Kovi píše:každý prodaný kus je kšeft, ne?
Zní to samozřejmě logicky, jenže to platí pro omezený okruh případů a platí to spíš pro prodejce, ne tolik pro výrobce. Ekonomická realita výrobce bývá o něco složitější.
V první řadě je třeba uvažovat režijní náklady nutné pro uvedení výrobku na trh. V kombinaci s předpokládanými prodejními čísly a předpokládanou cenou už tenhle jednoduchý propočet ukáže, jestli má cenu o vývoji vůbec uvažovat nebo ne.
Jenže pak do úvahy vstupuje ještě výpočet tzv. alternativních nákladů. Je na to vícero přesnějších nebo míň přesných složitých výpočtů, ale princip je jednoduchý a jeho důsledek se dá zjednodušeně shrnout do otázky "Opravdu je právě tahle investice tou, která mi z prostředků, které mám k dispozici, poskytne nejvyšší výnos?" V tomto případě se totiž láme chleba mezi prodejcem a výrobcem. Pro prodejce skutečně platí, že každý další kus je kšeft. Jenže výrobce může počítat jen s určitým množstvím kapacit (lidské zdroje pro vývoj, kapacita linky, ...) a to ho nutí do efektivních rozhodnutí a samozřejmě ze všech myslitelných variant zvolí tu, kde mu z každé vložené jednotky peněz vyplyne nejvyšší výnos.
Vzhledem k tomu, že ani Sigma jistě nemá neomezené kapacity ani na vývoj, ani na výrobu, svým počínáním nám dává dost jasně najevo, že se jí
zatím uvádět nové objektivy pro Pentax prostě nevyplatí - ne, že by na nich nutně nevydělala, ale prostě svoje disponibilní zdroje vloží raději tam, kde mají větší/dřívější návratnost. Tohle ale nemusí být zdaleka konečná, protože jak jsem sledoval, Sigma poslední dobou dost inovuje a přeorientovává se na high-end, tzn. její vývojové a výrobní kapacity mohly být poslední roky dost vytížené (doba vývoje objektivu je u Sigmy prý tak 2-3 roky). Jakmile ale vyrobí dost velké množství kusů nových objektivů na to, aby došlo k nasycení trhu s bajonety Canon a pak Nikon, pak pokud zrovna nebude mít plné ruce práce s vývojem nové řady pro uvedené systémy, beztak vyrobí i série těch pro Sigmu nejperspektivnějších typů pro méně časté systémy, mezi nimi Pentax, protože velká část vývoje bude už zaplacená a nebude-li zrovna masivně inovovat, bude mít nesjpíš na některé typy objektivů kapacitu i pro "náš" systém, Sony atd.
Koneckonců tím stejným směrem jde i sám Pentax, který taky vzhledem k návratnosti uvádí novinky nejdřív tam, kde mu to přinese největší efekt a do okrajových částí (čti výrobků s komparativně malým objemem předpokládaného zisku) se pustí až naposledy, popř. tehdy, když v tom uvidí potenciál pro systém jako celek. Pentax to má samo sebou složitější v tom, že prodává ucelený systém, kde nákup jednoho je podmíněný dostupností druhého, v podstatě jsou těla a objektivy v rámci systému komplementy (jeden bez existence druhého obchodně nefunguje), čili Pentax může klidně uvádět i výrobky, které by pro Sigmu tak výhodné nebyly.
Nějak jsem se rozepsal

Já jen že to není vždycky zdaleka tak jednoduché, že "další kus = další kšeft". Výrobci do toho vstupuje hrozně moc dalších parametrů oproti prodejci. Takže pokud něco neuvádí na trh, nejpravděpodobněji se mu to
v danou chvíli prostě nevyplatí oproti jiným variantám.