Externí expozimetr,flashmetr,colormetr a jeho využití s DSLR

Našli jste zajímavý odkaz na testy fotoaparátu nebo příslušenství. Tak sem s ním

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Tomáš Fafek
V.I.P člen
V.I.P člen

Externí expozimetr,flashmetr,colormetr a jeho využití s DSLR

Příspěvek od Tomáš Fafek » 25 dub 2008, 23:32

Máte?Používáte?
K10D + D-BG2,DA 14mm f/2.8 ED (IF),FA 50mm f/1.4,DA*16-50 f/2.8 ED AL [IF] SDM,DA*50-135 f/2.8 ED [IF] SDM,Hoya,Cokin,Mac,Eizo.

Google Adsense
Ads Expert
Hlavní Admin

Reklama

Reklama od Google Adsense

vkramar
V.I.P.
V.I.P.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vkramar » 26 dub 2008, 07:14

Mám expozimetr Leningrad. Ale ne pro DSLR - používám ho když chci provětrat Moskvu (měcháček 6×9).

K DSLR (a konec konců i ke kinofilmové SLR) je to IMHO pro amatéra za běžných podmínek naprostá zbytečnost.
-> Např. ext. expozimetr přichází v úvahu až když se dostaneš mimo rozsah vestavěnýho, což se ti hned tak nepovede (to ti spíš např. nebude stačit nejkratší čas závěrky).
-> A flashmetr? Ukažte mi amatéra,který potřebuje nastavit baterii studiových blesků měřením dopadajícího světla...

Bogo
Pokročilý uživatel
Pokročilý uživatel

Příspěvek od Bogo » 26 dub 2008, 07:49

Ahoj, normálně k K10D externí expozimetr nepoužívám. Jen ve speciálních případech. Tím myslím např. noční snímky, kdy si nejsem jist expozicí. Používám starý, ale výborný Leningrad 6, bohatě dostačuje. Také ho používám jako jednoduchý kalkulátor (jako logáro) pro přepočet kombinací ISO-čas-clona-EV. Na přesné přepočty jsem napsal v Excelu program, který mám v mobilu MDAII, ten umí Excel. Pokud ho někdo chcete na svoje PC, tak pošlete mail a já Vám ho zdarma pošlu. O flashmetru jsem uvažoval, protože používám často dva blesky Pentax 540 a Soligor, ale nakonec jsem to zavrhl, systémem pokusů a omylů dojdu rychle ke správnému nastavení a hlavně levně. O čem však uvažuji je sehnat a používat starý optický expozimetr (něco jako je Bewi), ale velký. To především k nočním fotografiím. Tyhle expozimetry dost přesně snad zvládají expozice s časy v řádech minut při selektivním měření vytčeného cíle. Máte s tím někdo zkušenosti????
Bogo

Odpovědět

Zpět na „Testy - odkazy“