Pozor na kombináciu starý svetelný objektív 70-200 / K5 II

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
ESB
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Pozor na kombináciu starý svetelný objektív 70-200 / K5 II

Příspěvek od ESB » 06 říj 2014, 15:21

Začnem pár vetami, ktoré by skôr patrili na koniec toho môjho príbehu. No možno nie každého bude zaujímať, takže pre tých sem predsúvam sumár mojich skúseností:
- súčasná séria Tamronov 70-200/2,8 je veľmi šlendriánsky poskladaná. Pred kúpou rozhodne preveriť! Trpia krížovým FF/BF.
- telá K5 IIs ( a zdá sa, že i K5 II, ale tieto menej) problematicky ostria so starými telami – minimálne s konkrétnym –Sigma 70-200/2,8 APO EX. Ostriaci systém so svojimi menšími os.bodmi si s ňou akosi nerozumie. Je zrejme náročnejší na presnosť optiky. K5 problém nemá. Vysvetliť si to neviem, ale empiricky to bolo potvrdené.

No a teraz môj dlhý, takmer dvojročný príbeh.

Prvý krát som sa stretol so svetelným objektívom na našom prvom Px zraze. Má ho alVlado, predviedol mi ho, vyskúšal som sám a keďže som toto ohnisko chcel a boli aj nejaké voľné bubáky, objednal som. Vladov Tamron 70-200 dával super farby, takmer neaberoval, presne ostril, nebola pochybnosť o tom, že chcem práve toto.
Po nejakom mesiaci ( na Pentaxy nedržali skladom) došiel, netrpezlivom som ho nasadil na telo a ... veľké sklamanie mnou zalomcovalo. Vladov objektív to nebol ani náhodou. Nepoužiteľné AF pri otvorenej clone ani na jednom, ani na druhom konci. Chytal sa kdesi okolo f100. Šup s ním teda hneď do servisu. Ten však na SK ani v CZ pre Pentaxy nie je, musel teda do Nemecka. Po dvoch mesiacoch sa vrátil aj s príslušnými formulármi o servisnom zásahu. Ten sa však určite nekonal, pretože žiadne zlepšenie nebolo poznať. Naštvatý som objektív vrátil a tento istý príbeh zažil s patričnou časovou náročnosťou ešte raz. Druhý Tamron vykazoval tú istú chybu krížového FF/BF. Po servise v Nemecku – okrem toho, ža sa mi tentokrát vrátil i ucápaný na optike – som nezaznamenal zase žiadne zlepšenie. Celú procedúru mi predajcom bolo odporučené zopakovať aj s telom, čo som však vzhľadom na spochybniteľný ( či skôr nespochybniteľne mizerný) doterajší prístup Nemcov odmietol. Dohodol som sa s ochotným Exaprom, že to skúsim naladiť u nich avšak skonštatovali príliš veľkú vadu optiky a navyše ich zariadenie objektív neidentifikovalo ( údajne niektoré Tamrony načíta, iné nie. Nik nevie, podľa akého zaklínadla to tak je). To už moja trpezlivosť s Tamronmi dosiahla okraj a i s papiermi z Exapra som požiadal po vrátení objektívu o vrátenie peňazí. Tu musím spomenúť naozaj veľkú ústretovoť reklamného a obchodného oddelenia spoločnosti Penta sk a cz. Celú túto anabázu prežívali vo veľkej empatii so mnou.
Rozhodol som sa napokon pre čosi osvedčené, staršie. Mne nejaké pleťové vady objektívov neprekážajú, tak som nejaký čas pobehoval po inzerátoch a našiel hľadané. Sigma 70-200/2,8 APO EX. Starček s veľmi dobrými referenciami. Majiteľ mi najskôr zaslal z neho fotky, následne som potvrdil záujem a už aj bola Sigma na mojom tele. Po prvých testovacích snímkach som neveriacky čumel na monitor. Všetko mimo. Neostré. Predchádzajúci majiteľ tiež nechápal. Na jeho staršej K5 išiel objektív fajn. Skúsil som teda zohnať nejakého kápäťkára a skutočne. Na starej K5 Sigma pracovala dobre. Presne ostrila od clony 2,8. Nemienil som to vzdať, tak som v Ružomberku dohodol servis a vycestoval tam. Bolo to však zbytočné. Starý objektív ich zariadenie nerozpoznalo. Vraj kôli starej elektronike Sigmy. Inými slovami, obchodno-servisná politika je v duchu pravidiel „čo je staré, patrí do koša“. Opäť som teda skúsil ústretové Exapro, ktoré mi však nevedelo pomôcť, pretože síce ich zariadenie objektív načítalo, ale ako starý Pentax. Tým pádom sa so Sigmou nedalo nič robiť, akurát skonštatovať tiež mierne krížovú chybu. Ešte nakoniec doplním, že obidvakrát, čo bolo telo K5IIs v servise v Exapre, bolo skontrolované a potvrdené, že je ok.
Medzičasom sme si s pôvodným majiteľom (o všetkom dianí som ho informoval) telefonicky vybudovali dôveru a priam až priateľský vzťah a on sa k celej veci postavil veľmi férovo, za čo mu takto ešte raz ďakujem. Objektív vzal naspäť. Je to chlapík od nás z fóra. Remind.
Toť vsjo.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Adrian
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Pozor na kombináciu starý svetelný objektív 70-200 / K

Příspěvek od Adrian » 09 říj 2014, 14:31

zda sa, ze mam podobny problem. kupil som starsiu sigmu 70-200 f2.8 apo ex a vyzera to tak, ze na sirsom ohnisku ma silny backfocus (musim korigovat az na +10) a na vzdialenejsom mierny frontfocus (korekcia na -3). moc som sa nerozculoval nad tym, reku mi to v servise presne nastavia. ani vo sne by ma nebolo napadlo, ze so starsim objektivom to nedokazu. no a co teraz?
kontaktoval som ruzomberok, mne povedali, ze kym to nedaju na pc, nevie nic povedat. skusit servis v cechach, kde maju mozno ine zariadenie? alebo nemecko?
asi nam nezostava nic ine, len pockat na fotak s kontrastnym ostrenim (verim, ze o par rokov to bude standard aj pre zrkadlovky). potom to bude bezpredmetne.
Fuji X-T3, X-T1 - Fuji 23/1.4, Fuji 27/2.8, Fuji 90/2, Fuji 10-24/4, Fuji 18-55/2.8-4
2x Fringer, Canon 50/1.8 STM, Canon 200/2.8 USM, Canon 55-250
Fuji X70

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“