Tamron SP AF 28-75mm F/2,8

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 23 zář 2008, 19:29

mam ho, zatim 100% spokojenost, :wink: ale rychle fotky jsem nezkousel.

jeste minirecenze z jineho vlakna:
harrvy píše:Takze dnes konecne dorazil Tamron SP 28-75/2,8 XR Di :) Je pravda, ze je trosku hlucny, ale nic tichsie som zatial v ruke nedrzal takze mi to ani nejak nevadi :D Myslim, ze urcite nebudem lutovat jeho kupu a mam pocit, ze sa asi stane mojim najoblubenejsim spolocnikom 8)
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Vláďa
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Vláďa » 23 zář 2008, 21:45

qwert píše:Mám Tamron 28-75/2,8. K tomu čo napísal Aladár môžem doplniť len toľko, že na clonách 2,8-3,5 ma príjemne prekvapil. Zábery sú ostré,celkom použitelné. Môj kus bol pri ostrení od začiatku presný (bez FF, BF) Nebolo treba nič korigovať. Oproti Pentaxovej smc 16-45/4 sa mi zdá o chlp opticky lepší.
Highly doporučujem. :D
Nech v tom nie som sám. :P
Z které části slovenska jsi, že bych na něj někdy přijel kouknout. :)
K10D,Pentax12-24/4;Tamron 18-250;Pentax FA50/1.4;Tamron SPAF90/2.8 Macro;Pentax FA*300/4.5;Velbon Sherpa 200R;UltraPod;AF-360FGZ

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 03 říj 2008, 15:03

qwert píše:Mám Tamron 28-75/2,8. K tomu čo napísal Aladár môžem doplniť len toľko, že na clonách 2,8-3,5 ma príjemne prekvapil. Zábery sú ostré,celkom použitelné. Môj kus bol pri ostrení od začiatku presný (bez FF, BF) Nebolo treba nič korigovať. Oproti Pentaxovej smc 16-45/4 sa mi zdá o chlp opticky lepší.
Highly doporučujem. :D
Nech v tom nie som sám. :P
Mám jej teprve pár dnů, ale prosím o radu: jak jsem napsal ve vláknu ke K20 o "viklání" některých objektivů, u tohoto myslím skvělého skla mám dost velkou vůli na kroužku zoomu: nemyslím to maličké cvakání při vymezení pootáčení, ale viklání celého toho pogumovaného kruhu axiálně. Asi to nemá žádný vliv na optiku ani mechaniku, ale má tam tato vůle být? U Ta 70-300 není žádná a u Pe 18-55II také ne, ty zoomovací kruhy jsou zcela pevné. Nemám s čím porovnat, jedině ptát se zkušených uživatelů... Takže prosím.
Pavel

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 04 říj 2008, 10:05

Tak nikdo nemá zkušenost s vůlí kroužku zoomu? Z Megafota mi zatím neodpověděli - poslat to zpět? Zbytečná reklamace? :?:
Pavel

kaukaz

Příspěvek od kaukaz » 04 říj 2008, 10:20

minimálnu vôľu na krúžku zoomu mám tiež, v ráde desatiny milimetra, na Sigma 70-200/2.8 je nolová

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 04 říj 2008, 10:26

Tamron obecně má horší mechanický zpracování než Sigma, ale na druhou stranu mívá lepší optickou kvalitu.

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 04 říj 2008, 12:26

2 Kaukaz, 2 Marek: Dík, snad to tak může být... (2Kaukaz: vůle je sice v řádu desetin, ale činí cca 2/10 mm :wink: )
Jinak se zdá objektiv OK a podle mne kreslí výborně. 2Marek: Pokud jde o ff/bf - v podmínkách domácího měření na pravítku jsem pozoroval zajímavost: při 28mm a cloně 3,5 bylo při zaostření na "140" ostré 141 (blíže) až 136,5 což zhruba odpovídá teorii, že ostrá má být 1/3 před a 2/3 za bodem zaostření. Ovšem ze stejného stativu při 75 mm (clona 2,8) byly poměry obrácené: 142 až 139... opakováno s rozptylem asi 5 mm na pravítku 5x s každým ohniskem. Prostě na 2,8 je to dost horší... zkusím ještě přesněji a uvidím. Zkoušeli jste to někdo podobně?
Pavel

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 04 říj 2008, 17:33

Tak jsem zkusil kontrolovat AF při různé cloně a zjišťuji, že při 2,8 ostří "správně" akorát ohnisko 50, 28mm je dozadu, 75 mm je dopředu. Při vyšší cloně (prakticky už od 3,5) se postupně upraví ostření na 75mm, od 6,7 výš však je zaostřené pole 50mm posouváno dozadu (ale pořád obsahuje bod zaostření). Ovšem ohnisko 28mm je dost daleko vzadu, nejbližší okraj zaostřeného pole se občas dotkne zaostřeného bodu... Vidím problém v tom, že pokud se pokusím v nastavení upravit pole AF (samo, že pro tento jeden objektiv, jestli bude identifikován :?: ) "dopředu", rozostří mi to AF pro delší konec, nebo jak velký posuv získám? Víte to někdo?
Pavel

Honza K.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Honza K. » 04 říj 2008, 21:10

Rozhodně clona nemá s ostřením nic společného, ostří se vždy při odcloněném objektivu. Tudíž problém je někde jinde. Rozhodně nejlepším testem objektivu je reálné focení reálných věcí a teprv když jsou výsledky viditelně neostré je dobré hledat příčinu:) Osobně bych viděl spíš problém v technice testu, je tam poměrně dost ovlivňujících faktorů. Rozhodit si to lze nepatrným předozadním posunutím aparátu, zaostřovací senzor má taky nějakou velikost, tj. má taky svůj rozptyl....

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 04 říj 2008, 21:36

Díky za názor. Ovšem, že jsem nemusel zkoušet zaostření při vyšších clonách - platí pořád ta první věta (krátký konec je "vzadu", dlouhý "Vpředu"), zkoušeno cca 10x. Srovnáním s DA18-55II (5x při různém osvětlení), který je v pořádku, jsem nabyl dojmu, že bych se měl podívat, jak se chová Ta28-75 při různých clonách... Promiň. žr jsem to rozepisoval :oops: Máš samozřejmě pravdu, že podmínky testu asi nejsou standardní, moc teoretizuji a málo fotím atd. Vlastně jsem s tím začal, když jsem zkusil makro (kaktus) jednak s Ta 70-300 a jednak s tímhle - a při nejdelším ohnisku 75 se prostě dařilo až při cloně 3,5 a vyšší... Naivně jsem si říkal, že co dokáže Tamron za poloviční cenu, měl by zvládat tenhle, i když je jen "jako makro" :wink:
Pavel

Honza K.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Honza K. » 04 říj 2008, 22:38

Jej, doufám, že ten můj příspěvek nepůsobil moc mentorsky. Rozhodně tak nebyl míněn. I když je pravda, že mám trochu alergii na tyto různé testy. Postupem času se objektivy vždycky testují na různých obrazcích, fotkách mincí, knihoven a poslední dobou i pravítek. Taky jsem se asi dvakrát spálil neb mi pořád vrtalo hlavou, proč ten který objektiv produkuje docela dobré fotky, když mi v testech úplně propadl...
Jinak k tomu pravítku: rozhodně ta teorie s hloubkou ostrosti (třetina ostrého rozsahu před, dvě třetiny za ostřícím bodem) je prostě fakt. BF/FF postihuje vždy celý rozsah objektivu, takže to naštěstí taky asi není tvůj problém. Tudíž problém je asi na straně přesného stanovení zaostřovacího bodu, což u pravítka může být problém: když je pravítko dál a je dost nakloněné, tak velikost ostřícího senzoru přesahuje několik čáreček na pravítku. Takže senzor vlastně neví, jaký přesný bod vybrat. S tímto se třeba já potýkám u makra neustále. Btw. jediné ostření, které dle mého názoru u makra funguje spolehlivě, je ostření ruční:) Teda fotím kytky, netuším, jak se s tím vypořádávají broučkaři...

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 04 říj 2008, 23:18

No, já jsem brejlovec, takže opravdu musím spoléhat na zaostření rozsvícením červeného bodu - ať už AFS nebo v M... aby to bylo jakžtakž přesně, by měl pomoci stativ - ale ... :cry: Fakt, že ten seťák obstál líp, mně prostě zarazil, ale je taky pravda, že oči byly unavené, volal jsem k tomu synovce, ale ten to třeba odfláknul, neb koukal na NHL :roll: Počkám, jak to bude dál, koneckonců mám to sklo 3 dny a vrátit se dá ještě týden :P
Pavel

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 07 říj 2008, 17:13

Tak jsem se rozhod toho Tamrona vrátit - přese všechny jeho kvality jsem prostě neměl z jeho viklání (hlavně zoomovací kruh a i ostřicí...) dobrý pocit. Když kdykoliv sáhnete na objektiv, tak uhne kousek pod rukou a ozve se cvaknutí, máte pocit, že se viklá celý... Asi smůla. Když uvážím, že dvakrát levnější Tamron70-300 je oproti němu mechanicky pefektní, přijde to líto :cry: Vím, že jsem mohl prostě reklamovat a žádat výměnu, ale raději příště nebudu pokoušet štěstí a osahám si sklo v krámě.
Pavel

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 07 říj 2008, 19:50

ok, tvoje volba, ale mohl by jsi par fotek, ktere se ti nelibili, hodit sem nebo jinam na web v plne velikosti - mozna na nejakou jinou chybu nez objektiv prijdeme

k porovnani se setakem - u tohoto tamrona se mi obcas na zakladnim zelenem programu stane, že ze setaku II maji fotky lepsi expozici. jako by zakladni programy byly skutecne na miru usite setovym objektivum. :?:
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 07 říj 2008, 22:30

Pavel41 píše:Tak jsem se rozhod toho Tamrona vrátit - přese všechny jeho kvality jsem prostě neměl z jeho viklání (hlavně zoomovací kruh a i ostřicí...) dobrý pocit. Když kdykoliv sáhnete na objektiv, tak uhne kousek pod rukou a ozve se cvaknutí, máte pocit, že se viklá celý... Asi smůla. Když uvážím, že dvakrát levnější Tamron70-300 je oproti němu mechanicky pefektní, přijde to líto :cry: Vím, že jsem mohl prostě reklamovat a žádat výměnu, ale raději příště nebudu pokoušet štěstí a osahám si sklo v krámě.
No já si myslím, že mechanická kvalita je taky hodně důležitá. To, jak sklo kreslí, je pro fotky nejdůležitější, ale druhou stránkou každé věci je, jak ta věc působí pro uživatele. Jestliže působí negativně a uživatel má nějaký pochybnosti, nebo se mu s tou věcí zkrátka nepracuje příjemně, je lepší tu věc vyměnit za jinou - netvrdím, že za jinou značku, ale mnohdy stačí za jinej (stejnej) kus. Já bych udělal to somé, co ty, je pro mě důležitý, abych se na ten výrobek mohl spolehnout a byl pro mě užitkem, ne trápením a starostmi. Pravděpodobně jsi narazil na špatnej kus, to se stává u každýho výrobce čehokoli.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“