70-200/2,8 Sigma nebo Tamron

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 30 zář 2008, 21:06

cocik píše:jine varianty:

Pentax smc DA 18-250mm f/3.5-6.3 ED AL (IF) - podle toho na chces sklo pouzit, muzes pripadne premyslet i o teto variante. z jednoho hlediska je skvely - jeden objektiv na vse. a videl jsem z k200 fotky z nej - ps. neslo o zadne umelecke fotky, spis bezny zivot [rodina, dovolena] za dobrych svetelnych podminek a ty fotky mne i pri zvetseni na 1:1 prijemne prekvapily.

Uplne jinou strategii voli pan Prosicky [ma canona] z naturephoto - ten doporucuje na foceni prirody zakladni set objektivu z Canona EF 200mm f/2.8 L USM s telekonvertory. Cituji: "Univerzálnost, dokonalé optické vlastnosti (ostrost, přenos kontrastu), rychlost ostření jako s 300/2,8, malé rozměry a opravdu velmi nízká cena." Dlouhy rozbor proc toto reseni viz - http://www.naturephoto.cz/fototechnika/ ... l-usm.html . Pentax take ma pevne sklo 200/2,8 a konvertor 1,4 je na ceste. :idea:
Nutno podotknout, že pevné sklo Canon 300mm f2,8 stojí 100kkč, dneska jsem na něj náhodou koukal, protože jím fotil pan Bambula (http://www.animal-photo.cz), kterého jsem náhodou osobně potkal, tak mě zajímala cena - to už je snad lepší 300mm F4 za 1/3 ceny. On pentax nemá jen pevnou 200ku, ale i 300ku a myslím, že i 600ku. Telekonvertor je bezva věc - samozřejmě na takový rozsah už je zapotřebí stativ - co by mě ale trošku vadilo, je, že TK přeci jen o něco sníží výslednou kvalitu snímku. Samozřejmě, pokud někdo shání sklo na focení "wildlife", musí mít pořádnou výbavu, já tedy zatím nevidím pro focení venku potřebu f2,8, bohatě postačí od 4. Důvod, proč jsem si vybral sklo s f2,8, byl ten, že jej budu využívat na hodně rychlý objekty i za horších světelných podmínek.
Toho Tamrona 18-250 bych vzal tak na K100, na nový těla 10 a více mpx už asi ne. Je to sice sympatický a příjemný, že má člověk jedno univerzální sklo, ale není to moc na kvalitní fotky. Viděl jsem fotky z 18-200, což je myslím předchůdce a výsledek je takový, jaký jej asi každý malinko zkušený fotograf čeká... Ona holt ta univerzálnost musí být nějak vykoupena :( Třeba Canon má v nabídce 28-300mm za tuším 60kkč a ani ten není nijak extra velkej zázrak - v poměru cena/výkon.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 30 zář 2008, 22:17

Nebyl to tamron, byl to pentax 18-250, ale jak jsem uvedl, fotky z dovolene plne slunka to umi. to umi i fotomobil. u fotomobilu sonyericson jsem zkousel, co zvladne - jedine, co bylo koukatelne bylo plne slunko, idealni podminky. uvedl jsem to proto, ze jsou mezi nami lide, kterym to vyhovuje. tento typ ma kupodivu dost velkou prodejnost.

Muj favorit to neni. zatim shanim infa, co ano, co ne. proto jsem uvedl odkaz na stranky naturephoto. zbabely polni zajic :) nejvic vydrzel priblizeni na eqv. 420, pak utekl. mne bavi courat po prirode [ ted s fotakem] a ty hezke zazitky vyfotit. svetelny objektiv bude potreba. zvirata jsou venku po ranu nebo navecer. ten zajic byl foceny navecer na podzim po pate vecer a svetla uz moc nebylo.

Proto bedlive sleduji i tve vysledky, ta sigma je ve vyberu a mas ze zoo moc hezke fotky 8O , i kdyz bych radsi delsi ohnisko.

Jeste k cene - na http://www.bhphotovideo.com jsem nasel velmi podobny objektiv co doporucuje p. Prosicky- Telephoto EF 200mm f/2.8L II USM Autofocus Lens - za $695.00 . Nas SMCP-DA* 200mm f/2.8 ED (IF) SDM Autofocus Lens for Digital SLR je tam za $929.95. Tj. ten Canoni je levnejsi. :wink: Neznam cenu a dostupnost DA 1,4 convertoru. Takze nemohu porovnat s dalsimi variantami. :cry:

EDIT: na http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12844 uz maj fotky z tamrona 70-200/2.8 a jsou focene z K100Super
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 09:31

to cocik: PX 18-250 již mám a používám k maximální spokojenosti na 80% všech fotek. Nejdřív jsem měl oba záklaďáky, ale s tímhle je to mnohem pohotovější a výsledek je fajn (až jsem byl sám opravdu mile překvapen). Takže všechny akce kde si dělám reportážní foto kde jsme byli a k tomu nějaké ozvláštnění s detailnějším záběrem mi umožňuje (ponechme stranou -všechny známé neduhy, ale jsem "fotografující cestovatel"se zavazadlem, kde prostor pro fotovýbavu musí být podřízen přežití :o)). 70-200 je pro mě ale velmi oblíbený rozsah a je již dost situací, kdy mi rychlost a přesnost ostření vč. malé světelnosti překážejí. Proto tedy ten dotaz na výše uvedené typy. Uvítám jakékoli další názory, poznatky a zkušenosti. Díky

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 15:39

tak je to přemýšlení zase o něco dražší. Dnes podražila Sigma na Megafoto o 2500, což je docela velký skok :cry:

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 01 říj 2008, 16:50

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 17:59

patřím mezi "šťastlivce" co si mohou dát techniku do nákladů a jsem plátce DPH, takže bazoš začíná pro mne být zajímavý až trochu "níž" :) Ale jinak díky moc Cide za typ! Jinak dnes se ještě vyskytly neplánované výdaje, tak to do těch třech týdnů s nákupem asi nebude tak horký. Čili mohu zařadit do širšího výběru i tu 60-250? Máte nějaké bližší info o termínu a možnostech získání?

TomášFencl
Moderátor
Moderátor

Příspěvek od TomášFencl » 01 říj 2008, 18:19

Bohužel oficiální zpráva se o termínu uvedení na trh nezmiňuje: http://www.pentax.jp/english/news/2008/ ... ml#feature
Tomáš
K-1 Mark II, HD DFA 15-30/F2.8 ED SDM WR, HD DFA 24-70/F2.8 ED SDM WR, HD DFA★ 70-200/F2.8 ED DC AW, HD FA 35/F2.0 AL, HD DFA MACRO 100/F2.8 ED AW, AF-540FGZ

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 01 říj 2008, 20:02

Aladine, nemam kouzelnou lampu, kdy presne bude, ale stejne ten Pentax koupit jako prvni neni to prave. Nektere objektivy se Pentaxu povedly vic, nektere min.

Co mne zaujalo je kvalita prvnich fotek z Tamrona 70-200/2.8, ktere jsem nasel na http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=12844 . Pokud mohu porovnat s obdobnymi fotkami z Sigmy, tak mi pripada, ze Sigma je na dlouhem konci min ostra. Ostatne viz prispevek andy_d : "Cenovo bude o nieco drahsi ale podla testov by mal byt na dlhsom konci citelne ostrejsi."

Navic po dnesnim cenovem zemetreseni je aspon dle megafota Tamron levnejsi. Sice nema HSM, ale mam Tamrona 28-75/2.8 a nezda se mi, ze by v ostreni byl snek. :wink:

K rychlosti ostreni cituji z ofiko stranek Tamrona CZ:

"Nový SP AF70-200mm Di LD (IF) MACRO (Model A001) F/2.8 rychlý tele-zoom konstruovaný pro SLR zrcadlovky s velkým obrazovým snímačem. Zdědil koncepci produktu po vítězi ocenění, objektivu SP AF28-75mm F/2.8 XR Di (Model A09), standardním zoom objektivu, který je chválen za jeho kompaktnost a rychlost, dovolující fotografům pořízení nejvyšších fotografických kvalit."

K Sigme - u delek 2x-7x/2.8 prohrava v kvalite s Tamronem, tak se to aspon snazi zachranit novym sklem s HSM - 24-70mm F2.8 EX DG HSM http://www.dpreview.com/news/0809/08092 ... 0_lens.asp .
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 20:22

- to Cocik :o) - díky za "vyčerpávající" názor a vlastní zkušenost :D
- to all -Moc si vážím energie a času, který odpovědím věnujete! V tom je právě síla tohohle fóra a člověk vidí, že na to není úplně sám, i když finální rozhodnutí samo musí udělat za sebe, protože on to platí a nosí na zádech :lol:
Jak jsem už psal výš, "okolnosti" chtějí tomu, abych ještě s nákupem chvíli počkal, takže určitě budu moc rád za případné další zkušenosti a názory k těmto sklům. Díky všem co se podělí o svá těžce získaná moudra :D

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 01 říj 2008, 20:35

Je pravda, že výsledky toho Tamronu spolu s K100D Super jsou opravdu dobré. Nevím, jestli lepší než s mojí Sigmou, ale minimálně vyrovnané. Pro srovnání přidám fotku focenou na 200mm F4,5 ve fullsize, abyste si mohli trochu porovnat obě skla...
Cocik: děkuji :) :wink:
Obrázek

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 21:56

to Marek - ten opeřenec je pěkně vyvedenej :D Vypadá to opravdu na fajn sklíčko. Neměl bys tam nějakou za trochu horších světelných podmínek při 200mm a 2,8-4 cloně? Tyhle parametry jsem sledoval na "Flickr-u" hlavně a to i v porovnání s Canonem 70-200. Předem díky!!! :D

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 01 říj 2008, 22:44

aladin píše:to Marek - ten opeřenec je pěkně vyvedenej :D Vypadá to opravdu na fajn sklíčko. Neměl bys tam nějakou za trochu horších světelných podmínek při 200mm a 2,8-4 cloně? Tyhle parametry jsem sledoval na "Flickr-u" hlavně a to i v porovnání s Canonem 70-200. Předem díky!!! :D
Měl :) Vkládám fotku, která byla pořízena, když bylo zataženo. Údaje o fotce jsou v jejím popisu. Za ještě horších světelných podmínek zatím nic nemám, bohužel :(
Obrázek

aladin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od aladin » 01 říj 2008, 22:57

Tomu říkám fofr :D Je to opravdu moc prima a i za těch podmínek to vypadá dobře. Jak to máš s kompatibilitou s tělem a s ostřením? Myslím chyby, BF, FF , přepínání na MF atd. - prostě ten pocit uživatele.

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 01 říj 2008, 23:16

2 Marek25 dik za fotky, je co porovnavat :wink:

jeste k Sigme a zkusenostem:

pan Prosicky z naturephoto se k nevyjadruje uctive - "Proč ne Sigma 70-200mm f/2.8 APO EX HSM, protože je to Sigma, s problémy, které se opakují už řadu let. Při koupi objektivu je nutné vyzkoušet několik kusů objektivů a najít jeden, který si s vaším objektivem nejlépe sedne (což samozřejmě není vždy možné). Navíc u objektivů Sigma se vám může snadno stát, že po pár letech vám nebude na nově pořízeném těle Canon fungovat, pak je nutná návštěva servisu a tzv. přečipování. Co mě na objektivu zaujalo je poměrně příjemná povrchová úprava. Bohužel při častém používání se ten matný povrch velice snadno oloupe. Sympatická je cena (srovnatelná s Canon EF 70-200mm f/4.0), méně sympatická opět hmotnost a kombinace s telekonvertory."

jestli ma p. Prosicky pravdu, tak gratuluji Markovi25 k jeho objektivu, protoze mel stesti a jeho objektiv si s jeho fotakem pekne sedl. :D

v galerii dnes jsou nove fotky od Ravy z srazu veteranu a jsou focene K10D a Sigmou 70-200/2.8, taky jsou povedene :)
Sony A7R III

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 01 říj 2008, 23:18

aladin píše:Tomu říkám fofr :D Je to opravdu moc prima a i za těch podmínek to vypadá dobře. Jak to máš s kompatibilitou s tělem a s ostřením? Myslím chyby, BF, FF , přepínání na MF atd. - prostě ten pocit uživatele.
No už se chystám hají... :) Co se týče chyb FF/BF, zatím jsem na žádný nepřišel - respektive všechny fotky, co jsem s tímto sklem vyfotil, byly vždycky ostrý. Přepínání MF/AF na skle je prioritní, takže i když je na tělu AF a na sklu MF, jede MF - nevím, jestli to je u jiných značek jinak. Kompatibilita HSM je perfektní, na mé K100D Super funguje skvěle - ostření téměř neslyším, je poměrně svižný i na kontinuální ostření - zkoušel jsem na protijedoucím autě v cca 40 - 50km/h. Přední člen - střící - jde více ztuha nežli zoom, žádný prstenec nevykazuje sebemenší vůli. Někde jsem řetl, že některá skla mají vůli v bajonetu - nevím, jestli je tím myšleno, že se po nasazení jakoby malilinko otáčí, ale nic takového rozhodně tady není. No a závěr mám takový, že jsem moc spokojen, HSM je opravdu bezva věc - oproti setovýmu hroznej rozdíl :) Čekám, jak dopadne ten PX 60-250 F4, ale bohužel ta světelnost je na prd :( Pár slov na samý konec na dobrou noc: "Mohu vřele doporučit" :wink: Tím ale nechci říkat, že je lepší než Tamron, možná je tomu právě naopak :)

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“