Nejlepší áčkové objektivy?

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
huncut
Uživatel
Uživatel

Nejlepší áčkové objektivy?

Příspěvek od huncut » 09 bře 2010, 13:36

Ahoj,

přemýšlím nad pořízením nového skla a chtěl bych nějaké pevné ohnisko, které by po přepočtu na APS-C dalo zhruba 20 - 60 :) Tedy nějaký záklaďák na běžnou krajinu atd. Raději širší.

Nejvíce se mi líbí áčková skla, jsou robusní mechanické konkstrukce z kvalitních materiálů a měření expozice na nich funguje bez problémů i s mým DSkem. A lze je nasadit i na kinofilmové tělo, které si taky pořád uchovávám :) Poradíte po jakých se mám dívat?

SMC A 28/2,8 je podle všeho jedno z nejhorších skel. Ale co třeba SMC A 24/2,8 které je k vidění na webbazaru u škody? Nebo dají se reálně sehnat nějaká další podobná skla s dobrou kvalitou? Nejakou 20 nebo 35? Která jsou nejlepší?

Díky všem za poznatky a rady!

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

miro-s
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od miro-s » 09 bře 2010, 14:18

Ak si trochu zbehly v inglis, skus tu:
http://www.pentaxforums.com/lensreviews ... enses.html

Mam Pentax A 28/2.8 , ale myslim, ze je to bieda. :(
50/1.7 sa mi naopak zda uplne paradna (trochu makka na 1.7)

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 bře 2010, 14:22

Když srovnám typický "A" objektiv se starším "M" nebo donkonce "K" tak mám pocit, že kvalita zpracování šla od sedmdesátých do osmdesátých let hodně dolů.
Podívej se na www.pentaxforums.com , mají tam obsáhlou sekci uživatelských recenzí.
Podle mého názoru stojí ze širších objektivů v "A" variantě za to hlavně pevná 20mm. Jestli seženeš 28mm f2,0 tak určitě taky super.

huncut
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od huncut » 09 bře 2010, 14:49

Díky. A 50/1,7 mám, ale to už je příliš dlouhé. Mám i M 28/2,8 který je jinak fajn, ale to měření expozice už na DSku není ideální.

Díky za odkazy i rady, projdu si to!

Pavel41
Významný člen
Významný člen

Příspěvek od Pavel41 » 09 bře 2010, 15:23

Jen drobná připomínka k některým fámám, které nesmazatelně určí pohled na sklo: měl a zkusil jsem dvě A 28/2,8 a také mám A24/2,8. Tvrdím, že ad1) - není pravda, co prohlásil jeden uživatel před třemi lety... " .. lacks contrast, image quality is blah ", ale jeho hodnocení 4 z možných 10 (první na Pentaxforu) přeznamenalo další posuzování - ovšem když se podíváš dál, s překvapením zjistíš, že jiní nalezli něco úplně jiného... ad 2) - cenový poměr mezi A28 a A24 (dvoj- až trojnásobek) už vůbec neodpovídá. A24/2,8 není špatné sklo, pro DSLR je např. na krajinky určitě šikovnější, než 28, ale měl-li bych vzít sklo na zkoušku, jak mi jaké ohnisko vyhoví, začal bych asi s 28. (Mimojiné i proto, že když by to nebylo to pravé ořechové, spíš nesu zklamání za 2,5 než za 5 či 6 tisíc :wink: ).
A k některým jiným "fámám" si neodpustím: příkladem je i A50/2. Taky "blah", ale proč potom na souhrnu testů třeba u B.Dimitrova vypadá daleko lépe než jiné, vychválené do oblak? Vím, že počet čárek není vše, ale právě u takových skel stojí, myslím, za to přečíst více názorů - často diametrálně odlišných. Jo - a hlavně spolehnout na vlastní zkušenost, protože právě u skel bez AF móóóc záleží na tom, kdo a co fotí... a zajímavost: i když nemají AF, mohou mít docela velký FF/BF - třeba až tak, že nejdou "ostřit" na nekonečno bez korekce AF na DSLR :roll: ... nevěřil jsem tomu.
Naposledy upravil(a) Pavel41 dne 09 bře 2010, 15:55, celkem upraveno 1 x.
Pavel

elho_cid
Admin
Admin

Příspěvek od elho_cid » 09 bře 2010, 15:51

huncut píše:Díky. A 50/1,7 mám, ale to už je příliš dlouhé. Mám i M 28/2,8 který je jinak fajn, ale to měření expozice už na DSku není ideální.

Díky za odkazy i rady, projdu si to!
Jestli máš M28/2,8 druhé verze, tak ta je AFAIK opticky stejná jako A28/2,8 a F28. Nejsou špatné, ale holt FA28 nebo stará verze M28 jsou lepší.

huncut
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od huncut » 09 bře 2010, 16:09

Hmmm, podle Bojidarových údajů a mých měření to vypadá, že mám skutečně verzi 2. Zajímalo by mě, kolik jich vůbec bylo vyrobených :)

V tom případě by mi možná "stačila" i zavrhovaná A 28/2,8 protože opticky mě moje Mko nikdy neomezovalo a jak píše Pavel41, ono to v poměru k ceně nebude tak zlé. No uvidíme co se poštěstí sehnat :)

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“