Nutno podotknout, že pevné sklo Canon 300mm f2,8 stojí 100kkč, dneska jsem na něj náhodou koukal, protože jím fotil pan Bambula (http://www.animal-photo.cz), kterého jsem náhodou osobně potkal, tak mě zajímala cena - to už je snad lepší 300mm F4 za 1/3 ceny. On pentax nemá jen pevnou 200ku, ale i 300ku a myslím, že i 600ku. Telekonvertor je bezva věc - samozřejmě na takový rozsah už je zapotřebí stativ - co by mě ale trošku vadilo, je, že TK přeci jen o něco sníží výslednou kvalitu snímku. Samozřejmě, pokud někdo shání sklo na focení "wildlife", musí mít pořádnou výbavu, já tedy zatím nevidím pro focení venku potřebu f2,8, bohatě postačí od 4. Důvod, proč jsem si vybral sklo s f2,8, byl ten, že jej budu využívat na hodně rychlý objekty i za horších světelných podmínek.cocik píše:jine varianty:
Pentax smc DA 18-250mm f/3.5-6.3 ED AL (IF) - podle toho na chces sklo pouzit, muzes pripadne premyslet i o teto variante. z jednoho hlediska je skvely - jeden objektiv na vse. a videl jsem z k200 fotky z nej - ps. neslo o zadne umelecke fotky, spis bezny zivot [rodina, dovolena] za dobrych svetelnych podminek a ty fotky mne i pri zvetseni na 1:1 prijemne prekvapily.
Uplne jinou strategii voli pan Prosicky [ma canona] z naturephoto - ten doporucuje na foceni prirody zakladni set objektivu z Canona EF 200mm f/2.8 L USM s telekonvertory. Cituji: "Univerzálnost, dokonalé optické vlastnosti (ostrost, přenos kontrastu), rychlost ostření jako s 300/2,8, malé rozměry a opravdu velmi nízká cena." Dlouhy rozbor proc toto reseni viz - http://www.naturephoto.cz/fototechnika/ ... l-usm.html . Pentax take ma pevne sklo 200/2,8 a konvertor 1,4 je na ceste.
Toho Tamrona 18-250 bych vzal tak na K100, na nový těla 10 a více mpx už asi ne. Je to sice sympatický a příjemný, že má člověk jedno univerzální sklo, ale není to moc na kvalitní fotky. Viděl jsem fotky z 18-200, což je myslím předchůdce a výsledek je takový, jaký jej asi každý malinko zkušený fotograf čeká... Ona holt ta univerzálnost musí být nějak vykoupena Třeba Canon má v nabídce 28-300mm za tuším 60kkč a ani ten není nijak extra velkej zázrak - v poměru cena/výkon.