Nastaveni objektivu M
Moderátor: Moderátoři
Re: Nastaveni objektivu M
Nicméně mi to nedalo a na to nastavování zoomu jsem se podíval i po webu.
Našel jsem toto:
1. v sekci support na Pentax/Ricoh webu doporučují (poněkud překvapivě v rozporu s manuály k foťákům) u starých zoomů nastavit zhruba střední fokální délky daného objektivu (tedy pro 28-70 by to bylo 50)
2. na pentax foru je k tomu několik diskuzí a argumentují tam, že nejlepší je nastavit nejkratší fokální délku, protože (podle nich) pokud je SR nastavená na dlouhý konec, zbytečně silne kompenzuje ten krátký a paradoxně tak způsobuje rozmazání - na druhou stranu ale dlouhý konec, kde to je obvykle více potřeba, to kompenzuje jen částečně
3. asi nejpraktičtější je nastavit tu vzdálenost, kterou na zoomu používáš nejčastěji (tak to mám já)
Takže si vyber
Jak to děláte vy ostatní?
Našel jsem toto:
1. v sekci support na Pentax/Ricoh webu doporučují (poněkud překvapivě v rozporu s manuály k foťákům) u starých zoomů nastavit zhruba střední fokální délky daného objektivu (tedy pro 28-70 by to bylo 50)
2. na pentax foru je k tomu několik diskuzí a argumentují tam, že nejlepší je nastavit nejkratší fokální délku, protože (podle nich) pokud je SR nastavená na dlouhý konec, zbytečně silne kompenzuje ten krátký a paradoxně tak způsobuje rozmazání - na druhou stranu ale dlouhý konec, kde to je obvykle více potřeba, to kompenzuje jen částečně
3. asi nejpraktičtější je nastavit tu vzdálenost, kterou na zoomu používáš nejčastěji (tak to mám já)
Takže si vyber
Jak to děláte vy ostatní?
Když jsem kupoval sigmu 17-70 tak jsem fokální délku dal na 35, a u sigmi 70-300 jsem dal fokální délku na 120. Teleobjektiv většinou používám se stativem. Není problém s ostrostí . A co si pamatuji tak mě tuto délku Pentax k-7 doporučil, Tak jsem to tak nechal. Přeju dobré světlo.
Nerozumiem. Af objektivy nastavuje automaticky. Preco bi si mal na hore spominanych sigmach nastavovat fokalnu dlzku?!
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Pokud koupíš starší objektiv sigmi, (nebo jiné značky) tak se objeví nastavit fokální délku. To se mě objevilo , když jsem přecházel z k-200d na k-7. Jestli původní majitel k-7 sigmi nepoužíval ??. Když jsem kupoval k-200 (2008)tak jsem si koupil sigmu 17-35mm/F 2.8-4 DG a mám dojem že jsem také musel nastavit fokální délku. Mám s tím takovéto skušenosti.
Já když používám telezoom se stativem, tak kompenzaci (SR) vypínám (pokud nezapomenu). Myslím, že to doporučuje i manuál k foťáku, ne?
Naposledy upravil(a) inutihar dne 07 lis 2014, 12:19, celkem upraveno 1 x.
Mastavenie ohniska je nutne iba u M objektivoch.AF objektivy akejkolvek znacky to nepotrebuju!
Este dodam, ze je hovadina nastavit na manualnom zoome 70-210 to najdlhsie ohnisko. Prave naopak, nastavit sa ma to najkratsie. Nezavádzajte novacikov bludami. Treba si najprv nieco o fungovani SR pentaxu naštudovať.
Samozřejmě na stativu SR vypínám a to s jakýmkoliv objektivem. Kingo ,díval jsem se na tvé objektivy , ale máš samé Pentaxácké , a nic staršího z jiných značek. Tím chci říct že nezáleží jestli je objektiv F nebo M ale na jak starou zrcadlovku ten který objektiv nasadíš. To je můj názor. Nejlépe to zjistíš zakoupením takového objektivu.
Mal som tamron aj sigmu aj k200, k7, k5 a u kazdeho tela je to rovnake.System SR sa nemenil a teda ani fungovanie na tele.
Pokud to bylo mířeno na mě, tak píšu, že dlouhý konec (80mm) mám nastavený proto, že tam ten zoom používám nejvíce. Asi jsem to málo zdůraznil. Rozhodně to ale neznamená "na zoomu si nastavte dlouhý konec, to je nejlepší".Nezavádzajte novacikov bludami.
Potom napíš že si ani na ostatnych ohniskach nepozoroval zhorsenie. To je ten zavadzajuci usek textu.