinak ve výborném stavu.
Něco mých fotek zde z fóra:
gallery/displayimage.php?pid=32046
gallery/displayimage.php?pid=32114
gallery/displayimage.php?pid=32140
gallery/displayimage.php?pid=32356
gallery/displayimage.php?pid=32357
Trioplan 1:2,9/50mm (verze „red V“)
Vyráběl se v letech 1946-1963, od r. 1952 ve verzi Vergütet (mají na sobě červené „V“), což je úprava s vícenásobnými antireflexními vrstvami.
Mám předělávku na K bajonet (což byl důvod si ho pořídit), koupeno za 1 200 Kč. Velmi ostrý, zkoušel jsem ho s makro-mezikroužkem 25 mm – spokojenost. Jeho fotky jsem sem dával v předchozím příspěvku, „vinou“ předělávky mi neostří na nekonečno, ale jen cca do 7 m.
gallery/displayimage.php?pid=33955
gallery/displayimage.php?pid=33748
gallery/displayimage.php?pid=33747
gallery/displayimage.php?pid=33568
gallery/displayimage.php?pid=33569
Telemegor 1:5,5/180mm (verze „red V“)
Vyráběl se od r. 1952. Meyer měl celou řadu těchto "teleobjektivů" s různým ohniskem (Teleobjektiv Meyer Gorlitz). Kupoval jsem ho za 3 000 Kč, už jako sběratelský kus

gallery/displayimage.php?pid=34015
gallery/displayimage.php?pid=33982
gallery/displayimage.php?pid=33965
gallery/displayimage.php?pid=33832
gallery/displayimage.php?pid=33592
Oreston 50mm f1,8
Vyráběl se v letech 1960 – 1971. Dá se běžně sehnat a k tomu levně, řekl bych, že je to podceňovaný objektiv. Měl jsem štěstí na kus, který je ve stavu nového, koupeno za 1 200 Kč.
U něj jsem poprvé viděl „kolíček clony“

Takže aby se objektiv zaclonil je potřeba „zevnitř“ fotoaparátu zamáčknout kolíček nebo rukou z vnějšku k tomu určenou „plošku“. To mě trochu vyvedlo z míry

gallery/displayimage.php?pid=33950
gallery/displayimage.php?pid=33949
gallery/displayimage.php?pid=33682
gallery/displayimage.php?pid=33669
gallery/displayimage.php?pid=33870
• • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •
Na závěr - pár odkazů:
• už tu byly zmíněny tyto stránky https://www.skorepa-photo.com/clanky/st ... a-135.html, pěkně jednoduše popsané, hledal jsem tam "recenze" na některé své objektivy
• docela rád chodím do fb skupiny Focení starými manuálními skly - oceňuji tam, že se ke každé fotce musí uvést tělo + objektiv a že členové mohou dávat jen jednu fotku denně (takže to není moc zahlcené

Toť vše, snad to čtenáře nenudilo

EDIT: opravil jsem v úvodu "100" na "100 tis." ...

EDIT 2: opravil jsem popisky objektivů v úvodním obrázku