-nateseny som jak hovado,takyto super-sirokac na styl Sigmy 10-20/4-5,6EX DC co som mal na K-3 mi bohovsky chybal na full frame K-1
-objektiv posobi dost mohutne so slnecnou clonou,bez nej nie je az taky obrovsky
-dizajn je sexi,ako keby ho rovno navrhovali pre Pentax K-1,ale to iba fantazirujem,aj ked na promo videu IRIXu je prave K-1

https://www.youtube.com/watch?v=UMjihAlD1Po
-v klasickej krabici s logom IRIX (z druhej strany s nakreslenym objektivom) je kovova skatula (ako od keksov),druha nahradna zadna krytka (normalne pasuje na Pentax skla a dobre sa nasadzuje, nie ako tie paskvily od Sigmy),standard slnecna clona (s výrezom na tocenie polarizaku),big predna krytka a parodia na puzdro (aj ked z jednej strany je tvrdene, pri verzii Blackstone je ale tvrdene cele puzdro) plus manual
-kupil som lacnejsiu plastovu verziu IRIXu preto, lebo sa mi dizajnovo viac pacila ako kovova verzia, ktora mi prisla menej vyrazna a hlavne budem dokupovat 95mm polarizak a 95mm ND1000 filter (asi NiSi znacku,inak su to brutalne palky za ten priemer)

vsetko JPGy z fotaku bez uprav, profil Bright (doostrovanie na FS+1, vypnute odsumovanie), zmensil som ich na 4000px kvôli uploadu (fotky z RAWu su ovela cistejsie, nie ako domrvene JPGy internym postprocesom fotaku)
f11, 1/50s, ISO-200

f16, 1/400s, ISO-200

f16, 1/100s, ISO-200

f16, 1/100s, ISO-200

f11, 1/160s, ISO-200

f11, 1/125s, ISO-200

f11, 1/125s, ISO-200, PIXEL SHIFT

-niektore fotky maju pravy horny roh menej ostry, vsetko som to fotil na znacke nekonecno, kde ostriaci kruzok jemne zacvakne
-strasne ma to nasralo,ze mam tiez opticky vyoseny objektiv ako kus co ma stug4, nedalo mi to,skusil som ostrit manualne na samotny roh fotky na f2,4 (viem je to uchylny test), a fotka je absolutne ostra !

-tak som este skusil ostrit do dialky na absolutny doraz na objektive a "iba" a znacku nekonecna (kde objektiv zacvakne a je tak nastaveny od vyroby na nekonecno) a ano, ked nedam objektiv absolutne na doraz, tak je fotka v pravom hornom rohu blato !

takze objektiv nejdem vracat, ALE pri foteni na velku dialku budem ostrit uplne na doraz a ked budem mat scenu tak do 100metrov (v lese, potok atd.) budem ostrit na to zacvaknutie na nekonecne (vtedy je ostre aj popredie pod nohami ako trava/kamene).
zaver:
-Samyang uz nechcem ani vidiet
-protisvetlo je perfektne (kontrast,farby), odlesky su, treba inak pohnut fotakom aby zmizli
-IRIX ma NULOVU farebnu aberaciu (CA) a paradne vykorigovane skreslenie (tie vodorovne linie,neviem ako sa to vola)
-treba si davat pozor pri ostreni, aby fotky nemali dodrbany pravy horny roh (ostrenie na nekonecno do dialky)
-caka ma uz iba nakup 95mm filtrov (este stale studujem testy,aby som nekupil blbost)
-recenziu asi ani pisat nebudem,uz ich je plna rit na internete