Pentax DA*16-50/2,8 NA SCÉNĚ..!!!!!!
Moderátor: Moderátoři
Jsem čerstvým majitelem tohoto objektivu DA* 16-50/2,8. Mám k němu ochranný UV filtr a chci koupit ještě polarizační filtr. Mám ale obavu abych nekoupil drahý polarizák a zjistil, že při nasazených obou filtrch bude velká vinětace a omezení širokého ohniska. Pokud by byla, koupil bych levnější polarizák.
Vyzkoušel jste někdo nasadit na tento objektiv dva filtry?
Vyzkoušel jste někdo nasadit na tento objektiv dva filtry?
Pentax K-70, DA 18-135 WR, DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8, Tamron SP AF 90/2.8, DA 18-250
-
- Pokročilý uživatel
No ze stéjného důvodu jako píše Zet. Nechci měnit filtry při každé příležitosti a vystavovat přední čočku možnému zaprášení. Ale pokud by vinětace byla velká, tak mi samozřejmě nezbude nic jiného než filtry zaměňovat nikoli nasazovat polarizák na UV filtr.
Pentax K-70, DA 18-135 WR, DA* 16-50/2.8, DA* 50-135/2.8, Tamron SP AF 90/2.8, DA 18-250
Kde na to berete?
Vy jste opravdu všichni schopni a ochotni dát za sklo tolik peněz?
To jste takoví profíci?
To jste takoví profíci?
-
- Pokročilý uživatel
Re: Kde na to berete?
Mám domluvenej dovoz tohoto skla + blesk Pentax AF-540 FGZ z USA, což dohromady vyjde na necelých 18000,-Kč. To se mi zdá přijatelné. Ovšem je pravda, že "EU" cenu za tyto bych asi nedal.chalupář píše:Vy jste opravdu všichni schopni a ochotni dát za sklo tolik peněz?
To jste takoví profíci?
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
No nevím, ja na 50 tce UVcko nemám a teď prošla na horách peklem v podobě deště a větru, kryl jsem rukou, pár kapek ale vždy ulpělo, takdraxxter píše:No ze stéjného důvodu jako píše Zet. Nechci měnit filtry při každé příležitosti a vystavovat přední čočku možnému zaprášení. Ale pokud by vinětace byla velká, tak mi samozřejmě nezbude nic jiného než filtry zaměňovat nikoli nasazovat polarizák na UV filtr.
jsem čistil ubrousky Green Clean a super, ihned jako nový, tže bych to
na běžný používání krom extrémních situací neviděl tak akčně s UVčkem,
k ochraně stačí sluneční clona.
UV si budu kupovat na léto až pojedu do Egypta, tam je i vyšší prašnost
a třeba na pláži drobnej písek ve vzduchu, tam to jako ochrana přední
čočky je opodstatněný.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
Koupil jsem si výhodně CPL Hoya Pro1 HMC LPF (u Fotoškoda jej mají 5330,-) a zkoušel jsem ho nasadit na DA *16-50 na UV filtr a i na nejširším ohnisku téměř žádná vinětace nepřibyla. Jen maličko v té oblasti, která není v hledáčku vidět. Takže jsem s výsledkem spokojen.
Nasel jsem test tohohle objektivu. Zadne kecy, jen exaktne namerene udaje. Srovnal jsem ty udaje s podobnymi objektivy merenymi stejnou metodikou a treba takovy Nikkor 17-55/2,8 tak dobry jako 16-50 neni.
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_resu ... lid=217755
http://www.diwa-labs.com/wip4/test_resu ... lid=217755
-
- V.I.P člen
Nazdar všem. :)Tak nejen tady ,ale pořád dokola čtu,že se používají UV filtry jako ochrana skla.Nemůžu s tím souhlasit,protože si myslím,že v naprosté většině kromě pláží,pouští a vysokých nadmořských výšek /u nás neexistující/ nutný- zvláště na našich objektivech-není.Proti mech.poškození poslouží clona.Jako naprosto nevhodné vidím používání bazarových nebo laciných filtrů.Na drahé sklo dávat laciný filtr? Ztráta kvality obrazu je patrná snad i na displeji...A kvalitní B+W nebo Hoya jako ochranu? 8O
Když už, tak dostupnou kvalitu a to by měl splňovat Hoya Pro 1 D Protector.
Nijak neovlivňuje barevné vyvážení nebo výkon objektivu,je to kvalitní sklo a navíc má na výšku pouhé 3mm!!! Takže můžete s ním štosovat další filtry Je vymyšlen hlavně jako ochrana drahých skel takže,kdo se bojí ať zainvestuje do takového kousku!
Když už, tak dostupnou kvalitu a to by měl splňovat Hoya Pro 1 D Protector.
Nijak neovlivňuje barevné vyvážení nebo výkon objektivu,je to kvalitní sklo a navíc má na výšku pouhé 3mm!!! Takže můžete s ním štosovat další filtry Je vymyšlen hlavně jako ochrana drahých skel takže,kdo se bojí ať zainvestuje do takového kousku!
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
-
- V.I.P člen
Marně tento objektiv (16-50) sháním na všemožných šopech.
Někde ho neviděli od listopadu, jinde slibují dostupnost za 14 -21 dní a radí zařadit se do fronty...
Přišla mi i zpráva, že výrobce musel vrátit celou vadnou sérii.
Chtěl jsem si ho pořídit v setu i s K20tkou a už se mi nechce čekat.
Takže asi objednám foťák se setovým objektivem a později vyměním...
Někde ho neviděli od listopadu, jinde slibují dostupnost za 14 -21 dní a radí zařadit se do fronty...
Přišla mi i zpráva, že výrobce musel vrátit celou vadnou sérii.
Chtěl jsem si ho pořídit v setu i s K20tkou a už se mi nechce čekat.
Takže asi objednám foťák se setovým objektivem a později vyměním...
-
- V.I.P člen
Po registraci na Pentecu jsem si jej za měsíc odnášel.Kup tělo a stoupni si do fronty,jestli nechceš čekat. Může to být i dřív než za měsíc.Mě říkali za nejméně 3 měsíce,ale šel jsem do toho.
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.
Tak K20tka už je doma se starším typem seťáku...
Nákup objektivu(ů) asi vyřeším dovozem z USA
http://www.amazon.com/Pentax-16-50mm-An ... B000NO5QV6
vypadá to, že bych mohl ušetřit nejmíň 5tisíc.
Nákup objektivu(ů) asi vyřeším dovozem z USA
http://www.amazon.com/Pentax-16-50mm-An ... B000NO5QV6
vypadá to, že bych mohl ušetřit nejmíň 5tisíc.
K20D, MZ-M, LX