Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další
Moderátor: Moderátoři
-
- Pokročilý uživatel
Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další
Má někdo zkušenosti s použitím objektivů z Pentacon Sixu, Kieva 66 a dalších s pomocí redukce na Pentaxu K10D? Redukci lze získat jak pevnou, tak šiftovací. Co to je a jaký je rozdíl v užití normální pevné redukce a šiftovací redukce? Děkuji
Bogo
Re: Použití objektivů z P-six, Kiev 66 a další
Tilt/shift objektiv:Bogo píše:Má někdo zkušenosti s použitím objektivů z Pentacon Sixu, Kieva 66 a dalších s pomocí redukce na Pentaxu K10D? Redukci lze získat jak pevnou, tak šiftovací. Co to je a jaký je rozdíl v užití normální pevné redukce a šiftovací redukce? Děkuji
Objektiv s kontrolou perspektivy, obvykle s možností posunu v jedné či dvou osách. Někdy je možné i naklánění, to se označuje Tilt.
Takže hlavně architektura... ale nemusí být podmínkou ...třeba i fotografování zrcadel..

Pentax
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.
Musite mit tedy krouzek z bajonetem Pentax s vnitrnim K zavitem a do toho zavitu jde nasroubovat cokoliv z vyroby Carl Zeiss Jena - tedy i redukce na 6x6 objektivy Praktisix-Pentaconsix.
Potom samozrejme vse manualne.
O shift redukci nemam info.
Musite mit tedy krouzek z bajonetem Pentax s vnitrnim K zavitem a do toho zavitu jde nasroubovat cokoliv z vyroby Carl Zeiss Jena - tedy i redukce na 6x6 objektivy Praktisix-Pentaconsix.
O shift redukci nemam info.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
tak teď jsem to ale vůbec nepochopil. potřebuju to nasadit na PX K100D a na PX ME. takže si mám pořídit jako redukci? PENTAX x M42 nebo PENTAX x něco jiného?Marty píše:Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.
no a teď se mi do výběru dostal ještě JUPITER-9 85/2 a nevím co si z těch tří vybrat.
-
- V.I.P.
- Kontaktovat uživatele:
ypres.bass píše:tak teď jsem to ale vůbec nepochopil. potřebuju to nasadit na PX K100D a na PX ME. takže si mám pořídit jako redukci? PENTAX x M42 nebo PENTAX x něco jiného?Marty píše:Carl Zeiss Jena objektivy jdou nasadit, protoze cti kompatibilitu NDR vyrobku Praktika a Praktisix- tedy zavit K.
no a teď se mi do výběru dostal ještě JUPITER-9 85/2 a nevím co si z těch tří vybrat.
No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.
Nakonec do toho sirokeho konce nasadis P-six objektiv a je vyhrano. Mam dojem, ze jsem jeste za komunistu tuhle redukci z NDR musel trochu pribrusovat a vyvrtat do ni dirku pro aretaci objektivu aby nevypadaval z Pentaxe. No uvidis sam - ono si to rekne samo co to chce.
-
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
no jenomže ta redukce z psix dolů je dražší než objektiv. (ta redukce z PSix na M42 vyjde z ebaye asi na 1200 i s dopravou + redukce M42 na K asi 170Marty píše:No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.
Nakonec do toho sirokeho konce nasadis P-six objektiv a je vyhrano. Mam dojem, ze jsem jeste za komunistu tuhle redukci z NDR musel trochu pribrusovat a vyvrtat do ni dirku pro aretaci objektivu aby nevypadaval z Pentaxe. No uvidis sam - ono si to rekne samo co to chce.
bogo: no já mám teď rozjednaný PSIXový VEGA 90/2,8 a Biometar 80/2,8
a M42kový Jupiter 85/2 všechny do litru
Dočetl jsem se na fóru Dpreview, že je možné použít úplně normálně-bez úprav Nikoňácké bajonety F na klasickým Pentax K. Jedná se o starší objektivy - předchůdce modifikace AI...nemáte někdo takovou zkušenost?
Dokonce to prý ostří do nekonečna...
Při použití objektivu Nikkor F Ai, už se musí dělat nějaké úpravy...
viz.
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=19738793
Dokonce to prý ostří do nekonečna...
Při použití objektivu Nikkor F Ai, už se musí dělat nějaké úpravy...
viz.
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... e=19738793
No ja jsem dal za tu svoji redukci cca v roce 1985 nejakych 300,- Kcs a to je jako dneska 3000,- Kc rekl bych - takze ta redukce mi az zas tak draha neprijde...ypres.bass píše:no jenomže ta redukce z psix dolů je dražší než objektiv. (ta redukce z PSix na M42 vyjde z ebaye asi na 1200 i s dopravou + redukce M42 na K asi 170Marty píše:No tak to zkusim jasneji. Ja mam redukci, ktera redukuje velky konec P-six objektivu na uzky konec se zavitem M42 - to je jedna redukce. Na ni, na ten uzsi konec nasroubujes prstynek - tedy redukci Pentax z zavitu na bajonet.
bogo: no já mám teď rozjednaný PSIXový VEGA 90/2,8 a Biometar 80/2,8
a M42kový Jupiter 85/2 všechny do litru