Bajonet Ricoh na Pentax?

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
sklon3
Uživatel
Uživatel

Bajonet Ricoh na Pentax?

Příspěvek od sklon3 » 28 čer 2013, 13:35

Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jak to je s objektivy od Ricohu, zda mají stejný bajonet...?
Myslel bych že jo, jen je tam snad nějaký jejich čip, který lze odstranit, ale nejsem si jistej..Díky za postřehy

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

uray
V.I.P člen
V.I.P člen

Re: Bajonet Ricoh na Pentax?

Příspěvek od uray » 28 čer 2013, 13:53

Pokud vím, tak Ricoh má bajonet Pentax K. Používal jsem Ricoh 50mm 1,8 (nebo 1,7 už nevím) s bajonetem pentax K
Je to ironie osudu, že v dobách SLR nejen Ricoh používal pentaxí bajonet K (KR) a teď vlastní samotný Pentax... :lol:

atiratha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Bajonet Ricoh na Pentax?

Příspěvek od atiratha » 28 čer 2013, 14:42

Pouze doplním informace od kolegy. Některé objektivy od Ricohu (zejména řada P) a nejen od něj (často značené PK/R) mají jeden elektrický kontakt navíc, který umožňoval programový režim na tělech Ricohu. Smůla však je, že přesně na místo tohoto kontaktu dal Pentax později šroub pohonu autofocusu. To může v některých případech způsobit, že objektiv nelze nasadit nebo ještě hůř - sundat.

Obrázek

S tímto kontaktem jsem se osobně setkal u celkem třech zařízení:
1) objektiv Sears 135/2.8 Macro
2) Elicar V-HQ 90/2.5
3) Panagor Macro converter 2x

V žádném z těchto případů nebyl problém odšroubovat bajonet a kontakt prostě vyjmout (většinou je ve formě kuličky nebo tyčinky) jen je potřeba dát si pozor, aby se ostatní kontakty nevysypaly. Po vyjmutí kontaktu se objektivy chovají jako normální PK/A objektivy.
K-5, pár moderních objektivů a sklárna starších

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“