Jir_ist jelikož si myslím že počáteční písmena jsou zkratkou jména Jirka, dovolím si tě oslovovovat Jiří.
Jiří, rozhodně se nechci přít kdo má pravdu. Moje snaha je jen a pouze poradit. To je jediný důvod proč tady tak dlouhosáhle obhajuji svůj názor. Pokud já nemám pravdu rád se dozvím jak to je.A jelikož toto téma je celkem dost čtené tak dovysvětlím to co jsem nakousl v mém předchozím příspěvku.
V mém posledním příspěvku jsem napsal:
"Zjistil jsem však, že rozlišovací schopnost papíru je 8čar/mm. Po tomto zjištění jsem chtěl "zahodit veškeré monofokály co vlastním a začít fotit kompaktem". Avšak nakonec k tomu nedojde, protože............ A to ať si zjistí každý sám, protože bych nerad zase začal nějakou nekonečnou diskusi."
Chtěl bych zdůraznit tu větu A TO AT SI KAZDY ZJISTI SAM.
Ono to totiž není tak jak se na první pohled zdá. Následující informace nejsou založeny na mých testech ale pouze na informacích od profesionálního fotografa, který praktikuje na digitální čip až po velkoformátové kamery a zároveň zná problematiku minilabů, atd. atd. atd. Zároveň bzch chtěl upozornit že mohu špatně iterpretovat to co jsem se dozvěděl a proto čtenáře upozorňuju že by si měli následující informace ověřit, pokud z nich chce dělat nějaké závěry. (Jirko, to je snad i důkazem toho, že se nebabrám kolik má objektiv, film, fotopapír čar/mm a že mi jde skutečně o to jestli ta fotografie něco říká , nebo ne

)
Takže, ano fotopapír má rozlišení v dnešní době 8čar/mm. je to docela divoké. Při tomto rozlišení vám totiž stačí využívat kompakt, který má rozlišení cca do 20čar na konečné zvětšenině.
Proč teda utrácet za drahé objektivy, filmy a další techniku???
Pokud uděláte fotku cca 9x13 cm z kompaktu a té samé scény třebas z kinofilmu bude vypadat téměř zcela stejně bez rozdílu v podrobnostech. Tzn bude stejně kvalitní (což je docela divné při kvalitě čoček u kompaktů). Pokud však si necháte zhotovit fotografii z kompaktu a z kinofilmu ve velikosti 30x45cm tak se tam zcela jistě projeví už velké rozdíly v kvalitě. A tady je ta podstata, ke které se chci dostat. Fotopapaír totiž se zvětšejujícím se rozměrem je schopen zaznamenat více podrobností. U výstavního formátu 30 x 45 cm je již schopen zaznamenat veškeré podrobnosti např. filmu Fuji Superia, který má rozlišení cca 125čar/mm. Pokud použijeme 6Mpix digitální zrcadlovku, která má u ideální scény rozlišení cca 40čar na výsledné zvětšenině, dojde k zobrazení veškerých podrobností již u formátu 9 x 13 cm. Nicméně digitální čip má tu vlastnost, že nemá téměř žádné zrno a má veklou obrysovou ostrost. Tzn. že i při větším zvětšení jsou fotografie dobré. Pokud vezmeme film Fuji Superia, které má rozlišení 125čar/mm, tak ve středoformátové zrcadlovce se dostaneme na rozlišení na zhotovené fotogarfii až na 550 čar. Musí však být splněno to, že je zvětšenina dostatečně velká, musí být nafocena kvalitním objektivem (s velkým počtem čar/mm) a zároveň musí být zhotovena na zařízení s vysokým "rozlišením záznamu". Závěr tedy je zcela jednoznačný a zároveň i logický v tom, že má smysl vyrábět a hlavně používat kvalitní monofokální objektivy, kvalitní filmy, kvalitní minilaby, FF digitální čipy spíše než APS-C apod. I já ze své zkušenosti vím, že se na fotografii pozná kvalitní monofokální objektiv např oproti zumu (zhotovuju fotografie většinou cca 20x30cm). A co mne překvapí i laik vídí tento rozdíl.
Souhlasím s tím, že pokud děláš fotografie jen do rozměru A4, určitě budeš mít stejně kvalitní fotografie jako z kinofilmu (pokud máš dostatečně kvalitní objektiv, atd, atd,atd). Myslím si že i rozměr 30 x 45 bude OK. Rozdíli u tohot formátu pozná spíše člověk, kterému denně rukou prochází desítky fotografií.
Tak doufám že je to srozumitelné, že jsem to správně vysvětlil a hlavně že to k nečemu je.
Uffff, docela mi to trvalo
Petr