Na sirokym konci je kazdy milimetr znat. DA12-24/4 jsem mel ohromne rad presne do chvile kdy jsem poprve nasadil Sigmu 8-16 a od te doby ho beru tak jednou za rok jen aby nezatuhl. Protoze treba budovu co s 12-24 poberu jedine na vysku da ta sigma 8-16 nalezato a jeste s mezerou
10mm je nekde mezi tim.
A absolutne nechapu, co vedlo Ricohy k tomu rozsahu 11-18. Fuji s 8-16/2.8 je podstatne lepsi napad.
Ale zase je u toho 12-24 trochu vyhoda, ze zaroven pokryva zacatek tech beznych rozsahu mezi 16-24mm, takze clovek min prehazuje objektivy, kdyz jsem treba fotil na fakulte dny otevrenych dveri nebo neco takovyho. Ale kdyz je za zadama uz zed a neni kam couvat, tak je 8mm naprosto brutalni vyhoda.
Filtr jasne.. ale ultrasirokac bude mit u filtru stejne uz trochu problem s konzistenci sceny. Je to uz hodne velkej lom svetla a velky uhly rozdilu. Takze tak mozna hodne kvalitni slim ND filtr.
Na polarizaku uz i na tech 12mm to muze rozhodit treba oblohu tak, ze cast je jinak polarizovana nez jina.
Široký objektiv
Moderátor: Moderátoři
Re: Široký objektiv
filtr beru do jeskyně pouze UV / ochranný, vyjímečně polarizák. U polarizáku vím, že na širokáči to dělá občas divy i z filmové techniky
-
- V.I.P člen
- Kontaktovat uživatele:
Do mokre jeskyne bych si asi urizl kus PETky nasunul na objektiv, at ma pohodu
široké zoom jsou téměř nesehnatelné, jeden se objevil na megapixli (Sigma 10-20) a než jsem udělal objednávku, tak zmizel
Momentálně k mání Samyang 14 nebo IRIX 15.
Poradíte který bude především ostřejší, s menším zkreslením? Protisvětlo není potřeba řešit...
Od 18 to mám pořešené Sigmou 18-35ART...
Díky
Momentálně k mání Samyang 14 nebo IRIX 15.
Poradíte který bude především ostřejší, s menším zkreslením? Protisvětlo není potřeba řešit...
Od 18 to mám pořešené Sigmou 18-35ART...
Díky
Mám Irix 15, můžu poslat nějaké vzorové fotky z K-1čky, pokud bys měl zájem.
K-1: Px DA 10-17, Tam 17-35/2.8-4, Px DA 35/2.4, Px FA 50/1.4, Px DA 70/2.4, Tam 90/2.8, Px 135/2.8, Tam 70-200/2.8
https://adamkovi.com
https://adamkovi.com
Mal som irix 15 a samyang 10mm (skoro to site ako 14mm) oba mali velku nevyhodu v tom že pod určitom uhle robili veľmi vyrazný odlesk, doslova červeny tenky kruh na celej fotke... skreslenie na tom irixe bolo schonejšie ako na samyangu a celkovo sa mi viac pačil irix
ale osobne by som asi viac premýšľal o laowa 12mm f2,8 zero D .... hlavne ak to chceš na apsc
ale osobne by som asi viac premýšľal o laowa 12mm f2,8 zero D .... hlavne ak to chceš na apsc
Sony a7III + sony 55/1,8 + sony 28/2,0 + sony 16-35/4 + irix15/2,4
Laowa 12 je na pár fotek cenově mimo (a navíc mám Laowa 2x 100macro a moc nesedla do ruky / obrázky jsou z ní pěkný, ale který kokot vymyslel tu sluneční clonu?), to už můžu rovnou přitlačit a vzít Pentax 11-18 . Ten Sam 14 / Irix 15 se pohybují kolem 5500-7000....
Naštěstí mám rozjednanou 10-20 Sigmu, tak snad to vyjde
Naštěstí mám rozjednanou 10-20 Sigmu, tak snad to vyjde
tak vyřešeno Sigmou 10-20 ve starším provedení.... pokud se naskytne lepší, porovnám a uvidím....