Vzhledem k tomu, že kinofilm už vpodstatě nepoužívám a pokud ano, tak v případě, kdy potřebuju něco malého, lehkého, celkem málo hlučného a s vysokou světelností, což splňuje jenom ta padesátka (28 či 135 jsem naposled použil už hodně dávno). Nicméně osvědčilo se mi ji clonit od 3,5 nahoru, na 2,8 také není špatná, ale i ta půlclona udělá svoje, na 1,7 měkká, ale to je takřka každý světelný objektiv. Té135 jsem nikdy moc nepřišel na chuť, je na mě zbytečně dlouhá, asi by mi víc vyhovovala 120 (ekvivalent 200mm na 645), ale nechce se mi do kinofilmu investovat - hlavně kvůli střednímu formátu. Opticky ale není špatná, jenom světelnost 3,5 je docela dost (na maloformátový objektiv), to platí i pro 28/3,5, která je opticky výborná, ale pohled do hledáčku je proti 50/1,7 dost žalostný [jsem přísný, když porovnám s jinými skly, které mají světelnost 5,6 nebo 8, kde mi to nevadí, nejsou ale pro kino

].
Ani u jednoho z těchto objektivů jsem se netrápil optickou kvalitou, jediné pentaxí sklo, které mě zklamalo, byla A 28/2,8. Problém je, že tyhle "pocity" nemám jak podložit, zakládají se na zkušenostech z dob minulých, řekněme z fotografických začátků, kdy jsem používal ještě mizerný zvětšovací objektiv a zvětšenin 30x40 (tj asi 12x zvětšení) bylo jako šafránu a když, tak z širších objektivů M 20/4 a 28/3,5, občas i 50/1,7. Když je teď prohlížím, dneska dosáhnu mnohem snáze lepších technických výsledků, jednak díky lepšímu vybavení (Pentax 645 a zvětšuju Rodagonem (kino Componon S, pro šťouraly) namísto Anaretu resp. Roganaru-S) a pak díky zkušenostem. Po příchodu SF se kinofilm stal okrajovou záležitostí hlavně na živější fotografie a s tím i menší požadavky na jemnozrnnost (statické snímky, které převládají, dělám na svitek) mě přivedly k citlivějším filmům, které do značné míry dokáží zakrýt některé drobné nedostatky ostrosti. Například co se na HP5 (iso 400) jeví jako ostré, může být na FP4 (iso 125) už horší a na PanF (iso 50) nekoukatelné (nemilosrdný film co do rozlišení i zpracování).
digi nemám, takže chování na tomto médiu nevím.
A k mému předchozímu příspěvku, ano výrobní číslo je u II. verze zespoda na clonovém kroužku.
Fuj to sem ukecanej

Pentax 645 + 45/2.8, 55/2.8, 75/2.8, 150/3.5 a 200/4, ME-Super, P30t + M 28/3.5, M 50/1.7 a M 135/3.5, Tachihara Fiel Stand 4"x5"