Sigma 150mm F2,8 APO Macro EX DG HSM
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Sigma 150mm F2,8 APO Macro EX DG HSM
Nemáte někdo informaci, zda-li je pro Pentax dostupný výborně hodnocený objektiv Sigma 150mm F2,8 APO Macro EX DG HSM??? Ať hledám, jak hledám, nenašel jsem ho s bajonetem pro Pentax. 180mm je již moc, tohle by bylo super. Jinak je tento objektiv popsán v DIGI Foto 3/2005 na str. 56-7.
Bogo
Bogo:
Link na objektív: http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... em-pentax/
To ale nemá F2,8 svetlosť.
Link na objektív: http://www.hej.sk/digitalne-foto/obchod ... em-pentax/
To ale nemá F2,8 svetlosť.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
F/3.5 a 2.8 je jestli dobře počítám rozdíl asi 2/3 EV, takže z hlediska potřeby světla to skoro nepoznáš. Hloubku ostrosti bych u 150/2.8 a 180/3.5 čekal prakticky stejnou.joepapa píše:To ale nemá F2,8 svetlosť.
Rozdíl úhlu záběru taky není nijak propastný, ale holt se musíš rozhodnou mezi touhle 180mm Sigmou, nebo její 105mm sestřičkou, případně 100mm originálem SMC-FA D. S "kompromisními" 150 mm máš na Pentaxu Smolíka.
-
- Pokročilý uživatel
Ta Sigma 150 je hodnocena jako jeden z nejlepších makro objektivů, navíc 150 mm je příjemných pro makro a dá se ještě využít na portrét. Tam u Sigmy 180 mm už je opravdu moc pro portrét a taky roste váha. Tamron 90 mm se mi zdá krátky, takže to vidím asi na tu Sigmu 105 ale ta je proti 150 horší v ostrosti, má chromatickou aberaci - to vem čert v rawu to odstraním, ale výrazně vinětuje. Tamron je v chromatické vadě ještě horší a mechanická konstrukce nic moc. Je zase tichošlápek a super ostrý, ale rozdíl 15 mm proti Sigmě se mi zdá dost. Ne, že by mi zase šlo tak o cenu, ale origoš Pentax se mi zdá v porovnání s konkurencí trochu předražený.
Bogo
-
- Pokročilý uživatel
U makro fotím skoro zásadně s manuálním ostřením, tam mne nějaké přepínání nebere. U Tamronu je také nevýhoda, že klesá světelnost z 2,8 až někam k 5,6 při zaostření na nekonečno. Trochu nevýhoda. Holt jsme u Pentaxu znevýhodněni makroobjektivy, Sigma 150 není, Canon má suprový objektiv Canon EF 100mm F2?8 Macro USM. Čekám na poslední testy co vyjdou 4. října v časopise Digitální Foto a potom se rozhodnu mezi Sigmou 105 a Pentaxem 100, i když je trochu předražený. Zatím z té bídy vítězí u mne Sigma 105, i když to není, co bych si představoval.
Bogo
-
- Pokročilý uživatel
Taky jsem se po Sigmě 150/2,8 pídil - na několika německých eshopech ho nabízeli s bajonetem Pentax - při dotazu na zastoupení Sigmy to však popřeli, že se pro Pentax nedělá. Škoda.
Ubytek svetelnosti při zaostření na blízko je podle mne způsoben velkým vysouváním tubusu. U objektivů s IF (Sigma 150/2,8, Sigma 180/3,5, Canon 60/2,8) k tomu snad nedochází. Mám starý makroobjektiv Vivitar 100/2,8 s vysouvacím tubusem - tam k úbytku světelnosti dochází, kolega má Canon 60/2,8 s IF - tam neubývá. Mám ještě Sigmu 400/5,6 s IF - tyky bez úbytku světelnosti při zaosření nablízko (1,5m).
Ubytek svetelnosti při zaostření na blízko je podle mne způsoben velkým vysouváním tubusu. U objektivů s IF (Sigma 150/2,8, Sigma 180/3,5, Canon 60/2,8) k tomu snad nedochází. Mám starý makroobjektiv Vivitar 100/2,8 s vysouvacím tubusem - tam k úbytku světelnosti dochází, kolega má Canon 60/2,8 s IF - tam neubývá. Mám ještě Sigmu 400/5,6 s IF - tyky bez úbytku světelnosti při zaosření nablízko (1,5m).
Mam Sigmu 180 f3.5 macro a k ubytku svetelnosti dochazi. Je to trochu problem hlavne s bleskem, nastesti v navodu k te sigme je prehledna tabulka vzdalenost/svetelnost.
Ale poridil jsem si k ni ted 25mm mezikrouzek a nevychazim z udivu. Maximalni zaostrovaci vzdalenost se snizila na asi 1.5m ale zvetseni je ted skoro 2:1.
Ale poridil jsem si k ni ted 25mm mezikrouzek a nevychazim z udivu. Maximalni zaostrovaci vzdalenost se snizila na asi 1.5m ale zvetseni je ted skoro 2:1.
-
- Významný člen
Abych nezakládal nové tema: všimli jste si, že VK-servis inzeruje za velmi slušnou cenu tento objektiv? http://www.vkservis.cz/zbozi/568/sigma_ ... cro_150mm/
Poprosil jsem mailem p.Vernera, aby mi něco upřesnil (HSM, přesný typ - podle obrázku? - dostupnost) a doufám v nejlepší...
Poprosil jsem mailem p.Vernera, aby mi něco upřesnil (HSM, přesný typ - podle obrázku? - dostupnost) a doufám v nejlepší...
Pavel