Hnusný modrý flare na DA 15 Limited

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Hnusný modrý flare na DA 15 Limited

Příspěvek od JP3112 » 13 říj 2012, 20:53

Tak já nevím, monofokál za 17K by měl být dost slušný... Netvrdím že je to strašné, ale celkem jsem se nechal zblbnout skrz lidi z pentaxforums... Asi to všechno zahodím a začnu si malovat = stop flare :lol:
Ohledně té práce v pc: Nerad retušuji. Jde to asi dost poznat, ale nemám to prostě v lásce. Přijal jsem že u digitálu se musí hrabat do kontrastu a ostrosti, i selektivně upravovat expozici... Snad mě někdo chápe. Jasně, flare bych měl i na filmu a tam bych s ním nic neudělal.
Ukecali jste mě :wink:

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 14 říj 2012, 09:36

Ak hovoríš že sa ti nepáči flare aké urobil px za 17K tak neviem,akoby si sa tváril u takého canonu L za 50K.Už je to dlhšie,čo som pozeral nejaké testy a poviem ti,od c by som pevný objektív nechcel ani zadarmo.Až potom oceníš pentaxie smc vrstvy.Ešte aj ruský zenitar sa chová v protisvetle lepšie ako L-kové rybooko od c.A cena bola ,vtedy ako novinka cez 50K,teraz som počul že klesla na nejakých 30K. No a test pevných 50-tok dopadol priam žalostne.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 14 říj 2012, 09:51

Však o Canonu nikdo nemluvil. Jen říkám že po přečtení pár názorů na to sklo na pentaxforums jsem měl pocit že na mě vyskočí z krabičky a bude dělat super fotky samo :lol: Neříkám že je špatný, ale tyhle konkrétní modré flary jsou dost podstatné. Kdyby aspoň byly zelené a světlejší, to bych zkousnul... Nechám si ho stejně, ale příště budu hodně googlit objektivnější recenze...

zirecek
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od zirecek » 14 říj 2012, 10:04

Doporučuji si koupit třeba nějakou knížku o focení z antikvariátu. Investice do 100,- Kč, přínos značný, časová náročnost výrazně menší než drobnohledové sledování recenzí s následným "zklamáním" v realitě...

miky_lbc
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od miky_lbc » 14 říj 2012, 10:10

Tohle je jedna z velmi vzácných situací, kdy musim alespoň částečně souhlasit s Klingem.

Ono Ti přijde, že je těch 17tis střeba hodně... ale sesumarizuj si všechny +-15mm možnosti s AF, které existují a jejich ceny. Pak se mrkni na jejich optické výsledky.

Když by člověk připustil, že žije v omezeném APS-C vesmíru, kde FF neexistuje (ty ostatní skla jsou totiž na FF, proto jsou tak drahá... u tohodle typu skla je to konstrukčně fakt velký rozdíl FF vs APS-C), tak je při ceně 17tis ta DA15 fakt naprosto ultimativní. I co se týká odrazů ;-).

Takže jinejma slovama... možná není nic moc, ale nic lepšího taky neni. Jediná cesta, jak z toho ven, je snížit své nároky :-).

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 14 říj 2012, 11:21

V knížce z antikvariátu se sice moc nedočtu o vlastnostech DA 15 ale zasmáli jsme se, haha, děkuju... V podstatě co jsem chtěl potvrdit (že je tam flare) mi bylo potvrzeno, není co dál řešit. Tím neříkám že je to kus šmejdu vhodnej akorát do koše, to ani v nejmenším, ale trošku mě štve že pokud to má na sobě nápis Pentax tak "to přece musí být dokonalé." Nevím, nedokážu to napsat asi nestranně, tohle mi vadí. Žádnou další "vadu" jsem na objektivu nenašel a doporučil bych ho s klidným svědomím všem, kterým tohle ohnisko vyhovuje. Ostrost v rozích není po zaclonění problém (čehož jsem se obával).
Howgh

ggrand
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od ggrand » 15 říj 2012, 08:57

Tady se ukazuje zajímavá vlastnost mnoha pentaxáků. Naprostá nesoudnost a přehnané nadšení. Díky tomu po netu píše hromada lidí, jak je jejich vybavení bezchybné. Pak si člověk naladěn jejich řečima koupí ono vybavení a s hrůzou zjistí, že je to pořád jen objektiv s optickýma vadama a ne dokonalost sama, jak mu bylo prezentováno.
Nevyhne se to žádné značce, ale je pravdou, že v takovém množství jsem se s tím setkal jen od Pfans. Ale taky jsem u N naletěl na prý výborný N85/1,8AFD.
Můj pohled na daný problém : je to super výsledek. Stačí myslet hlavou, ještě jsem neviděl objektiv, který by na takto vysoké clon. čísla dělal menší reflexy než třeba na f/4. Takže ho zkoušíš v nejslabším místě a musím uznat, že z toho vychází výborně.

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 15 říj 2012, 10:07

Ozaj zvlastne flary, pri foteni do slnka sa nieco taketo nestava.

Fakt je ze ja s tymto objektivom moc nocne foto nefotim.

Skusal si aj menit clonu, aky to ma vplyv?
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Mara42 » 15 říj 2012, 11:10

Nejdřív sem si toho nevšiml (ono to při normálním prohlížení - ne 1:1) prostě do očí neudeří.
Ono ty zdroje světla jsou vůči scéně dost extrémní.

Jinak zajímavá fotka, líbí :)

Otázka k tématu: flaruje vám takhle Pentax 16-45 http://marekmusilfoto.cz/files/flare.jpg

JP3112
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od JP3112 » 15 říj 2012, 18:46

Když se tu objevilo pár rozumných příspěvků, poruším tedy to svoje "howgh" :lol:

Ggrand: No jo, ale na noční fotky bych chtěl velkou ho, minimálně tedy ostrost od rohu do rohu, a to pod f8 jít nemůžu.

Kordoz: Clonu jsem měnit nezkoušel, je to foceno na f11, všiml jsem si toho až později při prohlížení fotek, hned při kontrole ve foťáku ne. Myslíš že při jiné cloně by byl lepší výsledek? Určitě taky záleží přesně na úhlu zdroje světla, ale zajímá mě vliv clony na flare.

Mara42: Pravda, ty zdroje světla jsou hodně silný, mohlo to na to mít vliv. A dík :)

Abych ten objektiv jen nehaněl, cvak do poledního slunce (sice po pořádné postprodukci a dost extrémním nastavení jasových posuvníků v LR, ale přece): http://img7.rajce.idnes.cz/d0701/7/7223 ... GP6015.jpg

lennyl
V.I.P.
V.I.P.

Příspěvek od lennyl » 15 říj 2012, 21:21

JP3112: neviem ako si sem pridal tu prvu ukazku fotky, ja som akurat vedel nahrat fotky do albumu...aj to tie fotky na vysku su dake zmrsene

http://pentaxfriends.eu/gallery/thumbna ... ?album=328

mam to sklo chvilu, v protisvetle je raz bez odlesku, inokedy daky vyrobi, zalezi od podmienok fotenia (hmla, vyska slnka nad obzorom, uhol atd.), ale je to bez debaty lepsie ako s DA16-45/4 aj Sigmou 10-20/4-5.6, co uz samotne skla su dobre hodnotene v protisvetle. Fakt je, ze este na 8clone nema ostre rohy a to aj vidno, aj 2.8 svetelnost by bol velmi dobry prinos v miestnosti bez blesku, bokeh tiez nema topovy. Ale paci sa mi feeling renderovania toho skla, farby, hviezdicka zo slnka, v pohode panoramu z tych 15mm zlepim bez deformovania obrazu, velkost a material, stal ma novy tusim 620e, neviem co lepsie by som vobec kupil v tej velkosti, asi nic
Sony A7 IV + A6000 + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN

kordoz
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kordoz » 16 říj 2012, 05:48

JP3112> vies co je velmi zvlastne na tom modrom flare? ze je na opacnu stranu od spojnice svetelny zdroj a objektiv

ked vznika flare zo slnka, tak flare je vzdy smerom od zdroja svetla k objektivu

ten modry mozno vznika inak, ako odraz na niektorej sosovke a mozno len ked ma zdroj urcitu farbu

Clona ma vzdy velky vlpyv na flare, treba vyskusat, od uplne otvorenej az po vacsie.
Staci si to pozriet hned na liveview, ked menis clonu ze co to robi.
http://magicslovakia.szm.com
------------------------------
Pentax 67, 45/4, 105/2.4 200/4, 300/4, 400/4
Pentax PZ-1p, Tamron90/2.8
Pentax K-3, 15/4 Ltd, 31/1.8 Ltd, Sigma 100-300/4 EX

AMD RYZEN 7 Hackintosh, OSX High Sierra, 16GB RAM, Samsung SSD Pro

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“