Sejde se mi po brigádě celkem dost peněz, tak bych si chtěl udělat radost a pořídit nějaké sklíčko. Původně jsem zvažoval ještě 15 ltd (a musím o něm přestat přemýšlet, nebo ho začnu zvažovat opět

), ale pak jsem si řekl, že můj Tamron 17-50 mi tenhle úhel v podstatě nabízí (ikdyž má svoje dny, zejména protisvětlo je peklo, což mi dost vadí). Co mi ale nenabízí, je delší ohnisko a ještě kousek větší světelnost na portréty. Mám kromě Tamrona taky Orestor 100/2.8, což je sice super sklo, nicméně protisvětlo ho zabíjí, nemá AF a já (zatím) nemám klínovou matnici, světelnost by mohla být o chlup lepší a myslím, že pro můj úhel pohledu je trošku zbytečně dlouhý. Abych to zkrátil, rozhoduju se mezi FA 77 ltd a DA* 55. Pro 77ku mluví šeptané legendy

, delší ohnisko a skvělá ostrost na plnou díru, pro 55ku tiché ostření, ještě maličko lepší světelnost a zatěsnění + je dělaný na DSLR. Nedokážu se rozhodnout, proto vás prosím o radu. Berte to klidně jako volnou diskuzi, OT návrhy na jiný nezbytný objektiv taky vítám

Přesvědčte mě