Máte niekto vedomosť o možnosti použitia Pentax objektívov na Canon tele?
Poznám stránky RiceHigh aj odkazy na ďalšie stránky, ale angličtine nevládnem a nie je mi jasné, či existuje redukcia, ktorá by zabezpečovala AF a zároveň nepotrebovala zásah do Pentax objektívov...
http://ricehigh.blogspot.com/2008/10/pr ... frame.html
http://stevenlins.blogspot.com/2008/05/ ... on-ef.html
Redukcia Canon - Pentax
Moderátor: Moderátoři
Já jsem jednu viděl... ale redukce samozřejmě nepodporovala AF a myslím, že žádná s AF ani existovat nebude.
Jeden čas jsem měl redukci Pentax K na M42 (vydražil jsem jí společně s nějakým sklem na aukru) a na M42 je redukcí už spousta.
Ale jako M sklo to z mého pohledu stejně nemá žádnou cenu. Když nepřejdeš na FF tak z mého pohledu nelze M sklo téměř použít díky malému hledáčku (o tom, že přecházet z Pentax APS-C na C/N APS-C nemá až tak velkej smysl ani nemluvě).
A když už dáš peníze do FF těla... přijde mi trochu mimo na něm používat M skla. Když se nad tím zamyslíš... je to vyloženě blbost a může se to vyplatit jen třeba u nějakejch starších M skel, které bude mít člověk na občasné hraní. Ale tahat na to třeba špičkové LTD skla je škoda (můžeš je prodat a koupit si za to několik špičkových M42 skel).
Jeden čas jsem měl redukci Pentax K na M42 (vydražil jsem jí společně s nějakým sklem na aukru) a na M42 je redukcí už spousta.
Ale jako M sklo to z mého pohledu stejně nemá žádnou cenu. Když nepřejdeš na FF tak z mého pohledu nelze M sklo téměř použít díky malému hledáčku (o tom, že přecházet z Pentax APS-C na C/N APS-C nemá až tak velkej smysl ani nemluvě).
A když už dáš peníze do FF těla... přijde mi trochu mimo na něm používat M skla. Když se nad tím zamyslíš... je to vyloženě blbost a může se to vyplatit jen třeba u nějakejch starších M skel, které bude mít člověk na občasné hraní. Ale tahat na to třeba špičkové LTD skla je škoda (můžeš je prodat a koupit si za to několik špičkových M42 skel).
No mne príde tá tvoja otázka ako úplne nezmyselná,ak máš pentax objektív tak musíš vedieť že af sa koná cez kolík vyvedeným z tela.Canon takúto možnosť nemá a vyžaduje motorky v objektíve.Neviem ako by si toto chcel spojiť.Naviac sa dajú použiť iba objektívy s clonovým krúžkom.Má to zmysel iba ak takéto máš,napríklad je jednoduchšie a lacnejšie zohnať takúto redukciu napríklad na zenitar,ako ho predávať a zháňať nový. Ten je pre canon aj tak len závitový s redukciou.Ešte vidím možné použitie na makro s pentaxovými medzikrúžkami.
Fuji X-T1, XE3 + 16,23,35,56,85,135 mm a vybavený ateliér
Já si nemyslim, že by to nutně musela být taková blbost. Kdyby to nějaký výrobce (třeba Sigma) vyrobit chtěl a mohl... klidně by to udělal. Umim si celkem představit malinkatý kroužek s přenosem clony a motůrkem, který by otáčel s AF hřídelkou. Taky by byl osazen čipem, který by "přepočítával data" a HSM.
A myslim, že by to byl docela prodejní hit... lidi by volně přecházeli mezi značkama a kupovali si skla, jaká by chtěli.
Škoda, že to je SCIFI :-). Asi tomu brání i nějaké patentové záležitosti (a čínani na to nejsou dost iniciativní).
A myslim, že by to byl docela prodejní hit... lidi by volně přecházeli mezi značkama a kupovali si skla, jaká by chtěli.
Škoda, že to je SCIFI :-). Asi tomu brání i nějaké patentové záležitosti (a čínani na to nejsou dost iniciativní).