uray píše:zrovna dneska jsem na to koukal a říkám - jako reklama možná ano, ale ten člověk je podle mě kokot...
Nechápu proč by to měl být kretén či kokot ... chtěl jen dokázat, že to Pentax bez problému přestojí, což se také stalo. Já už chtě-nechtě podstoupil pár podobných testů při běžné fotografické praxi taky a Pentax mě nikdy nezklamal.
Na Kypru sem se jeden větrný den zakecal, nechaje foťák ležet na pláži s velmi jemným pískem a Pentax (tenkrát tuším ještě K10D s 50-135mm) tam trpěl asi deset minut. Když mi to došlo, koukal z chudáka už jen hranol

Tak sem ho na pokoji osprchoval a vše bez problémů - akorát asi týden škvrkal při zoomu a ostření písek v těch třecích plochách, než se vymlel a objektiv dodnes funguje bez problému (to bylo v roce 2009). Mimo to nesčetně focení ve velmi hustém celodenním dešti, v bazénu, hodiny při 50° na slunci, nebo naopak celý den v -25° mrazu, Pentax všechno přežil. Mnohdy i tam, kde kolegové s podstatně dražšími C/N už selhávali (v dešti utopené tělo), nebo se o ty svoje hračky místo focení úzkostlivě báli, já fotil v klidu dál a to je jedna z věcí, kterou mám na Pentaxu rád