isaacasimov, zdravím a děkuji za názor.
Každý chceme kvalitu a neutratit "majlant". Jde o to, jaké snímky děláme, pro koho a jaké máme nároky. Také jestli se někdy dostanou na papír nebo skončí na PC a kocháme se 100% zvětšením. Ono to co často vypadá na monitoru blbě (kvalitou) na běžné fotce 10x15cm naprosto nevidíš a na A4 většinou také ne, pokud to není nějaký brutální výřez.
A kdo dělá velkoplošné tisky asi si nevezme nejlacinějšího Olympuse s nejlacinějším objektivem.
Začínal jsem s Flexaretou po tátovi, pak Pentacon Six, Kiev...
Fotky dělal doma v koupelně. Když jsem si s přáteli a kamarády ukazovali pořízené fotky (samozřejmě na papíru, černobílé, na formátech nějakých 13x18cm, protože i fotopapír nebyl zadarmo a odpad prostě byl, tam to po špatné expozici na papír prostě nešlo vrátit jako v PC) vždy jsme se "chlubili" a ukazovali jsme si "snímky" a neukazovali si jak ten objektiv kreslí v rozích a kolik dovede rozlišit čar. Bylo to prostě o obrázku, kompozici, náladě, prostě dojmu z fotky.
Kdo nemohl používat "nadobíčko" z nějaké redakce, nemíval to fotovybavení nijak extra. Tedy z nás obyčejných cvakalů pro radost, pro sebe a rodinu.
Mezi ten vyšší level, co vystavovali, jsem se já ani přátelé nedostali, jenom jsme chodili po výstavách a s hubou otevřenou koukali na krásné, veliké černobílé fotky s nádherným zrnem.
Internet toho hodně změnil a diskuze stovek příznivců fotografie umožňuje seznámit se s mnoha názory, prohlédnout mnoho fotek, zařízení, vybavení.
Někdo si může dovolit v tom utopit půl mega někdo je rád za malý bazarový kompakt. Radost z fotky může být u obou úplně stejná.
Ještě k těm zoomům. Také mi vyhovují, hlavně na ty výlety, kde nevím, co a odkud budu fotit. Ty mizerné světelnosti (u těch našich lacinějších) je ke vzteku,
ale venku to stačí a když prší, tak se sedí v hospodě...

))
Když jsem si před lety koupil pevnou Pentax 35mm/2,4 a 50mm/1,8 tak mělo vnouče vítání občánků na venkovském úřadě. Říkal jsem si, 50tka je blbost ta je moc dlouhá, s 35mm to půjde. Byla to velká zasedačka, ale byl tam doprovodný program, větší děti zpívaly...
Velice rychle šla 35tka dolu a byl jsem rád, že jsem si vzal Sigmu 17-70.
Prostě to široké ohnisko mi šíleně chybělo a bez něho bych neudělal mnoho pěkných fotek.
Omlouvám se za dlouhý příspěvek, ale potřeboval jsem se vykecat!!!
Měj se fajn a ať se daří.