Sigma DC 18-200
Moderátor: Moderátoři
-
- Nový uživatel
Sigma DC 18-200
Zdravim vsetkych, som tu na PX Friends Site novy a vlastne i novy vo svete DSLR (SLR), cerstvy majitel sekacovej K-7cky. K fotaku som dostal setak 18-55WR, ktory som po precitani mnohych recenzii nahradil kvoli pohodliu a bezpecnosti (s DSLR sa este len ucim manipulovat a caste ci prehnane "bezdovodne" vymienanie objektivov vyplyvajuce z neznalosti a nespravneho vyhodnotenia situacie asi fotaku neprospieva) nizkorozpoctovou Sigmou DC 18-200 1:3.5-6.3 (cena 160 euro so zarukou a v origo baleni).
Svetlost (podla parametrov) mi prisla na takyto "valec" celkom slusna, tak som siel donho, je to zaciatocnicka volba na dobu urcitu, kym sa nenaucim "soferovat" svoj fotak.
Prosim vas o nazor na tento objektiv, pripadne vycet situacii, v ktorych moze zarucene zlyhat, aby som sa vyvaroval predcasnym vlastnym nekompetentnym zaverom. Dakujem.
Svetlost (podla parametrov) mi prisla na takyto "valec" celkom slusna, tak som siel donho, je to zaciatocnicka volba na dobu urcitu, kym sa nenaucim "soferovat" svoj fotak.
Prosim vas o nazor na tento objektiv, pripadne vycet situacii, v ktorych moze zarucene zlyhat, aby som sa vyvaroval predcasnym vlastnym nekompetentnym zaverom. Dakujem.
Naposledy upravil(a) spritz dne 12 úno 2012, 18:56, celkem upraveno 1 x.
Ked nic ine nepomaha, tak potom podla Rimanov: "Testicula tacta - omnia mala fugant"
Re: Sigma DC 18-200
Zdravím,
tady si můžeš přečíst nějaký zkušenosti uživatelů: http://www.pentaxforums.com/userreviews ... -3-dc.html
Jinak já osobně jsem se s tímhle sklem nesetkal
tady si můžeš přečíst nějaký zkušenosti uživatelů: http://www.pentaxforums.com/userreviews ... -3-dc.html
Jinak já osobně jsem se s tímhle sklem nesetkal
-
- Nový uživatel
Dik, uz som to cital (spolu s mnohymi dalsimi review/test/opinion), nez som ho kupil. Cakam vase osobne doporucenie s ohladom na pouzitelnost, resp. NEpouzitelnost tohoto objektivu. Vdaka
Ked nic ine nepomaha, tak potom podla Rimanov: "Testicula tacta - omnia mala fugant"
Myslím že pokud budeš fotit do RAW a pak na počítači poctivě opravovat optické vady tak se s ním můžeš dostat docela daleko.
-
- Nový uživatel
Mhm, fotim skoro vyhradne do RAW - mam tak k dispozicii kopec materialu na Upravy (a hlavne Opravy ).
A je to fantazia, ako sa da s DF v RAW-e carovat!
V tejto faze "zabehu" s novym fotakom sa tym zaroven snazim zvladnut aj zaklady editacie DF. No, chcelo by to "odborny dohlad"...
Nejake dalsie doporucenia/upozornenia pripadne vystrahy k Sigme DC 18-200 od skusenejsich kolegov?
A je to fantazia, ako sa da s DF v RAW-e carovat!
V tejto faze "zabehu" s novym fotakom sa tym zaroven snazim zvladnut aj zaklady editacie DF. No, chcelo by to "odborny dohlad"...
Nejake dalsie doporucenia/upozornenia pripadne vystrahy k Sigme DC 18-200 od skusenejsich kolegov?
-
- Nový uživatel
Viete mi prosim niekto objasnit problematiku odleskov a ako s nimi bojovat, u tohoto konretneho objektivu?
Na tento objektiv za 200 euro nemam prehnane naroky, ale toto ma docela zaskocilo. Objektiv je skoro novy, este stale v zaruke. Na prvy pohlad na nom nie su znamky znecistenia, prachu ci masnoty. Odlesky sa prejavuju pri pouziti polarizacneho filtra (CPL KENKO), i bez neho. Dakujem
Na tento objektiv za 200 euro nemam prehnane naroky, ale toto ma docela zaskocilo. Objektiv je skoro novy, este stale v zaruke. Na prvy pohlad na nom nie su znamky znecistenia, prachu ci masnoty. Odlesky sa prejavuju pri pouziti polarizacneho filtra (CPL KENKO), i bez neho. Dakujem
Bojuje sa s nimi ešte pred kúpou objektívu a to tak, že si taký nekúpiš Nič Ti nepomôže na odlesk objektívu v protisvetle, je to dané jeho členmi a hlavne antireflexnými vrstvami. Pokiaľ by nebolo protisvetlo priame, ale bočné, pomôže adekvátna slnečná clona, na všetko ostatné klonovacie razítko vo Photoshope.
Edit: Všetko čo nasadíš navyše na objektív (UV, CPL, ND....), to všetko odlesky pridáva až na pár drahých filtrov s antireflexnými vrstvami aspoň 8 vrstiem.
Ešte k problematike, ako vznikajú. Predstav si, že každý člen v objektíve je ako malé polopriepustné zrkadlo, aj ked by mali byť 100% priepustné, také sklo neexistuje a stále sa niečo odrazí, prevažne obloha, slnko, alebo iný zdroj svetla od jedného z členov a takto sa to vie nazbierať a vznikne pre mňa pekný prasiatkový závoj Odlesk môže vzniknúť aj odrazom od snímača na posledný člen v sústave, hlavne staré objektívy nerátali s lesklou plochou snímača, tak nemajú SMC-éčkové vrstvy, tam kde súčastné DA sklá.
Asi 5. edit: Niečo viacej http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_antireflexni.htm
v podstate je tu toho viac užitočného http://www.fotoroman.cz/glossary2.htm
Edit: Všetko čo nasadíš navyše na objektív (UV, CPL, ND....), to všetko odlesky pridáva až na pár drahých filtrov s antireflexnými vrstvami aspoň 8 vrstiem.
Ešte k problematike, ako vznikajú. Predstav si, že každý člen v objektíve je ako malé polopriepustné zrkadlo, aj ked by mali byť 100% priepustné, také sklo neexistuje a stále sa niečo odrazí, prevažne obloha, slnko, alebo iný zdroj svetla od jedného z členov a takto sa to vie nazbierať a vznikne pre mňa pekný prasiatkový závoj Odlesk môže vzniknúť aj odrazom od snímača na posledný člen v sústave, hlavne staré objektívy nerátali s lesklou plochou snímača, tak nemajú SMC-éčkové vrstvy, tam kde súčastné DA sklá.
Asi 5. edit: Niečo viacej http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_antireflexni.htm
v podstate je tu toho viac užitočného http://www.fotoroman.cz/glossary2.htm
-
- Nový uživatel
Diky Yoli, toto bolo skoro vycerpavajuce zodpovedanie mojej otazky.
Takze este chvilku sa potrapim s touto optikou, kym zvladnem zakladne techniky fotenia a potom ju presuniem do druhej kategorie medzi sklo na odpis. "Za malo penez hodne muziky" - na ziaciatok staci.
Takze este chvilku sa potrapim s touto optikou, kym zvladnem zakladne techniky fotenia a potom ju presuniem do druhej kategorie medzi sklo na odpis. "Za malo penez hodne muziky" - na ziaciatok staci.
Naposledy upravil(a) spritz dne 18 zář 2012, 15:49, celkem upraveno 1 x.
Totálně bez odlesků to nejde. Pokud se nebavíme o DA limited a podobných objektivech s jednoduchou stavbou a špičkovými antireflexními vrstvami, kde vykouzlit odlesk je docela umění.
Na tom zábere vpravo mi to veľmi pripomína bordel na snímači a na tom dole prach alebo kvapku na optike.
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky