Našel jsem dneska velmi!!!! zajímavý článek:
http://www.optyczne.pl/index.php?art=72
Poukazují zde na to, že výsledky měření rozlišovací schopnosti čipu!!! EOSu40D na dpreview.com je dolišné od jejich měření a že vlastně není zřejmé jak P. Askey toto měření provádí. Jestli podle oka nebo pomocí nějakého programu (tak jako na optyczne.pl). Podle Askeyových testů totiž vychazí hodnoty rozl. sch. mnohém lépe pro 40d než třeba pro 30D, ale hlavně než K10D. (Zatímco optyczne.pl vyšlo pro 30D i pro 40D stejné!!!! ).
A (jestli jsem to dobře pochopil) přitom to testuje na snímcích snímaných přímo do jpg (a každý ví, že jpg K10D je nic moc) a kdo ví s jakým stupněm doostření, a s jinýmy hodnotami času a clony (není jasné, jestli jsou objektivy nastavené nejoptimálnější clonu).
Pak tam taky poukazují na to, že jsou- li snímky pořízeny do RAWu, tak je na tom, alespoň podle oka K10D lépe než 40D, viz zde: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page26.asp
Zbytek si můžete přečíst sami, pokud umíte alespoň trochu polsky. Já jsem polovinu věcí jen vytušil, takže mě omluvte, jestli jsem něco dezinterpretoval. Kdyžtak mě můžete opravit nebo doplnit.
Bobma-Jak vlastně testuje P. Askey zrc. aneb K10D vs.40D
Moderátor: Moderátoři
Na kolik je možno dùvìøovat výsledkùm dpreview.com, a na kolik našim a rozhodne ještì jedno porovnání. V našich testech rozdílù založených na analýze souborù z RAWu Pentax K10D získal lepší výsledek než Canon 40D. Rzucmy (podívej se?) taky sem: http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page26.Asp, kde je výøez scény z dpreview.com získané v RAWu obou foákù. Mohu tvrdit, že více podrobností - je vidìt na výøezech z K10D než ze 40D. Ale zase z druhé strany, jestliže byla pro pentax nastavená clona 8 a pro canon 9, tak to mùže favorizovat pentaxe (pozn. Pøekladatele
protože se pøedtím øešilo, že má každý foák nastavenou jinou clonu, a to kolem 8, u pentaxe to bylo prý 9. Aèkoliv nejoptimálnìjší clony se pohybují kolem 4.5-8, u pentax obj. prý 4.5). Jedním slovem mišmaš (pozn. př., protože se vlastně neví za jakých podmínek se na dpreview přesně měří ).
exif testovaných obrázku se dá stáhnout

exif testovaných obrázku se dá stáhnout
...
Mne osobne už od začiatku, čo sledujem dpreview.com, a to tam už chodím pramálo, vždy pripomínal tento webr PR Canonu.
Stačí si pozrieť najčítanejšie články- takmer všetko vedie Canon.
Nehovoriac o tom, keď ich, myslím začiatkom tohto roku, kúpil Amazon.com
Je to proste jeden veľký biznis kolotoč, Amazon ich isto nekúpil pre Philove modré oči, či nebodaj objektívne spravodajstvo... Aj keď na druhej strane, je to vo všeobecnosti veľmi uznávaný server... Každý nech si urobí názor sám. Konieckoncov, obrázky robí tá osoba, čo obsluhuje spúšť...
Stačí si pozrieť najčítanejšie články- takmer všetko vedie Canon.
Nehovoriac o tom, keď ich, myslím začiatkom tohto roku, kúpil Amazon.com
Je to proste jeden veľký biznis kolotoč, Amazon ich isto nekúpil pre Philove modré oči, či nebodaj objektívne spravodajstvo... Aj keď na druhej strane, je to vo všeobecnosti veľmi uznávaný server... Každý nech si urobí názor sám. Konieckoncov, obrázky robí tá osoba, čo obsluhuje spúšť...
: CZEPO
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
: Pentax K100D + Sigma 17-70, Sigma 70-210
test dpreview
Mňa zaráža napríklad testovanie šumu a jeho porovnávanie keď všetci čo aspoň trochu sledujú dianie vedia že Nikon D200 odšumuje aj v RAWe a preto sa to nedá porovnať napr z Pentaxom ktorý do rawu nezasahuje vôbec.A na stránke porovnania K10 a Canonu D40 mi chýba typ objektívu.Pentax je znatelne kontrastnejší.