Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Moderátor: Moderátoři
Re: Mám nový objektiv a chci se pochlubit...
Stal jsem se hrdým majitelem Ricohu GR Není to sice objektiv na chlubení, ale součástí malé krabičky je jeden objektiv s velmi dobrými parametry, jak papírově, tak podle několika zkušebních výcvaků.
Využil jsem Pentax akci ve Fotoškoda a min. víkend (s původním plánem, pouze okouknout současnou nabídku Pentax/Ricohu) jsem se vydal ke Škodovi. Okoukl jsem vystavenou K3 a nové Limited skla, a když jsem se dostal k Ricohu GR, nějak jsem ho nedokázal vrátit
K tomu že jsem si přístroj odnesl mě nahlodal seznam bonusů: sleva 600Kč, dálková spoušť, 500Kč poukaz na služby ve Fotoškoda a 8GB karta. Musím také zmnít vstřícnost, ze strany pánů z PenTecu, v rozhovoru jsem zmínil, že mi vadí absence externí nabíječky a tak mi slíbili, že v případě koupě fotoaparátu mi ji pošlou dodatečně, jako další bonus. Což se také skutečně stalo.
Tak snad se už brzy podaří nějaké fotky, které by byly publikovatelné v galerii
Využil jsem Pentax akci ve Fotoškoda a min. víkend (s původním plánem, pouze okouknout současnou nabídku Pentax/Ricohu) jsem se vydal ke Škodovi. Okoukl jsem vystavenou K3 a nové Limited skla, a když jsem se dostal k Ricohu GR, nějak jsem ho nedokázal vrátit
K tomu že jsem si přístroj odnesl mě nahlodal seznam bonusů: sleva 600Kč, dálková spoušť, 500Kč poukaz na služby ve Fotoškoda a 8GB karta. Musím také zmnít vstřícnost, ze strany pánů z PenTecu, v rozhovoru jsem zmínil, že mi vadí absence externí nabíječky a tak mi slíbili, že v případě koupě fotoaparátu mi ji pošlou dodatečně, jako další bonus. Což se také skutečně stalo.
Tak snad se už brzy podaří nějaké fotky, které by byly publikovatelné v galerii
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Na sraz bych ho vzal, ale problém je, kdy se na nějaký sraz dostanu, přes týden bývám v Praze. Do Ovy jezdím vesměs jen na víkendy.
Pentax - nějaká krabička, která chytá světlo, moc tomu nerozumím....
Tak jsem si dneska přivezl 12-24/4, který tak doplní 10-20 a 10-17. A jeden půjde z brašny ven, to jsem zvědav, který to bude...
..nejhezčí pohled na svět je z komína!
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak dnes konecne pristala doma HD 40mm silver. Juchuuu
Gratulace... není to náhodou ten z fotoškoda? Bylo by zajímavé vzájemné porovnání těchhle skel na stejné scéně, předpokládám, že by ti to pomohlo v rozhodování a mohl by jsi se pak podělit o fotky/ zkušenostik.e.n píše:Tak jsem si dneska přivezl 12-24/4, který tak doplní 10-20 a 10-17. A jeden půjde z brašny ven, to jsem zvědav, který to bude...
Uray: nené, z Fotoškody není. Já sehnal samsunží klon (který se mi ostatně vizuálně líbil i více) jenž je identický s Px, až na desén gumy a modrý proužek místo zeleného, ale zese byl za lepší cenu. Porovnání (si) udělám a už teď vidím, že to bude těžké rozhodování. Ona ta Sigma, co jsem koupil asi před dvěma měsíci taky není v některých ohledech tak špatná, a ty dva mm je docela rozdíl...
Tak jsem si udělal takový přehled pokrytí hovnisek, no je to prča:
Větší verze zde. 10mm sigma a 10mm pentax zarovnány dle středových os
10-17 základ
10-20 žlutá
12-24 bílá
17-70 fialová
55-300 červená
40 tyrkys
100 zelená
Větší verze zde. 10mm sigma a 10mm pentax zarovnány dle středových os
10-17 základ
10-20 žlutá
12-24 bílá
17-70 fialová
55-300 červená
40 tyrkys
100 zelená
A to jsem si myslel, že "17" je široké. Ale nějak nechápu rozdíly v těch desítkách. Ve škole nás učili, že deset je deset. Jak se zdá, Sigmáci a Pentaxáci chodili do různých škol.
Ono to ohnisko je kolikrát zaokrouhlené, s tím že je to měřené při zaostření na nekonečno a při zaostření do konečné vzdálenosti ta ohnisková vzdálenost může trošku lítat, takový rozdíl bych ale teda taky nečekal, je to určitě správně?
EDIT: Došlo mi, že ta 10-17 je fisheye...
EDIT: Došlo mi, že ta 10-17 je fisheye...
Tady je vidět, jak obrovský rozdíl je mezi „normálním“ rybím okem a širokáčem, který musí obraz zdeformovat tak, aby přímky byly přímky. To znamená, že vytahuje obraz k rohům snímku. Z toho důvodu je klasický širokáč vhodný na architekturu, interiéry a podobné krychloidní věci, ale na lidi je mimo střed snímku nevhodný (to jsou pak ty nevěstiny střevíčky č. 58 a účes jako Marge). Na druhou stranu s rybím okem můžeš strčit foťák do hloučku dětí a v podstatě ani ty na kraji nebudou mít šišaté hlavy. Jenže na baráky je to nepoužitelný. Zajímalo by mne, jak s tímhle bude pracovat ten zakulacený čip...
Takže tak je to. Člověk se pořád učí. Dík
Tak dnes prisla, previazana skatulka. A v nej bola sigma 10-20 ...kamos opisal poskriabanie predneho clena ale zistil som ze prehanal. Jemne trosku osuchnuta vrstva asi na 1mm cize ani sklo netreba menit. Ani to nieje poriadne vidno. Takze spokojnost a myslim ze dolna hranica s 15kou skvelo pokryta.
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
marmot: gratulujem
moj kus 10-20 je najostrejsi do rohov na clone f11 az f13 (neviem sa rozhodnut). a davaj si pozor na ohnisku 10mm na pouzivanie polarizacneho filtru, na tom ohnisku vie urobit nepekny tmavy modry flak na oblohe.
moj kus 10-20 je najostrejsi do rohov na clone f11 az f13 (neviem sa rozhodnut). a davaj si pozor na ohnisku 10mm na pouzivanie polarizacneho filtru, na tom ohnisku vie urobit nepekny tmavy modry flak na oblohe.
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
JJ. uz som to zistil pri 15 ke ...mam dodaný aj kenko plc ale asi budem na ochranu riesit UV a tak ci tak vacsinou uz pouzivam len prechodak. Dnes som ho chcel ist odskusat ale neskoro som domov dosiel takze az zajtra.
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
Tak konečne mi dorazil stratený objektív Pentax A 28mm / 2,8 a som milo prekvapený. Stavom aj podaním. Najlepšie výsledky dáva na clonách 8-11. Do clony 8 ostrosť klesá zo stredu k rohom.
Predávajúci sa zachoval korektne a vrátil aj poštovné, ktoré som platil za vrátenie tovaru, ktorý som nekúpil.
V piatok mi kurier doniesol aj Pentax LX. Je ešte krajší ako na obrázkoch. Všetko funguje ako má a hlavne zrkadlo nelepí.
Predávajúci sa zachoval korektne a vrátil aj poštovné, ktoré som platil za vrátenie tovaru, ktorý som nekúpil.
V piatok mi kurier doniesol aj Pentax LX. Je ešte krajší ako na obrázkoch. Všetko funguje ako má a hlavne zrkadlo nelepí.