Pevná skla vs zoomy pentax

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 25 lis 2009, 10:04

Ja nezatracujem ani zoomy ani pevne skla. Mam 67cku s 5 pevnymi sklami, je to bohuzial prilis velke a tazke aby som to bral na narocne horske vylety.
Tu mi pridu ovela praktickejsie zoomy.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 25 lis 2009, 10:16

Pevné sklo je vždy volba bez kompromisů... jestli Ti nejde o rychlost a máš na to penízky, tak prostě není vůbec co řešit.

50 - 135 je sice dobré sklo, ale dle mého skromného názoru se stejně s DA 70 nemůže opticky měřit.

Já osobně jsem vždycky "toužil" mít systém s jedním opravdu dobrým ultrazoomem (třeba 18-300) a sestavou monofokálů. Zkus zvážit i tohle, dneska už ty UZ stojí pár Kč.

aes
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od aes » 25 lis 2009, 10:49

miky_lbc píše:Pevné sklo je vždy volba bez kompromisů... jestli Ti nejde o rychlost a máš na to penízky, tak prostě není vůbec co řešit.
:) vraj bez kompromisov :) Je to skor vec preferencii.
Aj tak, v dnesnej digi fotografii existuje len velmi malo neupravenych fotiek, takze tie rozdiely sa dost stieraju.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/

VLAD
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od VLAD » 25 lis 2009, 11:01

OK, moc děkuji, pro mě je to vlastně úplně jasný. jdu do pevných (nakonec mi vlastně došlo, že i u hifi jsem prošel všelijakými domácími kiny, subwoofery a podobnými kravinami a nakonec jsem skončil u základního řetězce Gramo-zesilovač-stereo repro) :) čili i tady půjdu raději puristickou cestou fixního skla. jediný co mě ted vrtá hlavou jsou ty ceny, který vyletěly a je otázka, jestli někdy nespadnou dolů. ale čekat asi stejně nemá smysl. utelko by mi hodně fotek:) diky, vlad
vladCZ76

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 25 lis 2009, 11:03

aes píše:
miky_lbc píše:Pevné sklo je vždy volba bez kompromisů... jestli Ti nejde o rychlost a máš na to penízky, tak prostě není vůbec co řešit.
:) vraj bez kompromisov :) Je to skor vec preferencii.
Aj tak, v dnesnej digi fotografii existuje len velmi malo neupravenych fotiek, takze tie rozdiely sa dost stieraju.

...to máš pravdu.. v podstatě to je jako srovnatelné vozy třeba Subaru STi a Subaru WRC (ano, myslím tu ostrou, závodní verzi), protože je bude řídit jeden a ten samý standardní řidič...

...je to trochu jako by jsi říkal, nekupuj si to super sklo, protože ho stejně nevyužiješ... nebo nedokážeš využít...

...já vím, praxe může ukázat, že maximu se využije jen z malé části... ale.. je ot tam, když budeš potřebovat.. pak už to je o tom, zda za to málo využití navíc platíš neúměrně vyšší cenu...
Pentax

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 25 lis 2009, 11:11

VLAD píše:... i u hifi jsem prošel všelijakými domácími kiny, subwoofery a podobnými kravinami a nakonec jsem skončil u základního řetězce Gramo-zesilovač-stereo repro) :) čili i tady půjdu raději puristickou cestou fixního skla.
...ježííííš.. můj člověk.. slušný zdroj, čistý zesík bez korekcí, slušný kablíky a výborné repro.. a je to jiná dimenze než houmtyjátr.. :-D)))

...jestli nemáš obavu, zkus ten ebay.. samozřejmě raději slušné obchodníky.. ale pokud máš trpělivost, určitě budeš mít dobrou cenu...
Pentax

pkleiner
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pkleiner » 25 lis 2009, 13:56

fjo píše:
VLAD píše:.
...jestli nemáš obavu, zkus ten ebay.. samozřejmě raději slušné obchodníky.. ale pokud máš trpělivost, určitě budeš mít dobrou cenu...
Ja jsme kupoval všechny Ltd skla na ebay. Kupoval jsem je v Honkongu a Jp. Dohromady mě vyšly ty 3 ltd. za cca 16-17 tis Kč. Přičemž ta 70/2,4 byla použitá, ale nepoznal bys to na ní.

Když jsme dneska koukal na ebay tak např 70/2,4 byla za 420USD což je cca 7 200Kč. V ČR je to nějakých 13 tis. Kč!!!

www.pkleiner.com
http://www.pentaxphotogallery.com/petrkleiner

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 25 lis 2009, 16:46

pkleiner píše:
fjo píše:
VLAD píše:.
Ja jsme kupoval všechny Ltd skla na ebay. Kupoval jsem je v Honkongu a Jp. Dohromady mě vyšly ty 3 ltd. za cca 16-17 tis Kč. Přičemž ta 70/2,4 byla použitá, ale nepoznal bys to na ní.

Když jsme dneska koukal na ebay tak např 70/2,4 byla za 420USD což je cca 7 200Kč. V ČR je to nějakých 13 tis. Kč!!!
Chystám se teď pracovně do Číny... tak jsem si říkal, že asi trochu obměnim výbavu.

Nemáš představu, kde by se dalo v předstihu zjistit, kolik tam co stojí? Abych si to nějak alespoň orientačně rozmyslel dopředu.

Jeff
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Jeff » 26 lis 2009, 19:08

kordoz píše:Ja nezatracujem ani zoomy ani pevne skla. Mam 67cku s 5 pevnymi sklami, je to bohuzial prilis velke a tazke aby som to bral na narocne horske vylety.
Tu mi pridu ovela praktickejsie zoomy.
Na "náročné horské výlety" po zkušenostech s Bigmou jsem zvolil pentaxí "palačinky 21 a 70... jako pokud máš batoh 30 kilo, k tomu třeba 7 kg fotovýbavy(časy s bigmou) a výrážíš na třeba 20 dní mimo civilizaci, tak zvažuješ každý deko...bohužel tím prohazováním skel(samorřejmě je to vždy v ten nejmín vhodný okamžik) se ti do fotáku dostává bordel a zasírá čip, v tom jsou zoomy určitě lepší, ikdyž asi jak kterej.
Jo, taky jsem nakupoval docela levně např. 21 z druhé ruky za 8 litrů funguje bez problémů jako nová, opravdu jestli někomu pentax doporučit , tak kvůli limkám.

peppe
Sponzor PFS
Sponzor PFS

Příspěvek od peppe » 26 lis 2009, 19:35

Jeff píše: Na "náročné horské výlety" po zkušenostech s Bigmou jsem zvolil pentaxí "palačinky 21 a 70...
Ja mam zas skusenost, ze nadpriemerna krajinarska fotka je viac o vychytani dobreho svetla, vymaknutie kompozicie krajinneho tvaru ci celku, tu sa to zoomovanie a rozsah naramne hodi. Par oakmzikov nenavratne v prdeli pre vymenu skla sa par krat prihodi. Miesto lmt som to absolvoval s M42 sklami.
Z tohto dovodu je pre mna ten fetis len pevnych lmt v rozsahu 15-200 nie ideal volba. Ale na X prilezitosti to je vyborne...kto by ich nechcel.
http://dudo.zonerama.com/
K5, K20 a pár sklenárskych skvostov, bižutéria

Jan Hrubý
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jan Hrubý » 26 lis 2009, 20:24

záleží na přístupu. Pokud fotíš krajinu jako reportáž (tj za ideálního světa hledáš motivy), tak se zoom hodí, pokud už dopředu víš, co jdeš fotit a naopak na vhodné podmínky čekáš, tak není důvod proč nepoužít pevné sklo.
Ano, o nemálo zajímavých záběrů jsem už přišel právě tím, že jsem neměl nasazený ten vhodný objektiv, ale na druhou stranu se uklidňuju, že bych v presu zase zkazil něco jiného (expozice, zaostření, hloubkla ostrosti...) :lol:.
Snažím se aplikovat druhou cestu, a to i na dovolených, ale jenom v omezené míře. Večer se občas vracím i několik kilometrů jenom s fotovybavením abych realizoval vyhlédnutý záběr za lepšího světla a kupodivu letos v létě jsem tak udělal zase jeden celkem slušný diák a dokonce i dobře exponovaný (což se mi ve spěchu ne vždy povede).

Jeff
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Jeff » 26 lis 2009, 20:41

peppe píše:
Jeff píše: Na "náročné horské výlety" po zkušenostech s Bigmou jsem zvolil pentaxí "palačinky 21 a 70...
Ja mam zas skusenost, ze nadpriemerna krajinarska fotka je viac o vychytani dobreho svetla, vymaknutie kompozicie krajinneho tvaru ci celku, tu sa to zoomovanie a rozsah naramne hodi. Par oakmzikov nenavratne v prdeli pre vymenu skla sa par krat prihodi. Miesto lmt som to absolvoval s M42 sklami.
Z tohto dovodu je pre mna ten fetis len pevnych lmt v rozsahu 15-200 nie ideal volba. Ale na X prilezitosti to je vyborne...kto by ich nechcel.
Taky je tu varianta mít více těl :D

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fjo » 26 lis 2009, 20:54

...no, tři K-x a na každé jednu palačinku :-D))) myslím, že by to byla jedna z nejlevnějších sestav tohoto druhu a zároveň jedna z nejlehčích... a nemám pocit, že by kvalitou měla nějak pokulhávat... :-)
Pentax

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 29 lis 2009, 09:18

Já jsem taky pro pevný skla, teď mám v plánu tu 15/4 lmtd, ale asi rozumnej je kompromis, třeba víc pevnejch skel na jeden! bajonet, opakuji jeden, neb se mi opakovaně stalo u M42 sklíček, že jsem chtěl něco vyfotil, měl jsem nasazeno norm. PK a než jsem našroubobal redukci a M42 sklo, tak je to sakra dlouhá doba, pokud samozřejmě není
přidělaná redukce přímo na sklo. Třeba na svatby se alespoň mě hodí
1 zákl.zoom (16-45) + pevný portrétní sklo třeba na venek (Vivitar 105/2.5) + doplněno o 50/1.4. Ještě plánuju 77lmtd, ale to až časem a
určitě bazarovou. Většinu skel mám taky z ebay nebo pentaxforums.com
a zatím nebyl 1 problém teda vlastně jen jeden, na Takumaru 28/3.5 mám na předním členu houbičky, ale na fotce se to vůbec neprojeví, kreslí super a ten člověk mi ještě vrátil 1/2 peněz přes ebay, takže pohoda. Jinak M42 skla jsou taky brutal LBA, staší se podívat na forum
mflenses.com a jste v tom:) S těžkým srdcem jsem před pár týdny prodal
Takumary 85/1.9 a 105/2.8, ale stejně v tomhle ohnisku +- používám těžší "krávu" macro Vivitara 105, ale zase je ostřejíš i na portréty, má
PK bajonet a líp se s ním manuálně ostří. Ve výsledku většinu fotek pro sebe fotím pevnými skly, takže bod pro pevný ohniska :)
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

aCIDfire
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aCIDfire » 29 lis 2009, 09:25

Když jsem byl několikrát v Paříži, tak jsem taky radši místo 16-45 nasadil SMC Takumara 20/4.5 už jenom kvůli lepší kresebnosti skla, kde je mnohem víc detailů. Jinak jsem měl dlouhou dobu Zeisse Sonnara MC 135/3.5 ve výborným stavu, super sklo, výborně kreslící, žádná CA, stejně jsem ho nakonec prodal, pač jsem zjistil, že jsem to ohnisko moc
nepoužíval, navíc mají ty Zeissy tužší ostřící prstenec (Takumary jsou v tomhle nedostižitelný). Pak přišlo na řadu LBA, co čert nechtěl, koupil
jsem přes ebay SMC K Takumara 135/2.5 a taky jsem zjistil, že s ním
skoro nefotím a stál mě dost peněz:( Takže na občasný focení v tomhle ohnisku asi přijde na řadu nějaký zoom, buď 50-135 nebo Sigma 70-200.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“