mc PENTAX D FA Macro 2,8/100mm WR
Moderátor: Moderátoři
mc PENTAX D FA Macro 2,8/100mm WR
Zdravím.
Má niekto skúsenosti s objektívom mc PENTAX D FA Macro 2,8/100mm WR? Rozmýšľam o jeho kúpe ale zatiaľ je toho o ňom málo. Neviem či doňho investovať alebo radšej kúpiť Tamron 90/2,8 Macro. Veľkou výhodou je u Pentax-u že je WR. Po optickej stránke rovnaký ako starší Pentax 100/2,8 Macro. Fotky čo som videl s tohto staršieho Pentax objektívu sa mi zdali biedne. Možno som zrovna natrafil na nejaké zlé fotky alebo to nieje zrovna dobrý objektív o čom pochybujem. Bol by som rád ak by ste poslali nejaký link na zaujímavé fotky s týmto objektívom.
Má niekto skúsenosti s objektívom mc PENTAX D FA Macro 2,8/100mm WR? Rozmýšľam o jeho kúpe ale zatiaľ je toho o ňom málo. Neviem či doňho investovať alebo radšej kúpiť Tamron 90/2,8 Macro. Veľkou výhodou je u Pentax-u že je WR. Po optickej stránke rovnaký ako starší Pentax 100/2,8 Macro. Fotky čo som videl s tohto staršieho Pentax objektívu sa mi zdali biedne. Možno som zrovna natrafil na nejaké zlé fotky alebo to nieje zrovna dobrý objektív o čom pochybujem. Bol by som rád ak by ste poslali nejaký link na zaujímavé fotky s týmto objektívom.
Pentax K200D + D-BG3, smc PENTAX-DA 18-55 Al II, TAMRON SP 90mm F/2,8 Di Macro, HELIOS-44M, Velbon Sherpa 600r, Lowepro Slingshot 100 AW
Když hledáš co dokáže který objektiv, tak nejlíp začít na www.pentaxphotogallery.com a pak můžeš přejít na http://www.pixel-peeper.com/lenses/pentax/ - tam si ale dej bacha, protože někdy jsou fotky sice v plném rozlišení, ale mizerně upravené a nebo vyfocené nějakým moulou.
Ta nová verze je podobná konstrukce, ale oproti verzi bez WR má zakulacené lamely clony - takže světelné body v pozadí jsou promítnuty vždy jako kolečka a ne jako šestiúhelníčky. to je u makroobjektivu kde rozostřené pozadí tvoří často většinu plochy snímku důležitá vlastnost.
Ta nová verze je podobná konstrukce, ale oproti verzi bez WR má zakulacené lamely clony - takže světelné body v pozadí jsou promítnuty vždy jako kolečka a ne jako šestiúhelníčky. to je u makroobjektivu kde rozostřené pozadí tvoří často většinu plochy snímku důležitá vlastnost.
Sigma ma obecne skor problem so zoomami, zatial co monofokaly su uplne o inom a zatial som nepocul, ze by sa na ne niekto stazoval.
K10D + 18-55/3.5-5.6, Sigma 10-20/4-5.6, Tamron 28-75/F2.8, PX 55-300 4-5.6
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
http://picasaweb.google.sk/aesace ,
http://albums.photoonweb.com/aes/
Netvrdim, ze je vylozene spatna opticky, ale neni lepsi nez ten Tamron a je drazsi. K tomu zname problemy s kompatilibilitou a hlavne v praxi neni zdaleka tak pohotova jako DFA100, je o dost tezkopadnejsi i oproti Tamronu.
S DFA100 muzes dat AF na "AF" cudlik a ostrit manualne diky QSF a kdykoli si cudlikem priostrit automaticky. Strasne pohodova prace. I s tamronem je prepinani AF/MF provedene rozumne. Sigma je pouzitelna, ale z tech tri nejvetsi opruz.
S DFA100 muzes dat AF na "AF" cudlik a ostrit manualne diky QSF a kdykoli si cudlikem priostrit automaticky. Strasne pohodova prace. I s tamronem je prepinani AF/MF provedene rozumne. Sigma je pouzitelna, ale z tech tri nejvetsi opruz.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Opticky jsou kvalitni vsechny makro objektivy, dalo by se skoro rict, ze nejde udelat chybu. Tema se probiralo nekolikrat.
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1004,
nebo
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1491
Par ukazkovych fotek z Pentaxu (kdyz jsem se seznamoval s objektivem a focenim ):
gallery/thumbnails.php?album=344
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1004,
nebo
modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=1491
Par ukazkovych fotek z Pentaxu (kdyz jsem se seznamoval s objektivem a focenim ):
gallery/thumbnails.php?album=344
Pentax K-3, K-S2 + P DA 18-55 II; P DA 12-24; P DA 20-40; P DA* 60-250; P DA 35/2,4; P DA* 55; P D-FA 100 Macro; P DA* 200/2,8;
Pridam svoj pohlad na vec. Je to relativne este stale novinka, takze fotiek z neho prilis vela nenajdes, ak ano budu to skor pokusne domace cvaky prvych majitelov. Na viac fotografii treba este chvilu pockat.
Pentax DFA 100 WR ku mne dorazila minuly tyzden, dal som mu sancu, aj ked som nevedel, co od neho vlastne cakat, predtym som 2 roky pouzival Sigmu 105mm. So sigmou som bol nadmieru spokojny, mojim potrebam uplne vyhovovala, no uz som mal zalusk na nove sklo. Pre novy P 100 WR som sa rozhodol len a len kvoli zaoblenym hranam clony, WR bola len ceresnicka navrch. Myslim, ze ci si uz vyberies, Sigmu, Tamron, alebo Pentax lutovat nebudes. Vsetko su to pevne skla s velmi dobrou opt. kvalitou. Tu sa asi ani neda stupit vedla.
Prve skusenosti s parhodinoveho fotenia su velmi pozitivne. Pentax je spraveny velmi slusne, ziadny plastak, len v zime je kovove telo dost studene. Manualne ostrenie je uplne hladke, oproti sigme sa mi to zda ako slusny skok vpred. Nanestastie Pentaxu chyba "focus limiter", aby pri ostreni nelietal objektiv po celej drahe (asi dan za WR), no ak si zvyknes ostrit pri makre rucne, ten vypinac ti chybat nebude, ja ostrim rucne makro asi pri 95% pripadov. Ani chybajuci prstenec na manualne nastavovanie clony nie je prekazkou, na Sigme som ho nepouzil ani raz.
Par fotiek z K10D zo soboty najdes na linke, povodna velkost, len upravene levels, nedoostrovane, s exifom, vsetko z ruky. cca 16Mb
http://www.miro-svoren.com/help/100mm-wr.zip
Ak budu nejake otazky, kludne sem napis.
Pentax DFA 100 WR ku mne dorazila minuly tyzden, dal som mu sancu, aj ked som nevedel, co od neho vlastne cakat, predtym som 2 roky pouzival Sigmu 105mm. So sigmou som bol nadmieru spokojny, mojim potrebam uplne vyhovovala, no uz som mal zalusk na nove sklo. Pre novy P 100 WR som sa rozhodol len a len kvoli zaoblenym hranam clony, WR bola len ceresnicka navrch. Myslim, ze ci si uz vyberies, Sigmu, Tamron, alebo Pentax lutovat nebudes. Vsetko su to pevne skla s velmi dobrou opt. kvalitou. Tu sa asi ani neda stupit vedla.
Prve skusenosti s parhodinoveho fotenia su velmi pozitivne. Pentax je spraveny velmi slusne, ziadny plastak, len v zime je kovove telo dost studene. Manualne ostrenie je uplne hladke, oproti sigme sa mi to zda ako slusny skok vpred. Nanestastie Pentaxu chyba "focus limiter", aby pri ostreni nelietal objektiv po celej drahe (asi dan za WR), no ak si zvyknes ostrit pri makre rucne, ten vypinac ti chybat nebude, ja ostrim rucne makro asi pri 95% pripadov. Ani chybajuci prstenec na manualne nastavovanie clony nie je prekazkou, na Sigme som ho nepouzil ani raz.
Par fotiek z K10D zo soboty najdes na linke, povodna velkost, len upravene levels, nedoostrovane, s exifom, vsetko z ruky. cca 16Mb
http://www.miro-svoren.com/help/100mm-wr.zip
Ak budu nejake otazky, kludne sem napis.
no zaujímalo by ma ako sa fotí bez limiteru? chcem ten objektív využívať často na bežné fotenie nie len na makro a či to nebude problém ked mi bude lietať celým rozsahom pri ostrení. a za aký čas to asi prebehne?
Pentax K200D + D-BG3, smc PENTAX-DA 18-55 Al II, TAMRON SP 90mm F/2,8 Di Macro, HELIOS-44M, Velbon Sherpa 600r, Lowepro Slingshot 100 AW
Tak som to skusil na K10D. Nechal som na nom krytku a stopoval. Cele to preslo tam a naspat tesne pod 3 sekundy. OK, dajme tomu , ze tie 3s su celkom realne. Skusal som to uz aj vonku na bezne cvakanie, tam je to ostrenie rychle, v drvivej vacsine pripadov to zacne ostrit spravnym smerom a nemusi sa vracat. Ak by si fotil dajme tomu ludi na ulici, alebo vzdialenejsie objekty, ostri dostatocne rychlo, vtedy to prechadza velmi malym rozsahom. Ber to tak, ze na moj vkus je to OK, no niekomu by to nestacilo.Morris29 píše:no zaujímalo by ma ako sa fotí bez limiteru? chcem ten objektív využívať často na bežné fotenie nie len na makro a či to nebude problém ked mi bude lietať celým rozsahom pri ostrení. a za aký čas to asi prebehne?
Samozrejme, musis si dat pozor na vyber ostriaceho bodu, niekolkokrat sa mi stalo, ze som si nevsimol, ktory som vybral a zacalo to ostrit na oblohu a lietat hore-dole. Odporucal by som ti to najskor vyskusat, ci ti bude vyhovovat. Ak mas moznost, vyskusaj, mozes pokojne aj na Sigme 105mm, myslim, ze ta rychlost bude podobna.
no čo tak to porovnať s rýchlosťou ostrenia seťáku? S tým si to môžem porovnať. A rád by som bol ak by ste mi mohli poslať nejaké detailnejšie fotky objektívu a ako veľmi sa vysúva pri ostrení. Nikde niesu fotky tohto objektívu.
vysuva sa dost.. Narychlo som zbuchal nejake video.. Nanestastie som to tocil oproti monitoru a pri svetle stolnej lampy, tak to berte s rezervou. Pri normalnom svetle sa to sklo rozhoduje rychlejsie. Ak bude cas, spravim nejake video aj cez den. video si mozte stiahnut tu: 34Mb
http://www.miro-svoren.com/help/makrac.mpg
http://www.miro-svoren.com/help/makrac.mpg
ďakujem veľmi pekne za video. nieje zrovna najlepšie ale aj tak tam bolo toho celkom dosť vidieť. len by ma zaujímalo ako je vyriešene tesnenie keď sa tak veľmi vysúva ten objektív. no aj keď to nemá limiter tak ostrí dosť rýchlo.
no, s tym tesnenim ti asi nepomozem, vidiet ho len pri bajonete, tam je len gumovy kruzok, ktory dosadne na bajonet.
S tym ostrenim to nebude az taka tragedia, ked to vytiahnem von , skusim spravit nieco zo stativu, ostril som len tak na slepo, pri blbom svetle, v jednej ruke kamera v druhej fotak.. Ak by si fotil vonku, nie makro, malo by to ostrit dost svizne. Ak by si preostroval z nekonecna na tri metre, vtedy sa povysunie asi len o 1cm.
Ak sa mi podari , skusim nieco ponatacat buduci vikend cez den.
S tym ostrenim to nebude az taka tragedia, ked to vytiahnem von , skusim spravit nieco zo stativu, ostril som len tak na slepo, pri blbom svetle, v jednej ruke kamera v druhej fotak.. Ak by si fotil vonku, nie makro, malo by to ostrit dost svizne. Ak by si preostroval z nekonecna na tri metre, vtedy sa povysunie asi len o 1cm.
Ak sa mi podari , skusim nieco ponatacat buduci vikend cez den.