DSko, ktoré som kúpil od chalejkum-a malo rovnaký problém ako tisíce iných *istD a *istDSiek. Pri točení zadným rollerom hodnoty preskakovali náhodne štýlom +1, -5, +1, 0, -2. Fotenie na manuál skoro nemožné...
Na internete som nenašiel rozumný návod na opravu, tak opíšem čo som urobil ja.
Začiatok rozoberania je pekne popísaný tu: http://fixpentax.blogspot.sk/2010/11/pe ... emble.html
Ak sa na to necítite, ďalej nečítajte, bude horšie

Postupoval som v nasledovných krokoch, sú bližšie vysvetlené v servisnom manuáli. Uložil som ho sem: http://ulozto.sk/xGtgYoX2/pentax-istds-pdf
1. telo treba celé odkrytovať v poradí:
a - vrch, začať od blesku. Po uvoľnení dať veľký pozor na vodiče pre komunikáciu s bleskom, voličom režimov,...
Pre prístup k rolleru treba demontovať vrchný displej a vďaka plochému vodiču sa nedostaneme k jednému
šróbu. Naozaj treba demontovať všetky plasty. (edit: ako podotkol duves, POZOR na vysoké napätie od blesku.
V servisnom manuáli je postup ako bezpečne vybiť kondenzátor)
b - spodok
c - ľavý bok
d - pravý bok
e - zadná strana - ak máme vyšróbované všetky šróby, treba chytiť kraj plastu pod vrchným displejom a s trochou
násilia ho strhnúť
2. vysunúť plochý kábel z konektora, aby sme sa dostali ku šróbu displeja
3. displej nadvihnúť (ja som neodliepal ploché káble tak ako je to v servisnom manuáli, nebolo treba)
4. Vytiahnuť von roller, pozor na guličku na pružinke, hneď vypadne
5. Vyčistit kompletne roller a jemne aj snímač
6. Skompletizovať telo v opačnom postupe
7. Pred nasadením vrchného krytu skontrolovať či nie je odtrhnutý niektorý z vodičov. Mne sa podarilo utrhnúť
celkovo 4 kusy smerujúce k pätici blesku. Musel som ich napájkoval naspäť.
Výsledok? Roller ide tuhšie, jednotlivé polohy sú presnejšie. Občas síce skočí namiesto na polohu +1 do polohy -1, ale keď pred opravou bola úspešnosť nastavenia expozície 10%, teraz sa zvýšila na 90%, čo je super.
No a časová náročnosť pre začiatočníka ako ja? S prípravou a zháňaním materiálov, čistením a letovaním okolo troch hodín.
Samozrejme na vlastnú zodpovednosť.