Potíže s manuálním objektivem
Moderátor: Moderátoři
Potíže s manuálním objektivem
Vážení přátelé. Prosím o radu. Mám na zkoušku objektiv Avanar 135/2,8. Na těle ( K 5 ) jsem, lespoň myslím, nastavil vše potřebné - vstupní fokální délku a použití clonového kroužku POVOLENO. Bod AF na zaostření reaguje a čas se také propočítá. Nemám, ale šanci nastavit clonu - ani na clonovém kroužku, ani z těla. Dělám něco špatně já, nebo je vadný objektiv ( pacičku na clonu má ), nebo moderní přístroje tyto staré typy objektivů nepodporují? Děkuji.
Re: Pentax K-5
Pokud nemá polohu A tak lze nastavit clonu jen ručně na objektivu
Děkuji. Každopádně dle zkušebních výcvaků na clonový kroužek nereaguje. Chyba v objektivu?
Nejspíš jo. Na clonový kroužek má "reagovat" i když je sundaný z foťáku. To se ozkouší snadno. Pokud nefunguje, tak bych flintu do žita neházel, třeba to půjde opravit.
Když objektiv z foťáku sundám, tak otáčením kroužku se otvor zvětšuje a zmenšuje. To je v pořádku. Ale na těle mi to stále fotí patrně na plnou díru.
U bajonetu je na objektivu páčka, kterou foťák clonu ovládá. funguje i ta?
Re: Potíže s manuálním objektivem
Děkuji za změnu vlákna. Určitě takto lepší. Psal jsem, že páčku na ovládání clony objektiv má a je funkční. Když ji prstem posouvám, clona se otvírá. Bavím se o páčce která je jakoby chráněna takovou ,, zídkou". Naproti této páčce je v bajonetu ještě takové cca 3 cm dlouhé, půlkruhové vybrání ze kterého kouká taková malá pacička. Funkci této pacičky nerozumím a když s ní posunuji, nevidím žádný efekt.
A fotíš v manuálním režim M? V jiných to jde jen na plnou díru.RadekD píše:Když objektiv z foťáku sundám, tak otáčením kroužku se otvor zvětšuje a zmenšuje. To je v pořádku. Ale na těle mi to stále fotí patrně na plnou díru.

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/
Jak jednoduché. Měl jsem Av. Na M to samozřejmě funguje. Připadám si jako blbec, snad se z toho vyspím. Každopádně děkuji všem, kteří se mnou můj ne-problém sdíleli.
Poslední otázka ( alespoň pro dnešek ): Můžu v menu položku clonového kroužku nechat stále na POVOLENO a fotit s jinými objektivy, nebo zakázat a POVOLIT pouze při nasazení tohoto objektivu?
Poslední otázka ( alespoň pro dnešek ): Můžu v menu položku clonového kroužku nechat stále na POVOLENO a fotit s jinými objektivy, nebo zakázat a POVOLIT pouze při nasazení tohoto objektivu?
Já zkoumal jestli "povoleno" nebude mít negativní vliv na normální funkci a na nic jsem nepřišel. Vlastně nechápu proč není povoleno prostě jediná možnost, ta custom funkce k ničemu není.
Je to zbytočna fičúrka, automaticky by mala byť fabricky na povoleno.
Já to mám taky trvale na POVOLENO a na žádný problém jsem nikdy nenarazil.

M 28/2.8, HD FA 35/2, DA 40/2.8 XS, M 50/1.7, DA 50/1.8., DA 70/2.4, DFA 100/2.8 WR, M 135/3.5, M 200/4
Samyang 12/2.8 FE, 14/2.8, 20/1.8, 85/1.4, Industar 50/3.5, CZJ 200/2.8, Pentacon 300/4
zoomy nemám
https://jenc.jecool.net/