A za ušetřené peníze vůči Sigmě si ještě můžeš koupit DA50/1.8 na ty portréty

Moderátor: Moderátoři
To nemusí být backfocus. Obecně je hloubka ostrosti za rovinou zaostření vždy o kousek větší než před ní. Můžeš si to zkusit nastavit v simulátoru hloubky ostrosti pro různé kombinace clony/ohniska/vzdálenosti zde: http://dofsimulator.net/en/Čekal jsem, že to bude od roviny zaostření na obě strany +- stejně.
Tedy dle mého, pokud vidím dobře, vykazuje malý back focus
Na presnosť zaostrenia na minimálne vzdialenosti sa skutočne vyprdni, pretože tam je na plnú dieru tak malá HO že z toho vznikne kludne odpad - tam treba jednoducho cloniť pokial nefotíš napríklad zápalku či špendlík. Nastavovať FF/BF má zmysel na vzdialenosti na aké budeš bežne fotiť najčastejšie = cca 1,5m+Pentax píše:Tak je Sigma na těle K-S2 a testuji.
První dojmy dobrý.
Překvapila mn hloubka (i když zde by se spíše hodilo říci mělčina) ostrosti na plnou díru.
Tak , málo jsem fakt nečekal, řádově snad 1 -2 cm.
A teď jsem na vážkách zda a kolik to v menu foťáku posunout. Případně odnést do servisu...
A nebo zda je to tak OK. Od roviny ostření dál ostré. Ale to mi tak úplně nesedí u portrétu, kde zaostřuji na oči...
Edit:
Teď jsem si uvědomil, že to nemá smysl v těchto nuancích vůbec řešit, snad ještě u makra.
Při zaostření na vzdálenosti cca 0,5m se jedná o hloubku ostrosti 2-3cm a o to zda nemá být o 1-2 cm více vpředu (blíž k objektivu).
Což nemá praktického využití, v reálu bude stejně potřeba hloubky od cca 30cm a více. Tedy více clonit a potom jestli absolutní střed o nějaký cenťák kousek dál....