Sigma DC 18-200

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Sigma DC 18-200

Příspěvek od spritz » 12 úno 2012, 16:30

Zdravim vsetkych, som tu na PX Friends Site novy a vlastne i novy vo svete DSLR (SLR), cerstvy majitel sekacovej K-7cky. K fotaku som dostal setak 18-55WR, ktory som po precitani mnohych recenzii nahradil kvoli pohodliu a bezpecnosti (s DSLR sa este len ucim manipulovat a caste ci prehnane "bezdovodne" vymienanie objektivov vyplyvajuce z neznalosti a nespravneho vyhodnotenia situacie asi fotaku neprospieva) nizkorozpoctovou Sigmou DC 18-200 1:3.5-6.3 (cena 160 euro so zarukou a v origo baleni).
Svetlost (podla parametrov) mi prisla na takyto "valec" celkom slusna, tak som siel donho, je to zaciatocnicka volba na dobu urcitu, kym sa nenaucim "soferovat" svoj fotak. :lol:
Prosim vas o nazor na tento objektiv, pripadne vycet situacii, v ktorych moze zarucene zlyhat, aby som sa vyvaroval predcasnym vlastnym nekompetentnym zaverom. Dakujem.
Naposledy upravil(a) spritz dne 12 úno 2012, 18:56, celkem upraveno 1 x.
Ked nic ine nepomaha, tak potom podla Rimanov: "Testicula tacta - omnia mala fugant"

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

Mara42
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Re: Sigma DC 18-200

Příspěvek od Mara42 » 12 úno 2012, 17:10

Zdravím,

tady si můžeš přečíst nějaký zkušenosti uživatelů: http://www.pentaxforums.com/userreviews ... -3-dc.html

Jinak já osobně jsem se s tímhle sklem nesetkal :)

spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od spritz » 12 úno 2012, 17:21

Dik, uz som to cital (spolu s mnohymi dalsimi review/test/opinion), nez som ho kupil. Cakam vase osobne doporucenie s ohladom na pouzitelnost, resp. NEpouzitelnost tohoto objektivu. Vdaka
Ked nic ine nepomaha, tak potom podla Rimanov: "Testicula tacta - omnia mala fugant"

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 12 úno 2012, 18:20

Myslím že pokud budeš fotit do RAW a pak na počítači poctivě opravovat optické vady tak se s ním můžeš dostat docela daleko.

spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od spritz » 12 úno 2012, 18:47

Mhm, fotim skoro vyhradne do RAW - mam tak k dispozicii kopec materialu na Upravy (a hlavne Opravy :D ).
A je to fantazia, ako sa da s DF v RAW-e carovat!
V tejto faze "zabehu" s novym fotakom sa tym zaroven snazim zvladnut aj zaklady editacie DF. No, chcelo by to "odborny dohlad"...
Nejake dalsie doporucenia/upozornenia pripadne vystrahy k Sigme DC 18-200 od skusenejsich kolegov?

spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od spritz » 22 úno 2012, 21:17

Viete mi prosim niekto objasnit problematiku odleskov a ako s nimi bojovat, u tohoto konretneho objektivu?
Na tento objektiv za 200 euro nemam prehnane naroky, ale toto ma docela zaskocilo. Objektiv je skoro novy, este stale v zaruke. Na prvy pohlad na nom nie su znamky znecistenia, prachu ci masnoty. Odlesky sa prejavuju pri pouziti polarizacneho filtra (CPL KENKO), i bez neho. Dakujem
Obrázek

yoli
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od yoli » 22 úno 2012, 21:37

Bojuje sa s nimi ešte pred kúpou objektívu a to tak, že si taký nekúpiš :) Nič Ti nepomôže na odlesk objektívu v protisvetle, je to dané jeho členmi a hlavne antireflexnými vrstvami. Pokiaľ by nebolo protisvetlo priame, ale bočné, pomôže adekvátna slnečná clona, na všetko ostatné klonovacie razítko vo Photoshope.

Edit: Všetko čo nasadíš navyše na objektív (UV, CPL, ND....), to všetko odlesky pridáva až na pár drahých filtrov s antireflexnými vrstvami aspoň 8 vrstiem.
Ešte k problematike, ako vznikajú. Predstav si, že každý člen v objektíve je ako malé polopriepustné zrkadlo, aj ked by mali byť 100% priepustné, také sklo neexistuje a stále sa niečo odrazí, prevažne obloha, slnko, alebo iný zdroj svetla od jedného z členov a takto sa to vie nazbierať a vznikne pre mňa pekný prasiatkový závoj :) Odlesk môže vzniknúť aj odrazom od snímača na posledný člen v sústave, hlavne staré objektívy nerátali s lesklou plochou snímača, tak nemajú SMC-éčkové vrstvy, tam kde súčastné DA sklá.
Asi 5. edit: Niečo viacej http://www.fotoroman.cz/glossary2/2_antireflexni.htm
v podstate je tu toho viac užitočného http://www.fotoroman.cz/glossary2.htm

spritz
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od spritz » 22 úno 2012, 22:01

Diky Yoli, toto bolo skoro vycerpavajuce zodpovedanie mojej otazky.
Takze este chvilku sa potrapim s touto optikou, kym zvladnem zakladne techniky fotenia a potom ju presuniem do druhej kategorie medzi sklo na odpis. "Za malo penez hodne muziky" - na ziaciatok staci.
Naposledy upravil(a) spritz dne 18 zář 2012, 15:49, celkem upraveno 1 x.

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 22 úno 2012, 23:26

Totálně bez odlesků to nejde. Pokud se nebavíme o DA limited a podobných objektivech s jednoduchou stavbou a špičkovými antireflexními vrstvami, kde vykouzlit odlesk je docela umění.

Pedroke
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pedroke » 23 úno 2012, 13:45

Na tom zábere vpravo mi to veľmi pripomína bordel na snímači a na tom dole prach alebo kvapku na optike.
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“