Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další

Vše o sklech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další

Příspěvek od Bogo » 06 lis 2007, 10:52

Má někdo zkušenosti s použitím objektivů z Pentacon Sixu, Kieva 66 a dalších s pomocí redukce na Pentaxu K10D? Redukci lze získat jak pevnou, tak šiftovací. Co to je a jaký je rozdíl v užití normální pevné redukce a šiftovací redukce? Děkuji
Bogo

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

fjo
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Re: Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další

Příspěvek od fjo » 06 lis 2007, 12:31

Bogo píše:Má někdo zkušenosti s použitím objektivů z Pentacon Sixu, Kieva 66 a dalších s pomocí redukce na Pentaxu K10D? Redukci lze získat jak pevnou, tak šiftovací. Co to je a jaký je rozdíl v užití normální pevné redukce a šiftovací redukce? Děkuji
Tilt/shift objektiv:

Objektiv s kontrolou perspektivy, obvykle s možností posunu v jedné či dvou osách. Někdy je možné i naklánění, to se označuje Tilt.

Takže hlavně architektura... ale nemusí být podmínkou ...třeba i fotografování zrcadel.. :-)
Pentax

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 17 říj 2008, 22:28

PSix nebo Kiev 6C mají M42? jestli ne, tak přes jakou redukci to jde nasadit na KAF? pokud to jde.

mám zálusk na Biometar 85/2 nebo Vega 90/2,8

Marty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Marty » 18 říj 2008, 09:57

Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.

Musite mit tedy krouzek z bajonetem Pentax s vnitrnim K zavitem a do toho zavitu jde nasroubovat cokoliv z vyroby Carl Zeiss Jena - tedy i redukce na 6x6 objektivy Praktisix-Pentaconsix.

Potom samozrejme vse manualne.

O shift redukci nemam info.

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 18 říj 2008, 18:01

Marty píše:Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.

Musite mit tedy krouzek z bajonetem Pentax s vnitrnim K zavitem a do toho zavitu jde nasroubovat cokoliv z vyroby Carl Zeiss Jena - tedy i redukce na 6x6 objektivy Praktisix-Pentaconsix.

tak teď jsem to ale vůbec nepochopil. potřebuju to nasadit na PX K100D a na PX ME. takže si mám pořídit jako redukci? PENTAX x M42 nebo PENTAX x něco jiného?

no a teď se mi do výběru dostal ještě JUPITER-9 85/2 a nevím co si z těch tří vybrat.

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 18 říj 2008, 18:02

Už mám objektiv 80/2,8 z P-Sixu a odzkoušel jsem ho na K10D. Perfektní, nic víc nemohu dodat. Jsem maximálně spokojen.
Bogo

Dr.Chocholousek
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dr.Chocholousek » 18 říj 2008, 22:19

Jsi me predbehl redukci uz mam tyden a vcera jsem koupil taky 80/2,8 a co jsem koukal tak taky super.
Tak pravil Dr.Chocholousek

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 19 říj 2008, 08:47

Z Zeissových objektivů z P-Sixů stojí ještě za pozornost 300/4,0 a 180/2,8. Tu 180 nemám, ale mám Zeisse Flektogona M42 200/2,8 - úplně super, koupil jsem ho za 3400.-, ale kam se hrabou zoomy na 200mm, tohle je břitva. Je ještě z P-sixových objektivů něco by stálo za pozornost o čem nevím????
Bogo

Marty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Marty » 19 říj 2008, 11:59

ypres.bass píše:
Marty píše:Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.

tak teď jsem to ale vůbec nepochopil. potřebuju to nasadit na PX K100D a na PX ME. takže si mám pořídit jako redukci? PENTAX x M42 nebo PENTAX x něco jiného?

no a teď se mi do výběru dostal ještě JUPITER-9 85/2 a nevím co si z těch tří vybrat.

No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.

Nakonec do toho sirokeho konce nasadis P-six objektiv a je vyhrano. Mam dojem, ze jsem jeste za komunistu tuhle redukci z NDR musel trochu pribrusovat a vyvrtat do ni dirku pro aretaci objektivu aby nevypadaval z Pentaxe. No uvidis sam - ono si to rekne samo co to chce.

ypres.bass
Významný člen
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ypres.bass » 19 říj 2008, 12:10

Marty píše:No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.

Nakonec do toho sirokeho konce nasadis P-six objektiv a je vyhrano. Mam dojem, ze jsem jeste za komunistu tuhle redukci z NDR musel trochu pribrusovat a vyvrtat do ni dirku pro aretaci objektivu aby nevypadaval z Pentaxe. No uvidis sam - ono si to rekne samo co to chce.
no jenomže ta redukce z psix dolů je dražší než objektiv. (ta redukce z PSix na M42 vyjde z ebaye asi na 1200 i s dopravou + redukce M42 na K asi 170

bogo: no já mám teď rozjednaný PSIXový VEGA 90/2,8 a Biometar 80/2,8
a M42kový Jupiter 85/2 všechny do litru

armi
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od armi » 19 říj 2008, 12:26

Dočetl jsem se na fóru Dpreview, že je možné použít úplně normálně-bez úprav Nikoňácké bajonety F na klasickým Pentax K. Jedná se o starší objektivy - předchůdce modifikace AI...nemáte někdo takovou zkušenost?
Dokonce to prý ostří do nekonečna...
Při použití objektivu Nikkor F Ai, už se musí dělat nějaké úpravy...

viz.
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=19738793

Marty
Nový uživatel
Nový uživatel

Příspěvek od Marty » 19 říj 2008, 12:55

ypres.bass píše:
Marty píše:No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.

no jenomže ta redukce z psix dolů je dražší než objektiv. (ta redukce z PSix na M42 vyjde z ebaye asi na 1200 i s dopravou + redukce M42 na K asi 170

bogo: no já mám teď rozjednaný PSIXový VEGA 90/2,8 a Biometar 80/2,8
a M42kový Jupiter 85/2 všechny do litru
No ja jsem dal za tu svoji redukci cca v roce 1985 nejakych 300,- Kcs a to je jako dneska 3000,- Kc rekl bych - takze ta redukce mi az zas tak draha neprijde...

Odpovědět

Zpět na „Objektivy“