Sigma 17-70- zlepšenie makra

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
czepo
Uživatel
Uživatel

Sigma 17-70- zlepšenie makra

Příspěvek od czepo » 21 dub 2010, 07:05

Zdravím,

je možné u Sigmy 17-70 nejako zlepšiť pomer makra? Terato má pomer 1:2.8, dá sa to dať na povedzme 1:1? Viem, že existujú nejaké medzikrúžky, ale netuším o tom prakticky nič, a či sa to vôbec v tomto prípdade dá použiť...
Vďaka!
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

oumik85
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od oumik85 » 21 dub 2010, 11:24

Pro zacatek pprecist treba toto... http://www.fotoaparat.cz/article/2210/1

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro-s » 21 dub 2010, 14:45

Vdaka za link a clanok. Nerad by som sa dotkol autora, no padlo mi do oci par drobnosti.

1. strana: "Dosahuji velkých hloubek ostrosti s clonovými čísly 32 i více. Jsou ideální pro fotografování z ruky (vysoká světelnost)."
2. strana:"Moje rada: stativ používat, kde to jde! "

Makrac ma skor malu HO, dokonca aj pri vysokych clonach, hlavne ak sa snazime fotit blizko pomeru 1:1. Na fotenie z ruky mozno portrety, no hmyzaky urcite nie.
No jo, aky bude asi cas na F32? Na sigme 105 pri zapade slnka mi pri f22 vychadzala 0.5 - 0.7 sekundy. To uz na fotenie z ruky nie je. Kvalita pri f22 este celkom ujde.

-------

1. strana: "Jako objektiv s nejlepším poměrem cena/kvalita mi vyšla Sigma 105 Makro EX"

Co tak Tamron 90mm? Osobne by som ho postavil trochu nad S 105. Ale rozdiel je pravdepodobne minimalny. Momentalne ma vsak 6 rocnu zaruku, co je tiez male bezvyznamne plus.

-------

2. strana: "Přisvětlení zad pavouka externím bleskem by bylo vhodné."

Toto je podla mojho nazoru dobra rada ako zabit kazde foto. Prisvetlime to externym bleskom.. :)

-------

3. strana: "Používám B&W čočku mohutnosti +5D, průměru 62. Na objektiv Sigma 105 EX Makro s průměrem 58 mm ji dávám přes redukci. Cena průměru 58 a 62 byla stejná a redukce mě stála jen 170 Kč. Tímto způsobem dosahuji zvětšení 2:1 bez výrazné chromatické vady z deformace u krajů. S kvalitou to při používání předsádkových čoček podle mého názoru není tak zlé. Pro tuto fotografii jsem použil předsádku +5D a přisvětlil vestavěným bleskem."

Znovu priblysneme pavuka, zdvojnasobi mu to pocet noh. :) Preco vlastne autor pcha pred makrac , ktory dokaze fotit makro v pomere 1:1, este aj predsadku som doposial nepochopil.. Vlastne ano, moze fotit v pomere 2:1, no bohuzial ani jedno foto v clanku sa nepriblizuje ani k pomeru 1:1.

Zaverom, clanok dobry mozno pre uplneho laika v oblasti makrofoto, no nanestastie sa mi zda byt prilis povrchny, miestami som mal pocit, ze autor v tom nema celkom jasno, hlavne co sa praktickej casti tyka. :(

elho_cid
Admin
Admin

Re: Sigma 17-70- zlepšenie makra

Příspěvek od elho_cid » 21 dub 2010, 16:17

czepo píše:Zdravím,

je možné u Sigmy 17-70 nejako zlepšiť pomer makra? Terato má pomer 1:2.8, dá sa to dať na povedzme 1:1? Viem, že existujú nejaké medzikrúžky, ale netuším o tom prakticky nič, a či sa to vôbec v tomto prípdade dá použiť...
Vďaka!
Nasadit ji na foťák obráceně?

czepo
Uživatel
Uživatel

Re: Sigma 17-70- zlepšenie makra

Příspěvek od czepo » 21 dub 2010, 20:53

elho_cid píše:
czepo píše:Zdravím,

Vďaka!
Nasadit ji na foťák obráceně?
No o tom som počul, nevidel som to však ani na nete, ani naživo. Foťák používam len pre bežné používanie- deti, nejaké akcie, často na výletoch, krajinky a tak... ale často som skúšal aj pseudo makro, čo toto sklo zvládne, resp. páči sa mi fotiť z tesnej blízkosti, a často by som uvítal lepšie zväčšenie, ale nemám v úmysle kupovať len kvôli tomu nové sklo. Preto som sa opýtal na nejaké "rozpočtové" riešenie. Ak sa to nedá, nič sa nedeje, ďakujem za odpovede :)
.
A k tým dioptrickým predsádkam- zmení sa tým aj výsledný makro pomer? pretože to, podľa popisu vyzerá na lacné riešenie s prijateľným, priam potešujúcim výsledkom...
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 21 dub 2010, 22:15

Použitelné mezikroužky jsou automatické za cca 4000, ty levné ani nemá smysl kupovat. Předsádka v kombinaci s kvalitním pevným sklem může být užitečná, ale po našroubování na zoom z toho těžko něco kloudného vypadne. A zase - levná předsádka ke kloudným výsledkům, nevede a kvalitní apochromatická zase není úplně levná.

Nejlepčí co můžeš udělat, je ten objektiv sundat, nasadit obráceně, a zkoušet cvakat takhle. Je to zadarmo a výsledky bývají lepší než s levnými kroužky a předsádkami.
Pokud tě nebaví ten objektiv držet, reverzní adaptér a nějaký redukční kroužek je pořád ještě extrémně levné řešení.

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“