Poor-man astrofoto taky rád dělám a o montáži jsem přemýšlel, ale zjistil jsem, že mi čim na mé K-7 dělá dva široké pruhy, jeden sytější zelený a druhý nevýrazný červený. Při normálním focení se neprojeví, ale na tmavých fotkách s vysokým ISO a brutálnější úpravě TIFFů po stacknutí to bohužel leze

Navíc ten šum... Proto jsem nákup paralaktiky (EQ6 Pro s GoTo - což je ale cca 27k investice) odložil až s novým tělem (K5II nebo novější)...Jenže finance a studium jsou problém - teď jsem si udělal radůstku, ale o tom v jiném vlákně
U toho astra je nízká clona dobrá, pokud chceš fotit bodové hvězdy ze stativu, kdy ti dovolí kratší časy. Na startrails stejně přicloníš, protože na naší České a vůbec Evropské obloze je tolik světelného znečištění, že by ti po dlouhých časech vylzela na fotce hnusně oranžová obloha (takže jedině pohrání si v PS s tím, že ti to degraduje obraz min. trochu)

Existují i programy (nepamatuji si jejich jména), které snad umějí z jedné expozice dodělat kruhové startrails, aniž bys musel na sebe naskládat více expozic, kde ti zůstanou mezery v čarách v době mezi jednotlivými expozicemi.
Pokud bys pak chtěl mít u StarTrails i pěkný nezašumělý spodek, tak jedině skládat jinak naexponovanou oblohu a jinak zbytek krajiny - třeba i s kreativně nasvícenými stromy a podobnými fičurami... Do toho jsem se nikdyn epustil, protože v okolí nemám zajímavou krajinnou scenérii, takže jsem zkoušel jen single-shot startrails bez krajiny - jen je potřeba ještě myslet na rosení objektivu. Vůbec v létě není problém, aby se třeba za 20min orosil
Sry za trochu delší a vcelku i OT příspěvek