jenom 3? sem myslel, ze je to supr objektiv.

Moderátor: Moderátoři
To sice je, ale za slunečného počasí na K10D chce korekci -0,7EV někdy až -1.0EV. Ale proto asi dostal méně *cunesk8 píše:Pentax FA* 24/2 - ***
jenom 3? sem myslel, ze je to supr objektiv.
Gratuluji k další etapě ve fotografování. Odchod od ZOOOOMu k pořádným mono sklům...strecha píše:Muzu se pripojit take s dalsimi zkusenostmi:
Sigma 24 - 135/ F2,8 - 4,5...papirove uzasny a jako univerzalni objektiv se hodi, JENZE svetelnost se vyuzije tak akorat pri AF, je potreba docela dost priclonit a navic prenos kontrastu je mnohem lepsi u setaku. Navic vazi okolo trictvrte kila a filtry jsou 77 mm, takze docela neprakticke. A to nemluvim o protisvetlu. Jinak jako univerzal k nezaplaceni (skoda jen toho sirokeho konce) a hlavne jsem diky nemu zjistil co budu potrebovat za objektivy
Pak jsem ale vyzkousel dalsi objektiv na kinofilm pentax F 50/1,7 a je to proste nebe a dudy...kontrast naopak perfektni (bal jsem se toho po predeslych zkusenostech s kinofilmovym objektivem), ostrost super a ta rychlost ostreni! Neco maji do sebe ty lehounke monofokaly...
Takze kdyz bych po predeslych zkusenostech volil tak hlavne pevna skla!
Neni se tam ceho bat...
Proste pomer cena/vykon je neuveritelny...hlavne kdyz nova porad zdrazuji
Já jsem váhal, je to totiž objektiv, který je radost používat. Ale ten můj má bokeh, který se mi nelíbí a když přicloním, klesá mu kontrast. Je super na focení v reportážním stylu v nízké hladině osvětlení, tam i sklon k přeexpozici je spíš výhoda. Ale jiné využití jsem pro něj zatím nenašel.kolista2 píše:To sice je, ale za slunečného počasí na K10D chce korekci -0,7EV někdy až -1.0EV. Ale proto asi dostal méně *cunesk8 píše:Pentax FA* 24/2 - ***
jenom 3? sem myslel, ze je to supr objektiv.![]()
Já jsem s ním spokojený, ale na filmu je lepší a dostal by *****
Moje zkušenost je taková, že přenos kontrastu není ani tak problém - zoom vs. monofok., ale je to spíše o jednotlivých značkách. Konkrétně u pevné sigmy 24/2,8 mám dojem, že prostě neumí přenášet kontrast tak, jak to umí pentax...(smc vrstvy???). Zatím všechny pentaxy, co jsem kdy měl (zoom-nezoom), neměly problém s přenosem kontrastu, až nyní ta sigma… (pevná). Takže bych "vadu" tvého obj. viděl spíše ve značce než v typu objektivu. Sám např. používám zoom PX 35-105/3,5, a ten má př. kontr. doslova vynikající...strecha píše:Muzu se pripojit take s dalsimi zkusenostmi:
Sigma 24 - 135/ F2,8 - 4,5...papirove uzasny a jako univerzalni objektiv se hodi, ... a navic prenos kontrastu je mnohem lepsi u setaku.
...
Pak jsem ale vyzkousel dalsi objektiv na kinofilm pentax F 50/1,7 a je to proste nebe a dudy...kontrast naopak perfektni (bal jsem se toho po predeslych zkusenostech s kinofilmovym objektivem) ...
Takze kdyz bych po predeslych zkusenostech volil tak hlavne pevna skla!
To je take mozna pravda, ale precejen to zase nelze uplne pausalizovat primo na vyrobce,ale spis na konkretni objektivy. Kazdy vyrobce ma nejake super objektivy a nektere propadaky. A snad zadny objektiv nemuze vynikat uplne ve vsem...vzdy je to nejaky kompromisasdf píše:
Moje zkušenost je taková, že přenos kontrastu není ani tak problém - zoom vs. monofok., ale je to spíše o jednotlivých značkách. Konkrétně u pevné sigmy 24/2,8 mám dojem, že prostě neumí přenášet kontrast tak, jak to umí pentax...(smc vrstvy???). Zatím všechny pentaxy, co jsem kdy měl (zoom-nezoom), neměly problém s přenosem kontrastu, až nyní ta sigma… (pevná). Takže bych "vadu" tvého obj. viděl spíše ve značce než v typu objektivu. Sám např. používám zoom PX 35-105/3,5, a ten má př. kontr. doslova vynikající...
Pokud je Zenit nebo Praktika normální foťák, tak celkem snadno.ďaur píše:asi teď budu za blázna, ale nechť:
dá se upravit objektiv z "normálního" kinofilmového foťáku na zrcadlovku?
po letmé prohlídce myslím, že ne - budu rád za každou odpověď (abych ušetřil čas zbytečně strávený měřením a přemýšlením)