Volba pevne 50
Moderátor: Moderátoři
Re: Volba pevne 50
Zdravím,
uvažuju o koupi pevné padesátka buď 1.4 nebo 1.7 v provedení M. Vím, že u Mka se manuálně ostří a nastavuje clona.
Takže předpokládám, že s ním jde fotit např. v režimu AV (jen se nezobrazí clona v hledáčku).
Co mě zajímá je měření expozice. Měří expozici automaticky (předpokládám, že jen přes středový bod) nebo se musí provádět nějaké kejkle s mačkáním zeleného tlačítka (někde jsem četl). Chi ho na Kx.
Díky
uvažuju o koupi pevné padesátka buď 1.4 nebo 1.7 v provedení M. Vím, že u Mka se manuálně ostří a nastavuje clona.
Takže předpokládám, že s ním jde fotit např. v režimu AV (jen se nezobrazí clona v hledáčku).
Co mě zajímá je měření expozice. Měří expozici automaticky (předpokládám, že jen přes středový bod) nebo se musí provádět nějaké kejkle s mačkáním zeleného tlačítka (někde jsem četl). Chi ho na Kx.
Díky
Foti se v M rezimu. Expozici ti fotak zmeri kdyz zmacknes zelene tlacitko, na namacknuti spouste ne. Nefunguje P-TTL a meri se jen se zvyraznenym stredem, zadna velka chytristika. Neni to tak hrozne jak se zda, ale stejne lip vzit A provedeni.
Prečo by sa malo fotiť len na M??? Ja mám pri MF a M42 sklách stále režim P a nič zelené nemačkám, akurát dám +0,7eV až +1eV podľa skla. Stalačením zeleného tlačidka pri všetkých režimoch si telo upraví expozíciu podľa seba, čiže na 0eV....prečo to komplikovať?
m42 je něco jiného - můžeš si klidně fotit v jakém režimu chceš, protože tělo clonu neovládá. Já psal o bajonetových objektivech řad M/K.
No já jsem žil v představě, že když si u M skla nastavím na foťáku režim priority clony Av tak mi foťák přes středový bod změří expozici a čas dopočítá automaticky, vždyť jde jen o množství světla ne?. Nějak nechápu proč by to tak nemělo jít. Rozumím tomu, že nemůžu fotit na Tv, protože clona elektronicky nekomunikuje s tělem takže ta expozice je nespočítatelná. V ruce jsem měl jen Ačkovej typ, takže u M nevím jak to je.
Berem späť
Ale ani tak vlasne nie.....fotíť sa dá aj bez skla na pentaxe, ktorý si expozíciu zmerá stále.

Naposledy upravil(a) yoli dne 30 dub 2011, 11:52, celkem upraveno 1 x.
No, ale u Mka taky clonu ovládám na objektivu a ne z těla ne?elho_cid píše:m42 je něco jiného - můžeš si klidně fotit v jakém režimu chceš, protože tělo clonu neovládá. Já psal o bajonetových objektivech řad M/K.
No neviem ako tebe ale všetkým ostatným M-kový objektív v režime "A" fotí iba na plnú dieru,teda nedokáže zacloniť.To sa dá iba v režime M pomocou zeleného tlačítka.V menu musí byť povolený clonový krúžok.yoli píše:Prečo by sa malo fotiť len na M??? Ja mám pri MF a M42 sklách stále režim P a nič zelené nemačkám, akurát dám +0,7eV až +1eV podľa skla. Stalačením zeleného tlačidka pri všetkých režimoch si telo upraví expozíciu podľa seba, čiže na 0eV....prečo to komplikovať?
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já to teda furt nějak nechápu. Přece když si na objektivu nastavím např. f 4 tak by foťák měl měřit expozici přes díru f4. Jak může měřit na plnou díru když ji z těla není schopen ovládat?
Netvrdím, že nemáte pravdu, ale nějak mi to hlava nebere.
Netvrdím, že nemáte pravdu, ale nějak mi to hlava nebere.
Ja som si to plietol s Ačkovými. Pri Ačkových sa dá ovládať clona z tela bez komplikácií. Čisto k-mount M sklo nemám, takže nemôžem nič potvrdiť ani vyvrátiť. Písal som, ako je to pri manuálnych, kde aj clonu nastavuješ rukov, nie rolerom.
Na fotkách u Mkových objektivů je clonový kroužek. Myslel jsem, že když ho povolím z těla (v menu) tak to bude chodit i v Av. Teď jsem někde četl, že když Mkový objektiv přepnu do jiného jak M režimu (na těle) tak se objektiv odcloní bez ohledu na hodnotu clony nastavenou na clonovém kroužku. Jestli to tak funguje ( i když nevím proč když mechanicky nastavím hodnotu clony se nějak elektronicky mění) tak máte pravdu a dá se stím měřit expozice jen na M a v Av jen na plnou díru.
Stejně mi to hlava nebere proč by se ten objektiv elektronicky odclonil, když údajně nemá komunikaci s tělem.
Stejně mi to hlava nebere proč by se ten objektiv elektronicky odclonil, když údajně nemá komunikaci s tělem.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
U M objektivov je mozna expozicia s inou ako plne otvorenou clonou iba v rezime M expozicia sa pri tom meria bud stlacenim zeleneho tlacitka alebo kontrolou hlbky ostrosti.
to smik - každý objektiv se po nasazení na tělo fotoaparátu odcloní, ale není to díky elektronické komunikaci objektivu s tělem, ale děje se tak pouze mechanicky.
Tak to pak jo. Já myslel, že když je to manuál tak si nastavím pevnou clonu na objektivu a tu tam mám i kdyby čert na koze jezdil. Jestli to tak není tak to je jiná.
Pokud bych měl dát za A f1.7 něco kolem 2600-3000,- Kč a za A f1.4 dvakrát tolik. Tak to se mi na hraní moc nechce.
Těch 1500,- za M f1.7 na hraní bych ještě jakš takš obětoval. To už se mi ale pomalu zdá lepší koupit nějakej M42+redukci.
Pokud bych měl dát za A f1.7 něco kolem 2600-3000,- Kč a za A f1.4 dvakrát tolik. Tak to se mi na hraní moc nechce.
Těch 1500,- za M f1.7 na hraní bych ještě jakš takš obětoval. To už se mi ale pomalu zdá lepší koupit nějakej M42+redukci.
Tak to pozor!Pri M42 skle musíč zaostriť a potom až cloniť.Pri A-čkovom to ide s predvolenou clonou a obj.otvoreným.M42 sklo je preto odsúdené na pomalú prácu,portrét alebo zátišia v ateliéri.V exteriéri je to krajne nepohodlné a pomalé(aj keď nie nemožné).Priplatiť si za to "A" na objektíve sa rozhodne vyplatí.smik píše:Pokud bych měl dát za A f1.7 něco kolem 2600-3000,- Kč a za A f1.4 dvakrát tolik. Tak to se mi na hraní moc nechce.
Je tu aj možnosť prerobiť M-kový na A-čkový,treba vyvŕtať dierku do bajonetu a vložiť tam guličku s perkom na prepojenie kontaktov,na tele je to ten jediný zasunutý dovnútra-tretí zľava.Mám to takto na chinone 50/1,9 tokine 24/2,8 aj zenitare.Na Porste 35/2,8 to ale nefungovalo,tam je iný princíp zaclonenia.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér