dá se pádem objektivu na zem lehce rozhodit bod ostření??

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
VLAD
Uživatel
Uživatel

dá se pádem objektivu na zem lehce rozhodit bod ostření??

Příspěvek od VLAD » 24 srp 2011, 18:27

udělal jsem si raodst a koupil DA300. po prvním týdnu (skoro žádné fotky ještě) jsem jej měl doma v obýváku na (staženém stativu, čili malá výška) společně s K7. po nemotorném obratu se mi tripod naklonil a třísklo to do konferenčního stolku. chvíli to nechtělo ostřit, ale když jsem sundal a zase namontoval objektiv je to ok, ale mám od té doby (samozřejmé subjektivní) pocit, jestli mi to náhodou neostří trochu mimo (pár fotek jsem prostě přinesl zaostřené jinam, i když jsem v hledáčku viděl vše ok. je to možné, nebo pokud to v hledáčku vidím ostře já, viví to i objektiv?? diky za radu. dá se to v případě někde v nějakých servisech nastavit? diky, v
vladCZ76

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

elho_cid
Admin
Admin

Re: dá se pádem objektivu na zem lehce rozhodit bod ostření?

Příspěvek od elho_cid » 24 srp 2011, 19:16

to spíš máš trochu mimo matnici, než že by to bylo objektivem. Pokud chceš přesně ostřit přes matnici, musíš si jí nechat zase srovnat.
Jinak gratuluju k luxusnímu kousku!

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 24 srp 2011, 19:21

Neviem na základe čoho AF senzor vyhodnotí že práve teraz je presne zaostrené, pretože mám nejaké sklá, trebárs MF Vivitar 135/2.8 a ked "cvakám" pri zapnutom AF, teda dovolí exponovať iba vtedy ak signalizuje že je "akože" zaostrené tak robím iba odpad, skrátka je nutnosť mať prepnuté MF a spoliehať sa na náhodu, ak sa človek trafí, tak smelo môžem povedať že to je najostrejšie sklo !!! Dalšia vec je hladáčik , ktorý sa dá nakalibrovať, ale to platí zasa len pre modely bez hranolu, tam býva problém aký mám ja, že v hladáčiku vidíš iné ako vidí AF senzor...
Potom to vyzerá tak že človek pri MF nevie na čo sa má spolahnúť, pretože zrak vidí zaostrené a zaostrené nie je , pri MF AF senzor zaostrené vidí, oko vidí že to je mimo a skutočne to aj mimo je... Ak má človek AF sklo a ostrí MF a spolahne sa na signalizáciu vysledok je správny...
Ja už som mal niekedy pociť, že to robí stabilizácia, ktorá chce akože zastabilizovať aj ked je vypnutá, alebo skrátka urobí nejaké trhnutie senzorom len tak pre nič... Alebo to má jednoducho na svedomí závierka, ktorá spôsobí prehnane povedané "otras" , lebo v niektorých prípadoch fakt neviem ako sa podarilo vyrobiť odpad, expozičným časom to rozhodne nie je...
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

lto
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od lto » 25 srp 2011, 08:23

Ak mas zapnuty catch-in-focus pre AF na manualnom objektive, tak funguje iba stredovy ostriaci bod, nemoze to byt tento problem ? Skus to s ostrenim cez LCD, najlepsie na stative. Hladacik moze byt posunuty (tusim sa da korigovat cez podlozky).
Pentax K-x, Lumix FZ18, Olympus E-PL1

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 25 srp 2011, 09:24

Z autofokusom a manuálnym objektívom je to asi takto:matnica musí byť nastavená tak,aby obraz bol ostrý na matnici aj na výstupe z čipu.Najlepšie sa to nastaví nejakým manuálnym svetelným objektívom bez elektroniky-trebárs M 50/1,7 a pod.Potom by aj pri nasadení AF objektívu mal aparát signalizovať správne zaostrenie červeným bodom vtedy,keď je obraz ostrý na matnici a aj výstup musí byť ostrý.Ak je obraz na matnici ostrý ale na výstupe nie(manuálny objektív),použije sa hrubšia alebo tenšia podložka pod matnicu .Pokiaľ pri ručnom ostrení s AF objektívom je obraz na matnici aj výstupe ostrý(zasvieti signalizácia) je aparát správne skalibrovaný.Pri zapnutom autofokuse ak ale ten istý objektív ostrí Pred alebo za,je nutné nastaviť samotný objektív.Takisto AF objektív by mal pri vypnutom autofokuse pípnuť vtedy,keď je obraz ostrý aj v hľadáčiku.Ak to tak nieje,je nutné nastaviť správnosť ostrenia v samotnom fotoaparáte-teda servis.
Keď to zhrniem-ak aparát pípne,obraz v hľadáčiku je ostrý a výstup tiež(či už použijeme manuál alebo AF )je fotoaparát správne nastavený.Všetko osttné je chyba.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

Pedroke
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pedroke » 26 srp 2011, 19:35

Ivan-K píše:Neviem na základe čoho AF senzor vyhodnotí že práve teraz je presne zaostrené, pretože mám nejaké sklá, trebárs MF Vivitar 135/2.8 a ked "cvakám" pri zapnutom AF, teda dovolí exponovať iba vtedy ak signalizuje že je "akože" zaostrené tak robím iba odpad, skrátka je nutnosť mať prepnuté MF a spoliehať sa na náhodu, ak sa človek trafí, tak smelo môžem povedať že to je najostrejšie sklo !!! Dalšia vec je hladáčik , ktorý sa dá nakalibrovať, ale to platí zasa len pre modely bez hranolu, tam býva problém aký mám ja, že v hladáčiku vidíš iné ako vidí AF senzor...
Potom to vyzerá tak že človek pri MF nevie na čo sa má spolahnúť, pretože zrak vidí zaostrené a zaostrené nie je , pri MF AF senzor zaostrené vidí, oko vidí že to je mimo a skutočne to aj mimo je... Ak má človek AF sklo a ostrí MF a spolahne sa na signalizáciu vysledok je správny...
Ja už som mal niekedy pociť, že to robí stabilizácia, ktorá chce akože zastabilizovať aj ked je vypnutá, alebo skrátka urobí nejaké trhnutie senzorom len tak pre nič... Alebo to má jednoducho na svedomí závierka, ktorá spôsobí prehnane povedané "otras" , lebo v niektorých prípadoch fakt neviem ako sa podarilo vyrobiť odpad, expozičným časom to rozhodne nie je...
Ivan, AF senzor zaostrenie vyhodnocuje na základe porovnávania kontrastu. Ale iné som chcel. Keď som si prečítal Tvoj príspevok, premkol ma pocit depresie. Ako môžeš fotiť spôsobom spoliehania sa na náhodu? Mám pocit, že nie si nováčik a teda ovládaš svoju fototechniku a nie ona Teba. Klingo to myslím celkom stručne skomponoval, treba si to niekoľkokrát prečítať, uistiť sa, že chápem čo mi chce povedať a riešiť problém. Všetko sa dá, len treba chcieť. Alebo si snáď niekto myslí, že ľudia pred vyše 40-timi rokmi vystrelili raketu s astronautmi smer Mesiac s myšlienkou " Snáď sa trafíme..." ? :wink:
K10D; LX; DA 18-55 AL; SMC K 24/2.8; S-M-C Takumar 35/3.5; SMC A 50/1.7; Meyer Trioplan 100/2.8V; SMC M 135/3.5; SMC A 135/2.8; O-ME53; klin sa klinom vybíja; serepetičky

Ivan-K
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Ivan-K » 26 srp 2011, 21:35

Pedroke skutočne to je tak ako som napísal, ked nahodím AF sklo a prepnem MF a spolahnem sa na indikáciu tak urobím ostrú fotku, ked nahodím MF sklo a chcem sa spolahnúť na indikáciu tak urobím odpad, najhoršie na tom je že by sa u mna patrilo zkalibrovať aj hladáčik, tak aby som sa mohol spolahnúť na zrak, skutočne pri spomenutom Vivitare je dobrá ostrá fotka zhoda náhod, pretože nemôžem sa spolahnúť ani na indikáciu ani na hladáčik ...
To je ten problém že nechápem na základe čoho AF senzor oznámi že je zaostrené, mám kopec fotiek kedy som bol fotiť skúšobne osobu (portrét), čiže žiaden pohyb, kopec času aj svetla a neviem či sa mi podarila jedna poriadna fotka asi z 20, jednoducho silný FF, vlastne na celej fotke nie je ostré nič, portrét tváre = neexistuje možnosť že by mi AF senzor zachytil niečo na čo som ostriť nechcel (čo by teda ostré malo byť)...

Povedzme že AF senzor je presný pri použití AF skla, tak že tam niet čo kalibrovať, ale prečo nie presný pri použití skla s kinofilmu :?: Ale ako hovorím ked sa podarí tak to stojí za to... A toto bolo dokonca v mizerných podmienkách a v pohybe
http://img41.imageshack.us/img41/640/imgp7597.jpg
Pentax K-30, Metz 48
Autofocus : Sigma 10-20/3.5-5.6, Pentax 17-70/4, Pentax 18-135WR, Sigma 28-80 Macro, Sigma 24/1.8 DG Macro, Sigma 35/1.4 ART, Tokina 70-210/4.5, Sigma 55-200 DC
Manual focus : Sigma 28/1.8, Sigma 70-210/2.8 APO, Sigma 400/5.6

Klingo
V.I.P člen
V.I.P člen

Příspěvek od Klingo » 27 srp 2011, 09:14

to Ivan-k:Autofokusový objektív má v sebe čip,ktorý je skalibrovaný a ten komunikuje s telom.Preto ak takýto objektív prepneš do manuálu,ostrí správne.Infrmácie sa totiž stále prenášajú.Lenže akonáhle nasadíš manuálny objektív,tam sa nič neprenáša a záleží len na tom,ako je skalibrovaný samotný aparát.Práve z tohto dôvodu som poslal aparát už na tretiu reklamáciu a žiadam výmenu.Naviac,mne ani AF po dvoch opravách nefunguje spoľahlivo-všimol som si ,že ak ostrím od nekonečna smerom bližšie,zaostrí mi na zadnú hranicu ostrosti,nie vtedy,keď je skutočne obraz ostrý.Alebo naopak,pri preostrovaní zblízka k nekonečnu zaostrí na prednú hranicu pásma ostrosti.Občas ale zaostrí aj správne.Aby to malo korunu,na blízko ostrí inak ako na diaľku takže sa to nedá ani skorigovať vo fotoaparáte.Teraz čakám na vyjadrenie exapra.Takéto problémy treba riešiť.Ten čo používa iba seťáky či iné objektíva začínajúce clonou 3,5 či 4 si to nemusí ani všimnúť,problémy nastanú až z nasadením svetelných skiel.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 03 lis 2011, 22:21

Nechci zakládat nové vlákno tak to dám sem. O víkendu jsem fotil reportáž, velká hromada fotek z toho je, a všiml jsem si, že nebývale (na K-5 teda dost) hodně jich je blbě zaostřeno. No a téměř všechny z jednoho objektivu. Tak jsem se na něj podíval podrobně a zdá se, že má teď obrvelký frontfokus. Objektiv, který předtím nepotřeboval korekci.
Nevím o tom, že bych s ním někde majznul, nějak se na něm prostě zčistajasna udělal. Takže jsem z toho drobet rozmrzelý, ale asi se to stát může. Zatím stačí -10 korekce, ale kdyby se to zhoršilo, bude muset na seřízení do servisu.
BTW nebojte se, není to ta Sigma, co prodávám :)

Tomáš
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tomáš » 04 lis 2011, 07:49

Jo, to je možné. Stejné se stalo mně s Px16-50/2.8. Nejprve perfektní zaostření a pak najednou BF jak prase. Ukázalo se, že problém byl v elektronice objektivu, která musela být vyměněná. Elektronické součástky holt stárnou. Teď je po opravě jak nový a ostří tam, kam ukazuje. Tak že jediná rada: SERVIS.
K5, Px DA 15/4 Ltd. Px FA* 24/2, Px DA 35/2.8 Ltd., Px F 50/2.8 Macro, Px DA 70/2.4 Ltd., Px FA* 200/2.8

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 04 lis 2011, 10:38

U DA* objektivu závadu elektroniky pochopím, ale tady šlo o "starý dobrý" FA.

Čtvrtek
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Čtvrtek » 04 lis 2011, 20:20

Toho jsem si taky před nějakou dobou všiml.Po pár výměn objektivu se mě u všech rozhodí rovina ostření(konkrétně Da 21,Da70,Da55 a Da300) V pondělí jsem to dával do servisu tak jsem zvědav.
STŘÍBRU ZDAR

strecha
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od strecha » 06 lis 2011, 13:56

Tak to se mi stava docela casto. Jeden den mi objektiv ostri presne a druhy den ho znova nasadim a uz to lita mezi BF/FF. Obcas pomuze objektiv sundat a pootocit ostricim krouzkem do jine polohy, ale je to opravdu metody pokus-omyl. Take je to jeden z duvodu, ze uz posledni dobu radeji fotim s rybim okem, kde se nemusim tolik starat o AF, protoze tohle docela casto vyradi z vyberu pevnou 50 a 100. To uz radeji sahnu po 18-250, protoze na F8 jsou vysledky skoro srovnatelne :(

Asi mi uz opravdu ted nezbyde nez si zatim s celou vybavou do servisu. Jen pocitam, ze to nebude nejlevnejsi seridit vsechny objektivy, telo a navic jeste srovnat bajonet (je trochu vyoseny uz z vyroby)
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58

Side
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Side » 18 lis 2011, 15:52

Zdravim. Přišel jsem z focení a náhodou jsem si kouknul do hledáčku a najednou ostřící body byly na matnici jinde než předtím, fotoaparát určo nespadl. Hned jsem zkoušel přesnost AF a jistě, mírný BF. Prostě při focení se něco posunulo:-)
Pentax K-m, sigma 24-70 3,5-5,6 UC

bigfoot
V.I.P člen
V.I.P člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigfoot » 18 lis 2011, 19:52

posunula sa ti matnica. ostriace body nemaju sancu sa posunut.
...K10+K5...
a rozne serepeticky

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“