Ktory ako zakladak
Moderátor: Moderátoři
Re: Ktory ako zakladak
Přesně tak, ono bohatě stačí, když jsou na dětském dnu hasiči a děti mohou dětskou stříkačkou shazovat láhve (nebo něco jiného). Už se mi stalo, že se po splnění úkolu zaměřil náš prcek na mě - samozřejmě že jí při tom "pomohla" maminka 

Pentax K-5 + 18-135; druhé tělo: Nikon D7000 + 18-105. Neptejte se, co je lepší, všechno má svoje mouchy 

Ked sme uz pri tej vode. Ked uz fotak je tesny pri dazdi sa nevyhnete kvapkam vody na skle. Problem ich je potom este na mieste trebars v dazdi odstranit. Handricky co mam nepiju dobre vodu ale su na vraj na sklo a cistiacim perom to asi nema zmysel. Ako sa tych kvapiek co najefektivnejsie zbavite?
Nikdy nieje tak zle, aby nemohlo byť horšie
Mě se na čištění 18-55 WR osvědčil levný hama balonek (čím větší, tím lepší) a kapky odfouknu na stranu - a pak mám takový speciální sešité udělátko - hadřík z jedné strany savý materiál (bavlna) a z druhé strany mikrovlákno,ale ne žádné tesco za 30kč 
Většinou stačí 2-3x odfouknout a přejet mikrovláknem (druhou stranu - savou část používám na tělo).

Většinou stačí 2-3x odfouknout a přejet mikrovláknem (druhou stranu - savou část používám na tělo).
Tak to by zaujímalo aj mňa. Teraz ma napadlo jemne priložiť papierovú vreckovku nech to do seba vsaje. Ale či by tam ešte niečo neostalo neviem. Chcelo by to vyskúšať v praxi. Najhoršie je keď si človek tú kvapku neuvedomí a veselo fotí ďalej. To sa potom pekne nahovno retušuje ak sa to vôbec dá.marmot píše:Ked sme uz pri tej vode. Ked uz fotak je tesny pri dazdi sa nevyhnete kvapkam vody na skle. Problem ich je potom este na mieste trebars v dazdi odstranit. Handricky co mam nepiju dobre vodu ale su na vraj na sklo a cistiacim perom to asi nema zmysel. Ako sa tych kvapiek co najefektivnejsie zbavite?
Ved to
. ale myslim ze pri tej vreckovke by tam urcite nieco ostalo 

Já mám neustále nasazený UV filtr Hoya HD a otírám jen jeho (možná ten filtr degraduje kvalitu fotek, ale pro mé použití mi to bohatě stačí). Když fotím v bazénu (dešti + se sluneční clonou proti vodě) apod., tak se mi vždy zatím orosil/zmokl jen ten filtr, pod něj se mi na objektiv nic nedostalo. Otírám to hadříkem v mikrovlánka - ten je savý a dost měkký - ani nevím, kdy a kde jsem k němu přišel.
Jednou jsem zkoušel fotit v bazénu bez flitru a s filrem a zjistil jsem, že bez filtru se mi čočka rosila cca 2x častěji než filtr. Tj. filtr jsem otíral jen z počátku max. 2-3., bez něj jsem se dostal na asi na 5-6 utření (podmínky a místo byly shodné, jen rozdíl v čase byl jeden den).
Nepoužívám žádné spreje proti orosení/vodě, s jejich použítím mám zkušenosti pouze na plexi u hokeje, na objektiv jsem je zatím nepoužil.
Používání a čištění filtru asi není "správné řešení profi fotografa", ale mě vyhovuje a připadá mi to o dost rychlejší (možná je to silně subjektivní pocit), než čistit přímo čočku...
Jednou jsem zkoušel fotit v bazénu bez flitru a s filrem a zjistil jsem, že bez filtru se mi čočka rosila cca 2x častěji než filtr. Tj. filtr jsem otíral jen z počátku max. 2-3., bez něj jsem se dostal na asi na 5-6 utření (podmínky a místo byly shodné, jen rozdíl v čase byl jeden den).
Nepoužívám žádné spreje proti orosení/vodě, s jejich použítím mám zkušenosti pouze na plexi u hokeje, na objektiv jsem je zatím nepoužil.
Používání a čištění filtru asi není "správné řešení profi fotografa", ale mě vyhovuje a připadá mi to o dost rychlejší (možná je to silně subjektivní pocit), než čistit přímo čočku...

Pentax K-5 + 18-135; druhé tělo: Nikon D7000 + 18-105. Neptejte se, co je lepší, všechno má svoje mouchy 

ano, savý papír (kapesníček) nebo čistá bavlna (kapesníček) ... v dešti mám nasazenou sluneční clonu, neobracím foťák směrem nahoru a jestli jsem měl vodu na čočce jednou? Hlavně při tom čištění koukat na čočku zespodu 

Pentax K-30 a Pentax K10D + Sigma 10-20/4-5,6 + Pentax DA 18-55/3,5-5,6 + Pentax DA 18-135/3,5-5,6, Pentax FA 50/1,4 + Sigma 105/2,8 macro + Pentax DA* 60-250/4 + Pentax FGZ 540
Ja nevravim ze fotim nebo
ale ked som na kopci tak sem tam mi tam tych par kvapiek nafuka. Dnes odskusam teda saciu silu vreckoviek