obejktív na svadbu
Moderátor: Moderátoři
Na první dva obřady v kapli jsem měl s sebou FA 50/1.4 a FA 24/2 s Fuji Neopan 400CN a Fuji NPH400 (PRO400H) a dvě těla (clona 2.8-4) s blesky v modu P-TTL (s korekcí). Při hostině jsem navíc vytáhnul Soft 85/2.8. Další obřad, v altánu, jsem jako druhý fotograf zkusil úctyhodným Asahi Pentaxem 6x7 s 165/2.8 a s bleskem v modu Auto (fungovali spolu perfektně), druhé tělo bylo MZ-6 s FA 50/1.4. Na poslední dva svatební obřady jsem se odvážil s digitály K100DS, K7 a objektivy DA 15/4 a D FA 50/2.8, vždy s AF-540FGZ v P-TTL.
Za nejlepší svatební skla, s ohledem na dojem z obrazu, prostorové podmínky focení a pohotovost, považuji pro kinofilm FA 31/1.8, D FA 50/2.8 a pro aps-c DA 15/4, FA 31/1.8. Mimo obřad pak navíc filmové F 17-28/3.5-4.5 a FA 135/2.8 nebo digitální navíc DA 10-17/3.5-4.5 a D FA 100/2.8. Samozřejmě se dvěma těly a blesky.
Za nejlepší svatební skla, s ohledem na dojem z obrazu, prostorové podmínky focení a pohotovost, považuji pro kinofilm FA 31/1.8, D FA 50/2.8 a pro aps-c DA 15/4, FA 31/1.8. Mimo obřad pak navíc filmové F 17-28/3.5-4.5 a FA 135/2.8 nebo digitální navíc DA 10-17/3.5-4.5 a D FA 100/2.8. Samozřejmě se dvěma těly a blesky.
Naposledy upravil(a) Soutvor dne 02 led 2010, 14:46, celkem upraveno 1 x.
Jó byla to prácička:-) Užíval jsem si to jednou jako vysmátý druhý fotograf a jindy zas v úplně jiném duševním režimu jako hlavní, když nejde o to si při obřadu hrát a zkoušet. Na hostině je to pak jiná záležitost, hotové hody pro kousky jako Soft a Fish-Eye.
Zoomy jsou mi proti srsti. Nemůžu si pomoct, ale průzračnost pevných skel a fajnový bokeh je to, co oku vrcholně lahodí (byť u někoho podvědomě). Možná se pletu a je to individuální, ale já chci ze svých fotek sosat tuhle šťávu:-) Takže budu cedit krev abych mohl fotit Pentaxí Jednatřicítkou;-)
Zoomy jsou mi proti srsti. Nemůžu si pomoct, ale průzračnost pevných skel a fajnový bokeh je to, co oku vrcholně lahodí (byť u někoho podvědomě). Možná se pletu a je to individuální, ale já chci ze svých fotek sosat tuhle šťávu:-) Takže budu cedit krev abych mohl fotit Pentaxí Jednatřicítkou;-)
Několik málo obrázků se snad opravdu povedlo a rád bych se pochlubil, jenže věc, kterou jsem zanedbal je model release a můžu mít prezentační fotky jen v papírovém vydání portfolia. Třeba by to šlo na nějakém srazu. Co mě na školení poučil právník, není to žádná sranda a někomu ze snímků by se nemuselo líbit skončit v bezbřehosti internetu. Makám na foto web galerii, něco tam bude, hlavně pár reportážně portrétních, jak na ně získám souhlas.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
focení svateb
Na tu 31/1.8 jsem už začal šetřit, ale asi pořídím opět z USA, i se clem/daní vyjdem o 5-6 tisíc levněji než zde.
Zatím jsem fotil na 3 svatbách jako hlavní fotograf, bohužel jen s jedním
tělem K10D, riziko to bylo, ale co, jiná možnost nebyla, technika naštěstí fungovala na 100%. Fotím jako záklaďák s 16-45/4, co i na zahraničních
forech lidi více kvitují než focení s 16-50/2.8. Nutno říct, že ta 16-45 ostří prakt. okamžitě a s bleskem Metzem 58 v horších světelných podmínkách taky. Krom tohole zoomu používám FA 50/1.4 a Macro Vivitar S1 105/2.5 i jako portrétní sklo na odpolední momentky. Bohužel mi na K10D nejde
seřizovat AF jako na K20/K7, takže jsem občas musel s FA 50 ručně ostřit, Vivitar je MF only, ale stíhal jsem i tak všechno. Co se týče peněz,
musel bych za další svatby asi přitvrdit, pač se mi to finančně ani časově
nevyplatitlo, je s tím strašný sraní s postprocessingem když to člověk chce mít do posledního chlupu super Externí blesk je asi nutnost, ale
viděl jsem spoustu prací perfektních svatebních fotografů, co nepoužívají vůbec blesk, ale třeba videosvětlo na tyči nebo jen zvýší ISO a fotí bez blesku na světelný skla. Když bude zájem, můžu uploadovat 2DVD Masters of wedding photography. Velmi poučné, místy ale i dost zábavné (týpek v kostele s nějakým super-canon-světelným-teletem:) .
Zatím jsem fotil na 3 svatbách jako hlavní fotograf, bohužel jen s jedním
tělem K10D, riziko to bylo, ale co, jiná možnost nebyla, technika naštěstí fungovala na 100%. Fotím jako záklaďák s 16-45/4, co i na zahraničních
forech lidi více kvitují než focení s 16-50/2.8. Nutno říct, že ta 16-45 ostří prakt. okamžitě a s bleskem Metzem 58 v horších světelných podmínkách taky. Krom tohole zoomu používám FA 50/1.4 a Macro Vivitar S1 105/2.5 i jako portrétní sklo na odpolední momentky. Bohužel mi na K10D nejde
seřizovat AF jako na K20/K7, takže jsem občas musel s FA 50 ručně ostřit, Vivitar je MF only, ale stíhal jsem i tak všechno. Co se týče peněz,
musel bych za další svatby asi přitvrdit, pač se mi to finančně ani časově
nevyplatitlo, je s tím strašný sraní s postprocessingem když to člověk chce mít do posledního chlupu super Externí blesk je asi nutnost, ale
viděl jsem spoustu prací perfektních svatebních fotografů, co nepoužívají vůbec blesk, ale třeba videosvětlo na tyči nebo jen zvýší ISO a fotí bez blesku na světelný skla. Když bude zájem, můžu uploadovat 2DVD Masters of wedding photography. Velmi poučné, místy ale i dost zábavné (týpek v kostele s nějakým super-canon-světelným-teletem:) .
Leica S2 + Sony A7 III a pár sklíček
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Tak to mi něco asi uniklo, nebo jsem to nesledoval, myslel jsem, že jdebobo2 píše:...aspoň moja skúsenosť s K7, neviem či je rozsah mínus 10 plus 10 dostačujúci...resp. ti kroky sú pri zoraďovaní veľmi málo viditeľné.
Na K10 v Debug menu bolo zmenu nastavenia poznať...
v K10D změnit 1 "univerz" objektiv, resp. nejde nastavovat a ukládat
nastavení pro různé objektivy, tak mě kdyžtak opravte.
To bych si pak svojí FA 50 rád doladil. Když jsem zkoušel od lidí 55/1.4
a 50-135/2.8, tak mi oboje hazely BF
EDIT: jde to u verze FW 1.30?
acid: ...nie neuniklo, je to tak ako hovoríš, možno som mal štastie ale podarilo sa mi kompromisom naladiť všetky/7/ objektívov. Venoval som tomu ale dosť veľa času/cca 10 hodín/. Podobne, ako hovoríš, najviac starostí bolo s 50 a 135-kou, na K7 som ladil pre 35-ku, 50-ku, 70-ku, mám z toho ale dosť rozpačitý dojem po cca 2 hodinách ladenia...možno to chce len viac času.
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Bych si chtěl doladit tu 50tku, před časem začla BFsovat, předtím ostřila
přesně, nechápu co se ve foťáku stalo. Zase bych si nechtěl rozštelovat
16-45, ale na druhou stranu na blízko s tím už stejně nefotím, na to mám jiný sklíčka a na dálkou s větší hloubkou ostrosti je to jedno.
přesně, nechápu co se ve foťáku stalo. Zase bych si nechtěl rozštelovat
16-45, ale na druhou stranu na blízko s tím už stejně nefotím, na to mám jiný sklíčka a na dálkou s větší hloubkou ostrosti je to jedno.