Carl Zeiss Jena ddr mc s 1:3,5 f=135
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Zdravim dostal som od znameho jeden starsi objektiv.
Chcem ho dat na moj Pentax K-r len cakam na redukciu. Kupil som original kedze(podla clankov na nete) dovoluje ostrenie na nekonecno.
Otazka znie: ma niekto nejake skusenosti s tymto objektivom? a tiez by ma zaujimalo ci sa da nejako zistit ci dobre ostri atd.
Predosli majitel ho uz dlho nepouzival tak nevedel mi povedat prakticky nic o jeho stave a funkcnosti.
Dakujem
Chcem ho dat na moj Pentax K-r len cakam na redukciu. Kupil som original kedze(podla clankov na nete) dovoluje ostrenie na nekonecno.
Otazka znie: ma niekto nejake skusenosti s tymto objektivom? a tiez by ma zaujimalo ci sa da nejako zistit ci dobre ostri atd.
Predosli majitel ho uz dlho nepouzival tak nevedel mi povedat prakticky nic o jeho stave a funkcnosti.
Dakujem
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...
Re: Carl Zeiss Jena ddr mc s 1:3,5 f=135
u manualniho objektivu ostris ty, takze jestli jde otacet krouzkem a cocky se vysouvaj a zasouvaj, tak urcite ostri dobre. Asi bych byt tebou ozkousel jak chodi clona a podival se, jestli cocky nejsou napadene nejakym zavojem plisne. Jinak by to mel byt dobry objektiv, pevna 135 se hodi. Sam mam 2 podobne.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Sonnar 135/3.5 MC jsem měl, bylo to velmi ostrý sklo na plnou díru, vadila mi akorát horší světelnost a hůř se mi s ním ostřilo, měl jako většina těchto Zeissů tužší ostřící kroužek. Na mojí K10D expozice měřená přes zelený tlačítko celkem přesná.
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- Pokročilý uživatel
Pliesen?? to som prekvapeny ze aj tam sa ta mrcha da dostat. No pozeral som skrz nu do svetla a nevsimol som si nic co by pripominalo pliesen. Bud to je tam nieje alebo si ju moje neskusene oko nevsimlo.Clona ide lahko bez zadrhavania ale ked objektivom potrasiem tak nieco jemne hrkoce.Na lamelach clony je tiez vidno take male skrabance kde sa tru jedna o druhu.
Ako rozpoznam naznak pliesni na sklach?
Ako rozpoznam naznak pliesni na sklach?
Pentax K30, DA 15\4 Ltd, DA 18-135 WR, DA 55-300 WR ...a par drobnych chobotin...
Tady jsou nejake ukazky. Ze zacatku je to nenapadne, ale casem roste. Zacina vetsinou na okraji.
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/fungus/
http://www.chem.helsinki.fi/~toomas/photo/fungus/
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Škrábanců na lamelách clony si všímat nemusíš, spíš aby tam nebyl olej na lamelách, to by bylo špatný.
-
- Významný člen
Sonnar 135/3.5 MC - jeden mám, jeden som predal za 50€nedávno. je ostrý, odclonený trocha stráca kontrast. na portréty vonku sa mi páčil. Tažie sa otáča ostrením, to môžem potvrdiť aj ja.
od 8/2007 K10D + 18-55 -1:3,5-5,6; predtým practica L2 a ručný exp.. K10D tomu hovorím rýchlosť oproti ručnej práci
, fotím málo ale s radosťou. už aj 40/2,8 limited

-
- Významný člen
Mám oba Jupitery, postavené podle Sonarů (Ju 37A - 135/3,5 a Ju 11 - 135/4) a oba fungují velmi uspokojivě... ten Ju-11 je krásný retro kousek.
Ta plíseň se u těchto skel neobjevuje ani tak zkoumáním dovnitř, jako zcela po obvodu nejpřednější čočky jako ze začátku maličké šedivé květinky (průměr tak 1-2 mm), protože jde o FF skla, dokud se "nerozlezou" jako pásy směrem do středu, nemají prakticky žádný vliv na kvalitu snímků... nejčastěji napadají, myslím, MC vrstvy...
PS: Ale myslím, že můj Super-Takumar 135/3,5 je lepší...
Ta plíseň se u těchto skel neobjevuje ani tak zkoumáním dovnitř, jako zcela po obvodu nejpřednější čočky jako ze začátku maličké šedivé květinky (průměr tak 1-2 mm), protože jde o FF skla, dokud se "nerozlezou" jako pásy směrem do středu, nemají prakticky žádný vliv na kvalitu snímků... nejčastěji napadají, myslím, MC vrstvy...
PS: Ale myslím, že můj Super-Takumar 135/3,5 je lepší...

Pavel
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Smazána citace předchozího příspěvku. Prosím necitujte přímo předchozí příspěvek (viz. Pravidla). Admin
Ten Ju 11 135/4 nevím jak v M42, ale v M39 verzi stříbrnej je opravdu rovnou do vitríny
Ten Ju 11 135/4 nevím jak v M42, ale v M39 verzi stříbrnej je opravdu rovnou do vitríny

-
- Pokročilý uživatel
Tak to je uz vazne kusok do vitriny.