Ako vyzera Pentax SDM
Moderátor: Moderátoři
No nevim jestli jsi si vybral zrovna porovnatelna skla...k te 77 bych vybral jako konkurenta treba 85/1,2, ktery by se opticky vyrovnal a tam uz jsme s cenou uplne jinde...
FA 77/1,8 je povazovana za jedno z nejlepsi skel...prednim je snad uz jen 31/1,8, ktery je bran jako jeden z nejlepsich SLR objektivu...srovnavan vetsinou s CZ objektivy
FA 77/1,8 je povazovana za jedno z nejlepsi skel...prednim je snad uz jen 31/1,8, ktery je bran jako jeden z nejlepsich SLR objektivu...srovnavan vetsinou s CZ objektivy
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
Já osobně bych do toho LTD skla vůbec netahal... 77 1,8 nelze srovnávat s 85 1,2.
Jsou to jiná skla, jiné kategorie... které žádný jiný výrobce nenabízí. Výborná skla... Ale srovnávat sklo se světelností 1,8 a 1,2 není moc fér :-). Ujišťuji vás, že zacloněné 85 1,2 na 1,8, vyprodukuje ostřejší kresbu s menšíma optickejma vadama, než 77 na plnou díru.
Ale to už je jiná debata... srovnávat jablka a hrušky nejde. Myslim, že nesrovnatelnost těch skel je jasná nejen z ceny, ale i z jejich fyzické podstaty :-).
LTD skla jsou "něčím jiným"... něčím, co nikdo jiný než Pentax nemá a jsou pro Pentax určitě konkurenční výhodou. Musím ale (dost smutně) konstatovat, že to je taky asi už jediná výhoda, která Pentaxu oproti konkurenci zůstala. Protože s vyjímkou některých LTD skel třeba v tuhle chvíli Pentax nenabízí vůbec nic, co by mi jinde chybělo a spoustu toho naopak postrádá.
Jsou to jiná skla, jiné kategorie... které žádný jiný výrobce nenabízí. Výborná skla... Ale srovnávat sklo se světelností 1,8 a 1,2 není moc fér :-). Ujišťuji vás, že zacloněné 85 1,2 na 1,8, vyprodukuje ostřejší kresbu s menšíma optickejma vadama, než 77 na plnou díru.
Ale to už je jiná debata... srovnávat jablka a hrušky nejde. Myslim, že nesrovnatelnost těch skel je jasná nejen z ceny, ale i z jejich fyzické podstaty :-).
LTD skla jsou "něčím jiným"... něčím, co nikdo jiný než Pentax nemá a jsou pro Pentax určitě konkurenční výhodou. Musím ale (dost smutně) konstatovat, že to je taky asi už jediná výhoda, která Pentaxu oproti konkurenci zůstala. Protože s vyjímkou některých LTD skel třeba v tuhle chvíli Pentax nenabízí vůbec nic, co by mi jinde chybělo a spoustu toho naopak postrádá.
-
- V.I.P člen
Hmmm.beetle píše:no neviem, ten pomer cena / vykon:
pentax FA 77 f1.8 - 784 USD
canon 85 f1.8 - 369 USD
nikon 85 f1.8 - 424 USD
cize pentax musi byt 2x lepsi ako C/N
Ja so zatiaľ krajšiu kresbu medzi 1.8 nevidel ako má Nikon

A za tú cenu je to neskutočný kus. A pri kombinácii s telom ako D90 či D300 fotíš neskutočné zábery aj na koncertoch

Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
koukam ze se kazda debata nejak zvrtne a mluvi se jen o kritice pentaxu. Kdyz bych byl clovek, ktery to tady nezna, prijde sem novy a rozkoukava se co by si asi tak mohl poridit za zrcadlovku, tak mu z vetsiny debat tady vyplyne, ze P stoji uplne za nic, ze neni kam jit dal, rozvijet se...
Fakt des, pritom vetsine uzivatelu P uplne postacuje. KDyz vidim spousty turistu jak nosi v Praze na krku ruzne Canony se setakama. Nosi to bez krytky, foti stylem japonskeho turisty, tak tem lidem by nepomohla zadna technika... Nesmite na vsechno koukat jen okem nejvetsiho profika. Podle vas nic horsiho nez N D700 nema vubec vyznam...
Rekl bych ze jediny v cem pentax zaostava za konkurenci je stale rychlost AF. I kdyz nevim jak jsou na tom levnejsi modely od konkurence...
Fakt des, pritom vetsine uzivatelu P uplne postacuje. KDyz vidim spousty turistu jak nosi v Praze na krku ruzne Canony se setakama. Nosi to bez krytky, foti stylem japonskeho turisty, tak tem lidem by nepomohla zadna technika... Nesmite na vsechno koukat jen okem nejvetsiho profika. Podle vas nic horsiho nez N D700 nema vubec vyznam...
Rekl bych ze jediny v cem pentax zaostava za konkurenci je stale rychlost AF. I kdyz nevim jak jsou na tom levnejsi modely od konkurence...
Pentax K5II; Pentax 15/4 ltd; Pentax 21/3,2 ltd; Pentax FA35/2; Pentax 55/1,4; Pentax 50-135/2,8
-
- V.I.P člen
Nie nie. Kvoli tomu som sa po dlhej dobe nezapojil
Len z tych portretakov som mal s kazdym moznost nieco pofotit a najviac sa mi páčila tá nikoňácka 85 1.8 
Na druhej strane som mal možnosť dlhšie stráviť čas s K-x a ten ma fakt príjemne prekvapil. Rovnako ako aj to, že som teraz na spišškom hrade stretol chlapíka s takým krásnym červeným kitom na krku
to ma potešilo 

Na druhej strane som mal možnosť dlhšie stráviť čas s K-x a ten ma fakt príjemne prekvapil. Rovnako ako aj to, že som teraz na spišškom hrade stretol chlapíka s takým krásnym červeným kitom na krku

Asahi Pentax & Lomo & Ricoh
pentax sdm
plastová kolečka určitě nejsou na škodu - plast už dnes není jen polystyren nebo gumáky... problém někde jinde. Zkoušel někdo rozdělávat poškozený objektiv (nefunkční SDM)? pochybuju, že by se v běžném provozu kolečka natolik ošoupala, nebo zlomila. před časem jsem rozdělával luxusní nízkoprofilový walkman (na kazety) myslím že zn. Sony = mini motorek (vysoký asi 4mm ) a samá plastová kolečka a gumičky. Slouží známému už asi 10 let a je v denním provozu.
Věřím tomu, že když se po*ere sklo za 30 tisíc a oprava stojí 10, pořádně to naštve, ale to je obecný problém - možná je tam jen pozáruční "kurvítko". Naopak bych jednoduchý motorek a převody viděl i jako výhodu (snadná výměna).
Když si čtu rozhořčené příspěvky typu N/C mají lepší těla, skla, jsou spolehlivější atd. tak se mi chce hned změnit značku. Taky mě na Pentaxu spousta věcí štve - ale hned mě přejde zlost, když začnu procházet diskuze, shopy a bazary s N/C technikou a vybírat mou dnešní výbavu (ekvivalent), tak se dostávám na částku skoro 2x vyšší.
Nedělá mi problém prodat veškerou výbavu, ale problém je vybrat jinou a lepší. Mojim požadavkům prostě jiný značka nevyhovuje - bohužel.
Věřím tomu, že když se po*ere sklo za 30 tisíc a oprava stojí 10, pořádně to naštve, ale to je obecný problém - možná je tam jen pozáruční "kurvítko". Naopak bych jednoduchý motorek a převody viděl i jako výhodu (snadná výměna).
Když si čtu rozhořčené příspěvky typu N/C mají lepší těla, skla, jsou spolehlivější atd. tak se mi chce hned změnit značku. Taky mě na Pentaxu spousta věcí štve - ale hned mě přejde zlost, když začnu procházet diskuze, shopy a bazary s N/C technikou a vybírat mou dnešní výbavu (ekvivalent), tak se dostávám na částku skoro 2x vyšší.
Nedělá mi problém prodat veškerou výbavu, ale problém je vybrat jinou a lepší. Mojim požadavkům prostě jiný značka nevyhovuje - bohužel.
1) Není slabší.ggrand píše:strecha: a vtom ses probudil ne? vzdyt 77/1,8 je opticky slabsi nez c/n85/1,8; stavbou sice je to kovovy objektiv,ale zas nema takove ostreni jako C, ale nakonec kovove telo nedela fotku, to spis optika a ostreni.
2) Ostření - jasně, C/N 85/1,8 má totiž přesně takový mikro USM motor, na jehož nespolehlivost se tu nadává.
3) kovové tělo dělá spolehlivost a trvanlivost. Zatímco konkurenční 1.8 portrétní objektivy jsou spotřebka, ten limited bude fungovat stejně dobře po 30ti letech.
samozrejme, nechcel som tu opat vyvolat kritiku pentaxu a nejakym sposobom sa tu natahovat co je lepsie. mal som moznost fotit s FA 77. fakt nadherne sklo. a dielenske spracovanie - nie je co vytknut. co si viac zelat.strecha píše:No nevim jestli jsi si vybral zrovna porovnatelna skla...k te 77 bych vybral jako konkurenta treba 85/1,2, ktery by se opticky vyrovnal a tam uz jsme s cenou uplne jinde...
narazal som iba na jeho cenu, ked tu uz padla pripomienka pomer cena / vykon a toto ohnisko mam proste rad.
mal som moznost fotit aj s C 85, to sklo je tiez vyborne. a navyse stoji polovicu. taketo nieco by som bral aj od pentaxu - aj s tym ze spracovnie by bolo niekde na urovni toho C

Já měl taky tu možnost a možná se 7D nebo 1D tělem je to OK (to si vyzkouším za dva týdny). Ale s 30D je to ostření děs-běs. Dojem jsem z něj měl takový, že fakt radši zůstatnu u Pancolaru, než mi přes nos cvrnkne příležitost koupit FA77 levněji (a budu mít zrovna peníze).beetle píše: mal som moznost fotit aj s C 85, to sklo je tiez vyborne. a navyse stoji polovicu. taketo nieco by som bral aj od pentaxu - aj s tym ze spracovnie by bolo niekde na urovni toho C(DA neberiem do uvahy)
To je divný... jak ostří konkrétně 30D s C85 1,8 nevím. Ale na 40D mám zkušenost s C85 1,2 a C50 1,4 (která by jí měla být nejpodobnější). A je to docela fofr. Mážná máš nějakou divnou 30D nebo jsi měl křáplé sklo.
Jinak (a už jsem to tu psal)... srovnávat FA77 s C85 1,8 za 1/3 mi přijde nesmyslné. Nechci psát, co je z toho lepší. Ale prostě s LTD sklama se nedá nic srovnávat, protože nic podobného neni. LTD skla mají svůj osobitý projev (zejména přenos kontrastu). V jiných ohledech jsou zase jen lehce nad průměrem. Osobitost těch skel ovšem z fotek úplně teče... nelze je prostě srovnávat s jiným sklem a říct, co je lepší.
Jinak (a už jsem to tu psal)... srovnávat FA77 s C85 1,8 za 1/3 mi přijde nesmyslné. Nechci psát, co je z toho lepší. Ale prostě s LTD sklama se nedá nic srovnávat, protože nic podobného neni. LTD skla mají svůj osobitý projev (zejména přenos kontrastu). V jiných ohledech jsou zase jen lehce nad průměrem. Osobitost těch skel ovšem z fotek úplně teče... nelze je prostě srovnávat s jiným sklem a říct, co je lepší.
To není divný, 40D má oproti 30D hodně vylepšený AF. Je to stejný rozdíl jako 5D první a druhé generace. I mirror-box je jiný. Je to rozdíl jako mezi K10D a K-7 - nepřeháním. Jen to není navenek tolik vidět.
Se zbytkem souhlasím beze zbytku. Každý ať si koupí objektiv, jaký se mu líbí. Já objektivy se zvláštním ušlechtilým charakterem docela žeru. Kdo chce největší rozlišení v rohu na plně otevřenou clonu a nic jinýho ho nezajímá, tak sice nechápu spojitost s realitou, ale má na to právo.
Se zbytkem souhlasím beze zbytku. Každý ať si koupí objektiv, jaký se mu líbí. Já objektivy se zvláštním ušlechtilým charakterem docela žeru. Kdo chce největší rozlišení v rohu na plně otevřenou clonu a nic jinýho ho nezajímá, tak sice nechápu spojitost s realitou, ale má na to právo.
Jen trochu nechapu co ma spolecne rychlost AF s optickymi vlastnostmi objektivu. Myslim ze daleko dulezitejsi je prenos kontrastu a ostrost kresby. A tento limited objektiv tyto vlastnosti zvlada na vybornou.
Chtel jsem jen ukazat, ze bychom mohli porovnavat s vyssi tridou portretnich objektivu, ktere jsou zase dvakrat drazsi nez 77 a myslim ze ten rozdil by na F1,8 by nebyl zase tak veliky jako je jejich cenovy rodil. Ale hlavne tohle jsou portretni skla s trochu jinym zamerenim, ktere splnuji perfektne.
Jinak zkousel jsem napriklad fotit s C 50D s 50/1,4 za tmy jen s osvetlenim poulicnich lamp a musim uznat, ze bleskove preostroval a hlavne uplne bezhlucne. Kdybych tam zkousel fotit s K10D a padesatkou, tak by sice bleskove projizdel cely rozsah,ale asi by se moc nechytal...
Ta rychlost AF a hlavne naladovost, ktera me obcas dovadi ke vzteku je asi hlavni problem, se kterym by Pentax mel uz neco udelat...tak jsem zvedat na Safox IX+
Chtel jsem jen ukazat, ze bychom mohli porovnavat s vyssi tridou portretnich objektivu, ktere jsou zase dvakrat drazsi nez 77 a myslim ze ten rozdil by na F1,8 by nebyl zase tak veliky jako je jejich cenovy rodil. Ale hlavne tohle jsou portretni skla s trochu jinym zamerenim, ktere splnuji perfektne.
Jinak zkousel jsem napriklad fotit s C 50D s 50/1,4 za tmy jen s osvetlenim poulicnich lamp a musim uznat, ze bleskove preostroval a hlavne uplne bezhlucne. Kdybych tam zkousel fotit s K10D a padesatkou, tak by sice bleskove projizdel cely rozsah,ale asi by se moc nechytal...

Ta rychlost AF a hlavne naladovost, ktera me obcas dovadi ke vzteku je asi hlavni problem, se kterym by Pentax mel uz neco udelat...tak jsem zvedat na Safox IX+
K10D + grip; smc DA 18-55mm; smc F 50/1,7; smc DA 18-250 mm; Sigma 24-135 mm F2.8-4.5 IF;smc FA 100 mm f/3.5 Macro; Samyang 8mm f/3,5 IF; velbon sherpa 750N; metz 58
elho_cid: nevim jestli jsi mel C85/1,8 rozdelany,ale tady mas uryvek z testu c85/1,2 a 85/1,8 : The 85mm f/1.8, in comparison, is much lighter and it has a less professional built quality, but surprisingly it has a faster AF! The 85mm f/1.8 USM has the true ultrasonic motor, while the big 85 f/1.2 has a much slower AF (I thought that it had micro-USM, but it seems that it actually has ring-type USM...it is surprising, because all other lenses with ring-USM have a faster, more silent AF, without extending elements).
Nikon je pohaneny z tela.
77/1,8 mozna neni slabsi jak ostatni 85/1,8 ale v rozich podle dostupnych testu pokulhava,coz na pevne ohnisko a apsc cip neni chvalihodne. A popravde raci si koupim novou 85/1,8 az se mi za 15 let osoupe, nez ted davat 2xtolik za 77/1,8
Myslim ze ale 5D a 5DmkII maji stejne AF. Alespon to rikaji lidi, ze si nepomohli oproti stare verzi.
No a k cemu HSM/USM/SWM? no protoze u takto svetelnych objektivu neni ostreni z fotaku dostatecne presne.
Nikon je pohaneny z tela.
77/1,8 mozna neni slabsi jak ostatni 85/1,8 ale v rozich podle dostupnych testu pokulhava,coz na pevne ohnisko a apsc cip neni chvalihodne. A popravde raci si koupim novou 85/1,8 az se mi za 15 let osoupe, nez ted davat 2xtolik za 77/1,8
Myslim ze ale 5D a 5DmkII maji stejne AF. Alespon to rikaji lidi, ze si nepomohli oproti stare verzi.
No a k cemu HSM/USM/SWM? no protoze u takto svetelnych objektivu neni ostreni z fotaku dostatecne presne.