Ahoj,
přemýšlím nad pořízením nového skla a chtěl bych nějaké pevné ohnisko, které by po přepočtu na APS-C dalo zhruba 20 - 60 :) Tedy nějaký záklaďák na běžnou krajinu atd. Raději širší.
Nejvíce se mi líbí áčková skla, jsou robusní mechanické konkstrukce z kvalitních materiálů a měření expozice na nich funguje bez problémů i s mým DSkem. A lze je nasadit i na kinofilmové tělo, které si taky pořád uchovávám :) Poradíte po jakých se mám dívat?
SMC A 28/2,8 je podle všeho jedno z nejhorších skel. Ale co třeba SMC A 24/2,8 které je k vidění na webbazaru u škody? Nebo dají se reálně sehnat nějaká další podobná skla s dobrou kvalitou? Nejakou 20 nebo 35? Která jsou nejlepší?
Díky všem za poznatky a rady!
Nejlepší áčkové objektivy?
Moderátor: Moderátoři
Ak si trochu zbehly v inglis, skus tu:
http://www.pentaxforums.com/lensreviews ... enses.html
Mam Pentax A 28/2.8 , ale myslim, ze je to bieda.
50/1.7 sa mi naopak zda uplne paradna (trochu makka na 1.7)
http://www.pentaxforums.com/lensreviews ... enses.html
Mam Pentax A 28/2.8 , ale myslim, ze je to bieda.
50/1.7 sa mi naopak zda uplne paradna (trochu makka na 1.7)
Když srovnám typický "A" objektiv se starším "M" nebo donkonce "K" tak mám pocit, že kvalita zpracování šla od sedmdesátých do osmdesátých let hodně dolů.
Podívej se na www.pentaxforums.com , mají tam obsáhlou sekci uživatelských recenzí.
Podle mého názoru stojí ze širších objektivů v "A" variantě za to hlavně pevná 20mm. Jestli seženeš 28mm f2,0 tak určitě taky super.
Podívej se na www.pentaxforums.com , mají tam obsáhlou sekci uživatelských recenzí.
Podle mého názoru stojí ze širších objektivů v "A" variantě za to hlavně pevná 20mm. Jestli seženeš 28mm f2,0 tak určitě taky super.
-
- Významný člen
Jen drobná připomínka k některým fámám, které nesmazatelně určí pohled na sklo: měl a zkusil jsem dvě A 28/2,8 a také mám A24/2,8. Tvrdím, že ad1) - není pravda, co prohlásil jeden uživatel před třemi lety... " .. lacks contrast, image quality is blah ", ale jeho hodnocení 4 z možných 10 (první na Pentaxforu) přeznamenalo další posuzování - ovšem když se podíváš dál, s překvapením zjistíš, že jiní nalezli něco úplně jiného... ad 2) - cenový poměr mezi A28 a A24 (dvoj- až trojnásobek) už vůbec neodpovídá. A24/2,8 není špatné sklo, pro DSLR je např. na krajinky určitě šikovnější, než 28, ale měl-li bych vzít sklo na zkoušku, jak mi jaké ohnisko vyhoví, začal bych asi s 28. (Mimojiné i proto, že když by to nebylo to pravé ořechové, spíš nesu zklamání za 2,5 než za 5 či 6 tisíc ).
A k některým jiným "fámám" si neodpustím: příkladem je i A50/2. Taky "blah", ale proč potom na souhrnu testů třeba u B.Dimitrova vypadá daleko lépe než jiné, vychválené do oblak? Vím, že počet čárek není vše, ale právě u takových skel stojí, myslím, za to přečíst více názorů - často diametrálně odlišných. Jo - a hlavně spolehnout na vlastní zkušenost, protože právě u skel bez AF móóóc záleží na tom, kdo a co fotí... a zajímavost: i když nemají AF, mohou mít docela velký FF/BF - třeba až tak, že nejdou "ostřit" na nekonečno bez korekce AF na DSLR ... nevěřil jsem tomu.
A k některým jiným "fámám" si neodpustím: příkladem je i A50/2. Taky "blah", ale proč potom na souhrnu testů třeba u B.Dimitrova vypadá daleko lépe než jiné, vychválené do oblak? Vím, že počet čárek není vše, ale právě u takových skel stojí, myslím, za to přečíst více názorů - často diametrálně odlišných. Jo - a hlavně spolehnout na vlastní zkušenost, protože právě u skel bez AF móóóc záleží na tom, kdo a co fotí... a zajímavost: i když nemají AF, mohou mít docela velký FF/BF - třeba až tak, že nejdou "ostřit" na nekonečno bez korekce AF na DSLR ... nevěřil jsem tomu.
Naposledy upravil(a) Pavel41 dne 09 bře 2010, 15:55, celkem upraveno 1 x.
Pavel
Jestli máš M28/2,8 druhé verze, tak ta je AFAIK opticky stejná jako A28/2,8 a F28. Nejsou špatné, ale holt FA28 nebo stará verze M28 jsou lepší.huncut píše:Díky. A 50/1,7 mám, ale to už je příliš dlouhé. Mám i M 28/2,8 který je jinak fajn, ale to měření expozice už na DSku není ideální.
Díky za odkazy i rady, projdu si to!
Hmmm, podle Bojidarových údajů a mých měření to vypadá, že mám skutečně verzi 2. Zajímalo by mě, kolik jich vůbec bylo vyrobených
V tom případě by mi možná "stačila" i zavrhovaná A 28/2,8 protože opticky mě moje Mko nikdy neomezovalo a jak píše Pavel41, ono to v poměru k ceně nebude tak zlé. No uvidíme co se poštěstí sehnat
V tom případě by mi možná "stačila" i zavrhovaná A 28/2,8 protože opticky mě moje Mko nikdy neomezovalo a jak píše Pavel41, ono to v poměru k ceně nebude tak zlé. No uvidíme co se poštěstí sehnat