70-200/2,8 Sigma nebo Tamron

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
SeaBear
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od SeaBear » 24 říj 2008, 19:24

Kajfik píše:No třeba clona 2,8:) A tech pet tisic za ktere je hezky stativ. Treba v zoo je co jemensi hloubka ostrosti dulezita... A portret jsem si taky zvyknl fotit na 2,8...
Přesně tak, proto si taky tu 60-250 nekoupím (Sigmu také ne), 17-135 mám pokryto, 200/2,8 přibude pevná a časem nahradím i toho Tamrona vhodnými pevnými sklami :wink:
Voigtländer Brilliant, Exa 0, Px MZ-6, Px K20D
Px 50-135/2.8 SDM, Tamron 17-50/2,8 Di II
Giottos Carbon, Lowepro Computrekker Plus AW

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 25 říj 2008, 14:41

Marek25 píše:No a teď mi povězte - vy, co nemáte Sigmu 70-200 - proč si tuto Sigmu + TK 1,4 kupovat, když se dostanete na nějakých 20kkč s ohniskem 280mm, přičemž PX 60-250 má jen o 30mm kratší konec a stojí "jen" o 5kkč víc a výsledek bude určitě lepší + odolný tělo? :wink: TK 2x má větší rozsah, ale ta kvalita už asi opravdu bude viditelně slabší :( Já jsem náročnej :)
...no mozno uz jenom kvuli tomu ze ten PX je DA :)...
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 26 říj 2008, 18:56

Marek25 píše:No a teď mi povězte - vy, co nemáte Sigmu 70-200 - proč si tuto Sigmu + TK 1,4 kupovat, když se dostanete na nějakých 20kkč s ohniskem 280mm, přičemž PX 60-250 má jen o 30mm kratší konec a stojí "jen" o 5kkč víc a výsledek bude určitě lepší + odolný tělo? :wink: TK 2x má větší rozsah, ale ta kvalita už asi opravdu bude viditelně slabší :( Já jsem náročnej :)
1. cena - rekl bych, ze TK 1,4 vhodny pro 70-200/2.8 uvadeli za 100usd-2000kc. +sigma70-200/2.8 za cca 15000kc. tj. 25000 a 17000 je trochu rozdil.

2. odolny telo - ne kazdy ho vyuzije. mne sahara nelaka.

3. tech f2.8 ale vyuziji. vcera a dnes jsem byl ve vychodnich cechach a par dravcu a srnek [ v prirode] bych mel nafocenych. v te mlze se f2.8 hodi

4. ty nej fotky [aspon dle mne] na pentax galerii z prirody byly focene FA300. ozelim ohniskovou vzdalenost nad cca 300 ve prospech kvality
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 26 říj 2008, 20:08

cocik píše:
1. cena - rekl bych, ze TK 1,4 vhodny pro 70-200/2.8 uvadeli za 100usd-2000kc. +sigma70-200/2.8 za cca 15000kc. tj. 25000 a 17000 je trochu rozdil.

2. odolny telo - ne kazdy ho vyuzije. mne sahara nelaka.

3. tech f2.8 ale vyuziji. vcera a dnes jsem byl ve vychodnich cechach a par dravcu a srnek [ v prirode] bych mel nafocenych. v te mlze se f2.8 hodi

4. ty nej fotky [aspon dle mne] na pentax galerii z prirody byly focene FA300. ozelim ohniskovou vzdalenost nad cca 300 ve prospech kvality
Když už porovnáváš cenu Sigmy za 15kkč, což je cena např. z Megafoto, hodilo by se také uvést, že v Megafotu stojí TK 1,4x cca 4,6kkč namísto uvedených 2kkč. 2,8 je moc fajn, avšak pokud bys chtěl fotit nad 200mm - tedy s TK -, tak máš s 2,8 smůlu. Odolný tělo při focení v dešti se myslím taky hodí :wink: Já jdu do TK Sigma 1,4, jen momentálně nikde není. Byl mi doporučen.

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 26 říj 2008, 20:21

Ještě mě teď napadlo, že za ty 2kkč jsi viděl pravděpodobně horší verzi, která není EX.

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 26 říj 2008, 20:30

je mi jasne ze s tk neni f2.8, ale do 200 ji muzu vyuzit. ceny jsem skutecne bral tam kde to bylo nejlevnejsi. navic u privatniho dovozu to muzou jeste celnici zdanit, ale zatim tyhle nizsi castky u mne pousteli. odolny telo v desti - zatim jsem nefotil. mozna budu, spis ne. na rozdil od pouste, ktera mne nelaka. foceni v desti - nekde u p. prosickeho webu jsem narazil na fotky, jak to resili. [ nekdo sliboval na tohle tema clanek] :wink: foceni v zime, to budu muset resit, to mne laka.

EDIT: je to tenhle - http://www.pentaxforums.com/userreviews ... 397&cat=90 Sigma 1.4x DG EX APO Teleconverter

"This adapter has shown to be very sharp coupled with the 70-200 f2.8, makes a great 300mm f4 for birds and sports."
Sony A7R III
Zeiss Batis T* 18 f/2.8, FA 31mm F1.8 AL Lim., FE 55 f/1.8 ZA Sonnar T*, Zeiss Batis T* 135 f/2.8, a řada další techniky

cocik
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od cocik » 27 říj 2008, 18:58

hledal jsem ho v prodejnach a chlapci lehce zdrazili :(

tady ho maj skladem - http://www.bhphotovideo.com/c/product/4 ... X_APO.html
Sony A7R III

Marek25
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Marek25 » 27 říj 2008, 23:20

cocik píše:hledal jsem ho v prodejnach a chlapci lehce zdrazili :(

tady ho maj skladem - http://www.bhphotovideo.com/c/product/4 ... X_APO.html
No vida :) V Česku jsem ho skladem nenašel pro jistotu vůbec. Jako by se pod ním slehla zem. Všude čekací doba 5 - 7 týdnů... :(

Petr Súkeník
Nový uživatel
Nový uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Petr Súkeník » 14 lis 2008, 16:29

Již delší dobu čtu vaše diskuze, které obsahují zajímavé informace. Rozhodl jsem se připojit. Pořídil jsem Sigmu 70-200/2,8 a třeba moje důvody pomohou někomu v rozhodování zda ano či ne. V podstatě pro Pentax připadá v úvahu právě Sigma nebo Tamron stejného rozsahu. Tamrona mám 17-50/2,8 a jsem spokojen. Sigmu zase 10-20 a to také není špatný objektiv. Prohlédl jsem mimo jiné recenze na dpreview. Tamron vychází v testech celkově opticky lépe. Jen na některých ohniscích a clonách má teoreticky trošku horší kresbu než Sigma. Pak jsem si prohlédl reálné fotky na konci (včetně Nikonu a Canonu). Dospěl jsem k názoru, že se žádným z těchto skel neudělám chybu. Záleží na kompozici, hloubce ostrosti, pohybovém rozmazání, přesnosti zaostření a pod. Upřímně, podle publikovaných snímků nevím, zda bych (pokud bych měl Canona nebo Nikona) vydával hříšné peníze za original objektivy. Publikované fotky mi zase o tolik lepší (nebo horší) pro jednotlivé značky nepřišly.
Pošilhával jsem po Tamronovi, po konstrukční stránce mě Sigma oslovila více. Solidní konstrukce. HSM (tiché a umožňuje předostření a doostření u AF). Nakonec rozhodla i dostupnost a cena (14600 i s poštovným mi přišlo rozumné).
První zkušenosti.
Nejde o žádnou recenzi. Jen jsem si s ním zatím trochu hrál. Takže první dojmy. Pěkně težký macek (to se dalo čekat) Nikde žádné vůle. Příjemná povrchová úprava. Přední krytka konečně podobně jako u Tamronu je řešena tak, že lze nasadit a sejnout i s nandanou sluneční clonou. Ta je vykrojena, takže lze s trochou snahy ostřit ručně i když je v přepravní poloze. Občas se to může hodit. Zoomovací kroužek jde trochu lehčeji než ostřící. Mám to jinak radši obráceně, ale zde to má svůj smysl. Vzhledem k možnosti doostření se zapnutým AF si nerozostříte scénu náhodným dotykem předního kroužku. Stativová objímka je v základním vybavení. Patice je docela nízká a při zomování na stativu je třeba otáčet kroužkem spíše seshora, aby jste si neskřípli palec. Pří práci z ruky je to ale zase docela dobré, protože si patici položíte na dlaň a zoomovací kroužkem lze pohodlně točit palcem. Značky pro seřízení objímky jsou zřetelné a pomáhají najít správnou plohu i při nasazování objektivu a tělo.
HSM ostření je tiché a zdá se že přesné. Extremně rychlé rozhodně není, ale je otázka, zda je to vlastnost skla, nebo odezva těla. Objektiv nemá omezovač vzdálenosti ostření, což by možná rychlosti pomohlo. Na druhou stranu tu není další čudlík u kterého musíte pamatovat zda ho máte správně přepnutý. Mezi tělem a zoomovacím kroužkem je přepínač manuálního ostření. Přepne do manuálu i když je na těle nastaven autofokus (po vybalení byl obj. zapnut na manual. Nevím je-li to vždy, takže je třeba zkontrolovat před prvním použitím.) Každopádně je třeba u K10D a u K100 nainstalovat firmware podporující HSM (u K10D verze 1.3). Nožnost doostřování v AF režimu se docela hodí zvláště v horších světelných podmínkách. Někdy AF při hledávání projíždí celý rozsah. Pokud se ručně předostří a jemné doostření se provede namáčknutím spouště je to podstatně rychlejší. Někdy je také problém u světelných clon se zaostřením při nízké hloubce ostrosti. Ne že by třeba nezaostřil přesně, ale může se nap.ř u portrétu chytit ne na oko, ale na obočí, obroučku brýlí apod. Pak je ruční doostření nutné. Přijde mi to šikovnější než u Tamronu, kde se musí kroužek odaretovávat posunem.
Objektiv je podobně jako jiné EX Sigma objektivy dodáván v látkovém pouzdře s výstuhou. Je pevné a hodí se i běžnému nošení.
Nakonec k tomu hlavnímu - kvalitě obrazu. Počasí zatím focení moc nepřálo, tak jsem venku moc fotit nestíhal. Udělal jsem pár srovnávacích obrázků. Ostrost se mi zdá dobrá. Po pravdě při zběžném pohledu nevidím velký rozdíl mezi manuální makro 90, který jsem dosud povařoval za svůj obj. s nejlepší kresbou. Dokonce na clonách 2,8 - 4 se mi Sigma zdá ostřejší. Ostrost je slušná i v rozích. Při zaclonění na 3,2 - 3,5 jsou snímky už určitě dobře použitelné. Chvilku jsem byl sice na rozpacích, protože poprvé jsem fotil při silně zataženém počasí z ruky a rohy docela ujížděly. Pak mi došlo, že při relativně dlouhém čase šlo spíše o pohybové rozumazání, kdy stabilizátor stihl jakž takž udržet střed a stranové pohyby, ale nedokázal kompenzovat pohyb okolo osy objektivu. Při focení za lepšího počasí nebo ze stativu či s pořádnou oporou bylo vše v pořádku a kresba je dobrá. Holt si člověk musí dát za takových podmínek pozor, aby si nespletl měkkou kresbu s mírnou pohybovou neostrostí. U portrétů a snímků zblízka kde se stejně počítá s hloubkou ostrosti se mi Sigma zdá kresbou perfektní. Ostrá kde má být a oblasti mimo hloubku ostrosti mají docela příjemnou kresbu.
Určitě nechci radit co koupit. Každý preferuje něco jiného. Myslím, že pokud nebudu běžně tisknout větší formáty než A3 (a to nebudu) všechny uvedené objektivy budou perfekt. Jde spíš o to jak komu „padnou“ do ruky a do oka. Nabízí se otázka co připravovaný Pentax 60 - 250/4. Opticky bude určitě minimálně srovnatelný. Dá se očekávat lepší odolnost na protisvětlo (u Sigmy jsem udělal jem první pokusy, ale vypadá to, že to nebude až tak hrozné), rozsah je větší, ale clona 2,8 bude chybět. Pak cena a na vyšších clonách není aní seťák 50-200 tak špatný.
Malá drobnost na konec. Bez nasazené sluneční clony lze u K10D v celém rozsahu použít interní blesk.
Tak jsem se docela rozepsal. Všem, kteří dočetli až sem děkuji.

Drahus
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drahus » 14 lis 2008, 18:11

...nesúhlasím!
My ďakujeme tebe :!:

Miro Gazdura
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Miro Gazdura » 14 lis 2008, 18:41

Peter - je to super recenzia - chýbajú mi k tomu len fotky. Aj tak vďaka - čítal som to jedným dychom ako nejaký bestseller.

Fly
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fly » 14 lis 2008, 19:20

JJ. SUPER moc děkuji za recenzi. Za chvíli mě čeká výběr delšího sklíčka a tohle by mi mohlo pomoct.

diky
Pentax K20D, DA 16-45,DA 50-200, blesk metz 58 AF-1 digital
M42: PENTOR 135/2,8, Pentax-m 50/1.7, mezikroužky
Stativ Benro A-298 n6 a hlava KS-1
Lowepro PRIMUS, Lowepro Toploader 75 AW, Crumpler Jimmy 400

chalejkum
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od chalejkum » 14 lis 2008, 19:53

...taky se pridavam :)...urcite jsi hodne nerozhodnym pomohl :)...

hezky vecer
fotim tudiz jsem...a fotim pro radost :) ted te radosti moc nemam :/
PX K-3, PX 100 FA MC, Sigma 70-200 II
Fuji X-M1, XF 35 f1,4...

cikorsky
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od cikorsky » 14 lis 2008, 19:54

pekne sepsane, díky, taky bych se priklonil za nejaké fotečky...
K10D a K70D, Pentax 12-24/4, Pentax 50-135/2,8, Sigma 17-70, Sigma 105/2,8, Pentax 50/1,4

https://www.webovica.sk

ammiga
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ammiga » 14 lis 2008, 20:21

Nezbývá než poděkovat stejně jako ostatní - perfektní práce a díky !

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“